U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Over het product tofu

Over het product tofu

Wat is tofu?

Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische.

Als stapelvoedsel in Azië sinds 2 000 jaar, is tofu (of tofoe) bekend voor zijn buitengewone voedingswaarde als ook voor zijn veelzijdigheid. Tofu is een zacht kaasachtig voedingsmiddel dat gemaakt wordt door sojamelk te laten met een coagulant. Tofu is een eerder neutraal smakend product dat gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt.

Tofu is rijk aan zowel hoge kwaliteitsproteïnen als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Dit is te danken aan de benodigde coagulant.

Hoe kunt u tofu toepassen?

Vaste tofu is stevig en kan in blokjes versneden worden en geserveerd in soep. Ook bakken in olie of grillen is mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.

Geschiedenis van tofu

China – De geschiedenis van tofu start in China. Tofu is zeer populair vandaag in het Oosten maar tofu werd voor het eerst gemaakt in China, meer dan 2000 jaar geleden. Het oudste bewijsmateriaal van tofu productie is een Chinese illustratie gebijteld in een steen. Het toont een keukentafereel die de bereiding van sojamelk en tofu uitbeeldt, in de periode 25-220. De oudste geschreven verwijzing naar tofu verscheen ook in China in een gedicht “Ode aan Tofu” door Su Ping, ongeveer in 1500.

Geschiedenis van tofu in Japan – De Kentopriesters, die in China het Boeddhisme gingen bestuderen, brachten in de periode van Nara (710-794) tofu naar Japan. Tofu werd gegeten door de priesters als deel van een vegetarisch dieet. Het woord “tofu” wordt voor het eerst vermeld in Japan in het dagboek van de Shinto priester Nakaomi. Tofu werd toen gebruikt als offer aan het altaar. In 1489 werd het woord “tofu” voor het eerst geschreven in de huidige Japanse karakters. Tofu werd geleidelijk populair onder de adel en de samurai klasse. Pas tijdens de Edo periode (1603-1867) werd tofu populair onder de gewone mensen. Het kookboek “Tofu Hyakuchin” werd in 1782 gepubliceerd en verkocht als zoete broodjes.

Geschiedenis van tofu in de Westerse wereld – In 1603 was het Spaanse woordenboek “Vocabulario da lingoa de Iapam” het eerste Europese document met verwijzing naar het woord “tofu”. Domingo Fernandez de Navarrete beschreef in zijn boek “A Collection of Voyages and Travels” hoe tofu werd gemaakt. De eerste Engelse verwijzing naar tofu was in 1704, toen het boek van Navarrete in het Engels werd gepubliceerd.

Tofu werd voor het eerst geproduceerd in Europa (Frankrijk) door Paillieux in 1880. Hirata & Co begonnen in 1895 om tofu in San Francisco (USA) te maken. De eerste Westerling die tofu op commerciële schaal produceerde was T.A. Van Gundy in 1929 toen hij La Sierra Industries in Californië opstartte.

Voedingswaarden van tofu

Tofu is een uitstekende bron van proteïnen van hoge kwaliteit en bevat enkele B-vitaminen. Als calcium sulfaat wordt gebruikt als coagulant is de tofu ook een rijke bron van calcium. Zoals alle andere volle sojaprodukten bevat tofu ook isoflavonen.

Tofu heeft de volgende voedingswaarde (per 100g):

Water
83.7
g
Energie
77.0
kcal
Energie
322
kJ
Proteïne
8.0
g
Vet
4.5
g
Vetzuren, verzadigd
0.65
g
Vetzuren, mono-onverzadigd
0.99
g
Vetzuren, poly-onverzadigd
2.5
g
Koolhydraten
3.0
g
Voedingsvezel
0.4
g
As
0.84
g
Isoflavonen
35.0
mg
Calcium, Ca
162.0
mg
IJzer, Fe
1.45
mg
Magnesium, Mg
46.0
mg
Fosfaat, Mg
147.0
mg
Kalium, K
176.0
mg
Natrium, Na
8.0
mg
Zink, Zn
1.0
mg
Koper, Cu
0.24
mg
Mangaan, Mn
0.72
mg
Selenium, Se
9.4
µg
Vitamine C (ascorbinezuur)
0.20
mg
Thiamine (vitamine B1)
0.093
mg
Riboflavine (vitamine B2)
0.10
mg
Niacine (vitamine B3)
0.01
mg
Panthoteenzuur (vitamine B5)
0.065
mg
vitamine B6
0.061
mg
Foliumzuur
33
µg
vitamine B12
0.0
µg
vitamine A
1.0
µg
[Source: USDA Nutrient Database for Standard Reference]
Top