U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Passievrucht, een gezonde tropische traktatie

Passievrucht, een gezonde tropische traktatie

Ziet u de passievrucht vaak liggen in de supermarkt maar vindt u het te spannend om thuis te gebruiken? Dan weet u waarschijnlijk niet hoe gemakkelijk de passievrucht te bereiden is. Voortaan gewoon in het mandje doen want dit tropische fruit is te lekker en te gezond om te laten liggen!

Passievrucht, een heerlijke en supergezonde tropische traktatie

Passievruchten zijn de vruchten van de passiebloem, een klimplant die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. De Azteken snoepten er al van. Tegenwoordig wordt dit exotische fruit ook in Afrika geteeld. Vanuit Kenia, Zimbabwe, Ivoorkust, Brazilië en Venezuela worden de passievruchten naar ons land verscheept. Er zijn wel tweehonderd verschillende soorten passievruchten en ze hebben allemaal een verschillende kleur. In de Nederlandse supermarkt zien we echter vaak maar één soort: de paarse passievrucht.

Uitzien en smaak van passievrucht

De schil van de passievruchten die wij hier kennen is dus paars (richting bruin) en lijkt een beetje op leer. Ze is ovaal van vorm. U kunt deze schil niet eten. Wanneer u de vrucht doormidden snijdt, ziet u het zachte, gele vruchtvlees zitten dat een beetje een geleiachtige substantie heeft. Dit vruchtvlees bevat kleine, eetbare pitjes die heerlijk friszoet zijn en ook lekker zoet ruiken.

Hoe herken ik een rijpe passievrucht?

rijpe passievruchtBij de aankoop van dit tropische fruit is de smaakslogan: hoe rimpeliger de schil van de passievrucht , hoe rijper en lekkerder ze is. U kunt het fruit prima thuis nog een paar dagen na laten rijpen. Maar wacht niet te lang want dan wordt het vruchtvlees droog.

Verschil tussen passievrucht en maracuja

Misschien heeft u ook mensen horen praten over een maracuja in plaats van passievrucht. De maracuja is een zuster van de paarse passievrucht, waarvan de schil een geelgroene kleur heeft. Deze variant van de passievrucht kunt u in ons land meestal alleen in een delicatessenwinkel of fruitwinkel kopen. Tegenovergesteld van de passievrucht moet de schil van een goed rijpe maracuja glad en stralend geelgroene kleur hebben.

Hoe eet ik een passievrucht?

Hoe een passievrucht etenMisschien kent u de passievrucht alleen uit snoepjes, limonade of toetjes maar de vruchten zijn ook heel gezond en bovendien erg lekker om gewoon zo uit te lepelen.

Bent u op zoek naar manieren om vaker een passievrucht te eten? Begin dan eens met het lekker uitlepelen van de pitjes zo uit de schil. Ook combineert de passievrucht ontzetten goed met limoen. Maak bijvoorbeeld een lekker bakje yoghurt of ijs klaar en schep daar de pitjes uit een passievrucht overheen. Vervolgens knijpt u er nog het sap van een halve limoen overheen. Echt goddelijk!

Maak een gezondheidsbevorderende smoothie mee!

Een andere erg lekkere combinatie is om passievrucht te verwerken in een smoothie. De combinatie met mango, banaan en amandelmelk is mijn favoriet. Doe alle vruchten in een blender (mango eventueel uit de vriezer) en schenk en een glas amandel- of sojamelk of yoghurt bij om er een lekker drankje van te maken. U zal de vitaminen als het ware via de keel naar binnen voelen lopen. Zo lekker en gezond!

Hoe bewaar ik dit gezonde fruit?

Omdat we de passievruchten importeren uit landen aan de andere kant van de evenaar, zijn ze juist bij ons in de winter in het seizoen. Gelukkig maar want dat is precies het seizoen dat we wel wat extra tropische vitaminen van de gezonde passievrucht kunnen gebruiken. Bewaar de vruchten buiten de koelkast. Een rijpe vrucht (waarvan de buitenkant dus al flink gerimpeld is) kunt u nog goed twee dagen bewaren. Daarna is de vrucht teveel uitgedroogd en smaakt het vruchtvlees niet meer zo lekker.

Is de passievrucht van de passiebloemen die in Nederland groeien eetbaar?

Ook in Nederland kunt u zelf passiebloemen kweken en bij de juiste kruisbestuiving groeien daar passievruchten aan. Deze vruchten zijn niet paars maar oranje en u kunt de vruchten eten. Verwacht echter niet die lekkere volle en zoete smaak die u gewend bent uit de supermarkt. Deze passievruchten smaken een stuk zuurder, meer als bramen die nog niet helemaal rijp zijn.

Wat zijn de gezondheidskrachten van deze vrucht?

In Zuid-Amerika waar de vrucht dus oorspronkelijk vandaan komt, wordt het in de traditionele geneeswijze gebruikt tegen allerlei kwalen. Van slapeloosheid, hoofdpijn en diarree tot zenuwpijn, overgangsklachten, astma, een hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Wat een lijst!
Het eten van verse passievrucht draagt vooral bij aan een goede stoelgang, er zitten namelijk veel vezels in de vrucht. Deze vezels zijn niet verteerbaar maar wel erg goed voor de spijsvertering. Ze stimuleren de darmperistaltiek, de bewegingen die de darmen maken om het voedsel verder door de darm heen te duwen. Passievrucht is echt een natuurlijk medicijn tegen constipatie (verstopping), daarom is het ook zo slim om de dag ermee te beginnen.

Welk voedingsstoffen krijgt u binnen?

Naast vezels zitten passievruchten ook bomvol met vitaminen (zoals vitamine A en C), mineralen (zoals kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor) en antioxidanten. Antioxidanten geven zoals bekend het lichaam een natuurlijke bescherming tegen kanker, darmkanker bijvoorbeeld.

 Conclusie “Passievrucht eten en niet meer negeren”:

Na het lezen van dit artikel kunt u de passievrucht absoluut niet meer negeren. Ze smaakt heerlijk bij het ontbijt, als snelle gezonde snack tussendoor of gemengd in een vitaminerijke smoothie.
Last van constipatie- de passievrucht kan u hier goed helpen. Mijn persoonlijke tip is om voortaan dit tropische fruit in uw leefpatroon te integreren en nog gezonder te  leven!

Wilt u dat uw familie en vrienden ook gezonder leven, dan geef hem een Like  en/of deel deze met uw familie en vrienden Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

Top