U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Verse ananas – hoe inkopen, snijden en bewaren?

Verse ananas – hoe inkopen, snijden en bewaren?

verse ananas help bij het afvallen

Ananas is het meest gebruikte exotische fruit. Zowel vers als uit het blik, iedereen kent de zoete vrucht. Groeit de ananas nu aan een boom of plant? Is het een fabel, dat verse ananas u helpt om af te vallen?
Hoe kunt u voorkomen dat U een prikkelmond, kapotte mond of buikpijn van verse ananas krijgt? Moet u nu geen verse fruit meer eten en nog veel meer informatie vindt u in dit artikel.

Columbus ontdekte dit exotische fruit voor Europa

Bij ananas denkt u misschien aan Hawaï, een mooi tropisch eiland met witte stranden en palmbomen. Toch komt de ananas, die u in uw winkel koopt, niet uit Hawaï. Ze komt uit landen zoals Zuid-Amerika, Brazilië of Paraguay.
Ruim voordat het fruit door Europeanen werd ontdekt, was de ananas bij de Indianen al lang bekend. Zij verspreidden de ananas door heel Midden- en Zuid-Amerika. Christoffel Columbus was de eerste Europese ontdekker van de ananas. Hij ontdekte het fruit tijdens één van zijn belangrijke reizen tijdens de ontdekking van de nieuwe wereld: Amerika. Toen hij in het jaar 1493 voet aan wal zette op een Caribisch eiland dat hij ‘Guadalupe’ noemde, ontdekte Columbus vele verse vruchten, waaronder de zoete ananas. Omdat Christoffel Columbus zo onder de indruk was van deze nieuwe, zoete vrucht, besloot hij deze mee terug te nemen naar Spanje. Zo vond de ananas zijn weg naar Europa.

Symbool voor vriendschap en gastvrijheid

De ananas is het symbool van vriendschap en gastvrijheid op de Caribische eilanden, daarom legde men deze bij de ingang van het dorp. Het symbool verspreidde zich naar Noord-Amerika en Europa. Het idee van het symbool van gastvrijheid werd overgenomen door de vorm terug te laten komen in zuilen van de entree, gesneden in deuren, kleden, tafellakens of servetten. Om iemand in ons huis welkom te heten bieden wij tegenwoordig meest een kop koffie of thee aan. Als teken van gastvrijheid en om iemand welkom te laten voelen werd vroeger een stuk vers gesneden ananas aangeboden.  Wat een gezonde welkom!

Ananasboom of ananasplant?

Hebt u ook altijd gedacht, dat de ananas aan de ananasboom groeit? Nee dus, ananasbomen zijn echter een fabeltje. Ananassen groeien aan de ananasplant die voorkomt in tropische gebieden. Een volgroeide ananasplant wordt ongeveer een meter hoog en heeft een halve meter doorsnee. De bladeren hebben een gladde structuur en zijn groen, puntig, dik en stevig. . De bladeren zijn niet eetbaar, oorzaak hiervoor is het sap van de ananasplant. De plant lijkt op de kroon van de ananasvrucht, maar dan veel groter.
Een ananasplant heeft ongeveer 65 tot 210 bloesems, waarvan er 4 tot 10 dagelijks open gaan met een bloeitijd van 10 tot 14 dagen. De bloemen van de ananasplant hebben zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen (hermafrodiet) en kan zichzelf niet bevruchten. In het midden van iedere ananasplant groeit maar slechts één ananasvrucht.

Ananas en de kolibrie

Omdat ze de ananasplant zichzelf niet kan bevruchten, heeft ze help nodig. In hun oorsprongslanden Brazilië, Bolivia en Paraguay  worden ze geholpen door vogels. Vooral de tussen 5 en 20 centimeter grootte kolibrie is de belangrijkste bestuiver van de ananasbloesems.

Hoe ziet een ananas eruit?

De kleur van het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuurDe vorm van de ananas is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de ananasschil is van groenachtig tot goudgeel. Eigenlijk is ze een uit vele kleine besjes samengegroeide vrucht. Ze kan een lengte tot 30 cm hebben en meer dan 4 kg zwaar worden. Aan de bovenkant zit een rozet van bladeren, net als een kroon. De kleur van het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn zeer verschillend afhankelijk van de soort.

Wanneer zijn ze verkrijgbaar?

Het hele jaar door is verse ananas verkrijgbaar, met een piek van december tot april.

Geen prikkelmond, kapotte mond of buikpijn meer van verse ananas

Naast een aantal van positieve geneeskrachtige eigenschappen van verse ananas tast bromelaïne de slijmvliezen in de mond en maagdarmkanaal aan. Sommige mensen klagen over een brandend, harige gevoel in de mond en in sommige gevallen ook buikpijn. U kunt voorkomen dat u van verse ananas een prikkelmond, kapotte mond of buikpijn krijgt, indien u de rauwe ananas voor het eten kort blancheert.

Fabel of feit: afvallen met ananas?

Helpt verse ananas u echt bij het afvallen? Dit klapt helemaal. Het eten van ananas zorgt voor een goede spijsvertering en stimuleert uw vetverbranding. Dit gebeurt door het enzym bromelaïne, een enzym dat vet afbreekt. Een goed spijsvertering zorgt ervoor dat uw lichaam gemakkelijker kan regelen wat hij moet opslaan en wat hij niet nodig heeft. Op deze manier voorkomt u dat uw lichaam onnodig voedsel opslaat. Door het hoge gehalte van vruchtvezels en vocht krijgt u snel een voldaan en verzadigend gevoel. U krijgt na het verteren minder snel honger en zo eet u minder.
Ananas bevat maar weinig kilocalorieën. Er wordt zelfs gezegd dat ananas negatieve kilocalorieën bevat! Dit betekent dat het lichaam meer kilocalorieën nodig heeft om de ananas te verteren, dan dat de ananas zelf heeft. Een plak ananas bevat ongeveer 40 kilocalorieën, maar het lichaam heeft wel 60 kilocalorieën nodig om die plak ananas te verteren.

Wat maakt de ananas zo gezond?

Ananas is rijk aan vitaminen zoals: Pro-vitamine A (bètacaroteen) vitamine E en mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. Veel onderzoeken hebben bewezen, dat bepaalde vitamines, mineralen en voedingstoffen oorzaak zijn voor het bijzondere gezondheidsvoordeel van de ananas. Wij hebben ze hier voor u op een rij gezet.

 • Vitamine C: versterkt het immuunsysteem en het bindweefsel, helpt bij verkoudheid en tegen infecties en versnelt de wondgenezing
 • Vitamine B1(Thiamine): levert u veel extra energie
 • Enzym bromelaïne: werkt ontstekingsremmend, verkleint de kans op hartinfarcten en beroertes, helpt tegen weefselzwelling van reumatoïde artritis, artrose, bronchitis, spataderen, verstuiking en verrekking
 • Spoorelement Mangaan: versterkt de botten en het kraakbeen. Mangaan werkt als een co-enzym, dat nodig is voor andere enzymen om hun werk te kunnen doen.
 • Pectine: helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden Let Op: Pectine komt alleen vrij als de ananas wordt verhit.
 • Plantensterolen: verlaagt de cholesterolspiegel, verkleint de kans op hart- en vaatziektes.
 • Mineraal ijzer: transport van zuurstof in het bloed
 • Ferulazuur: remt kanker door antioxidanten

Hoe herkent ik een rijpe ananas ?

Een rijpe ananas herkent u ten eerste aan een mooie goudgele kleur. Hoe verder de ananas richting de kroon goudgeel verkleurd is, des te zoeter zal deze zijn. Verse, rijpe ananas moet zoet en exotisch van geur zijn. Dit zijn de beste tekens dat dit exotisch fruit goed rijp en zoet van smaak is. Indien de ananas absoluut geurloos is, is het een duidelijk kenmerk dat ze nog niet volledig rijp is. Een helemaal groen gekleurde ananas is helemaal onrijp en rijpt niet goed na. Een onrijpe ananas moet u niet eten, omdat ze voor een pijnlijke, gevoelige keel zorgt, sterk laxerende werking heeft en zelfs ervoor kan zorgen dat u moet braken.

Het is echter een fabeltje, dat, indien u gemakkelijk een blad uit de ananaskroon kunt trekken, ze volledig rijp is. Het is eerder een indicatie dat de ananas aan het rotten is en van binnen zacht is. De smaak zal zuur en vies zijn.

Waar opletten bij het kopen van verse ananas?

In onze winkels vindt u bijna geen onrijpe ananasvruchten. Meestal zijn ze bijna rijp of volledig rijp. Indien u de ananas direct wilt gebruiken zou u vanzelfsprekend voor een volledig rijpe ananas kiezen. Bijzonder lekker is de verse rijpe ananas, indien u ze voor gebruik een paar uurtjes thuis bij kamertemperatuur op de kop zet.
Proef of de verse ananas zich stevig een veerkrachtig aanvoelt. De kroon moet er nog groen uitzien. U kunt ze beter niet kopen als ze zich zacht of sponzig aanvoelt. Ruik aan de verse ananas of ze al geur heeft of nog beter een zoet-exotische geur heeft. Ruikt de exotische vrucht alsof ze gefermenteerd is, net als azijn, dan is de ananas al aan het rotten en eerder geschikt om naar de composthoop te laten gaan. Een rottende ananas herkent u aan schimmel, kleverig sap, barsten in de schil en bruine, afvallende bladeren. Ze is bruinig of zelfs groen van kleur. Deze kunt u beter niet kopen of eten!

Kan ik verse ananas laten na rijpen?

Een helemaal groen gekleurde onrijpe ananas zal niet goed narijpen. Een bijna rijpe vrucht rijpt op kamertemperatuur goed na. Nog sneller gaat de rijpingsprocedure indien u naast dit gezonde fruit een paar bananen of appels legt.

Het snijden van de ananas

Neem een snijplank en een scherp, groot mes. Vervolgens legt u de ananas op zijn zij op de snijplank. Met het scherpe mes snijdt u nu eerst de groene kroon eraf. Draai de ananas op de snijplank en snij hierna een dik stuk van de steelaanzet, de onderkant, eraf.

Neem een snijplank en een scherp, groot mes. Vervolgens legt u de exotische fruit op zijn zij op de snijplank. Met het scherpe mes snijdt u nu eerst de groene kroon eraf. Draai de ananas op de snijplank en snij hierna een dik stuk van de steelaanzet, de onderkant, eraf.

Zet de ananas rechtop en snij ze met het grootte mes in twee helften. Verwijder hierna het hart, de harde kern, van eerste halve ananas, omdat deze helemaal niet te eten is. Vervolgens doet u dit ook bij de ander ananashelft.Nu kunt u beginnen de ananasschil te verwijderen.

Zet de ananas rechtop en snij ze met het grootte mes in twee helften. Verwijder hierna het hart, de harde kern, van eerste halve vrucht, omdat deze helemaal niet te eten is. Vervolgens doet u dit ook bij de ander ananashelft.Nu kunt u beginnen de ananasschil te verwijderen. Leg hiervoor de ananashelft met de schilkant op de snijplank. Zet het mes net naast de ananasschil aan en snij parallel langs deze tot de andere kant van de ananashelft. Op dezelfde manier verwijdert u nu de schil van de tweede ananashelft.

Als de schil van de ananas eraf is zijn er nog allemaal donkere plekjes, die ook ogen genoemd worden, in het vruchtvlees te zien. Deze zijn erg hard en kunt u één voor één uit de ananas halen met een klein mesje.

Als de schil van de ananas eraf is zijn er nog allemaal donkere plekjes, die ook ogen genoemd worden, in het vruchtvlees te zien. Deze zijn erg hard en kunt u één voor één uit de ananas halen met een klein mesje. Ga de hele ananas rond totdat alle ogen eruit gesneden zijn. Spoel nu de ananas even kort onder de koude kraan af, zodat alle achtergebleven losse stukjes van de ogen weggespoeld worden.

Hoe verse ananas snijden

In de laatste stap snijdt u de ananas in stukken. In het midden zit het hart. Dit is te herkennen aan het rondje midden in het hart. Snij het vruchtvlees van het hart af. Dit doet u door de vrucht verticaal op het snijplankje te zetten en van boven naar beneden net langs het hart te snijden. Ga op deze manier de hele ananas rond, totdat al het vruchtvlees van het hart afgesneden is. De grote stukken vruchtvlees kunnen nu in kleinere stukjes gesneden worden. Het overgebleven hart van de ananas kunt u weggooien.

Wat kan ik doen met deze exotische fruit?

 • Een ananas is gemakkelijk te bakken en past bijna overal bij. Verhit wat olijfolie in een koekenpan, leg de stukken ananas erin en bak deze aan beide kanten in een paar minuten goudbruin.
 • Ananas kan gegrild worden. Dit is het lekkerst op de barbecue. Door het grillen krijgt de ananas een extra zoete smaak. Voorkom plakken door de stukken met olijfolie in te smeren. Leg de vrucht een paar minuten op de barbecue en smullen maar!
 • Ananassmoothie: Voor een lekkere smoothie kan de ananas met ijsklontjes in de blender. Toevoeging van yoghurt, ijs en andere vruchten maakt het nog smaakvoller.
 • deze exotische fruit past door zijn zoete smaak bij vele gerechten. Kleine stukjes passen prima bij rijstgerechten of in salades. Het sap maakt het gerecht fris, zoet en fruitig. Op een broodje kip of ham smaakt ananas heerlijk.
 • Ook kan er een salsa van gemaakt worden door ananas, paprika en een rode ui heel fijn te hakken. Meng alles door elkaar met gember, honing en limoensap. De salsa smaakt heel goed bij gevogelte, vis en vlees.

Let op met melk en gelatine!

Omdat verse ananas het enzym bromelaïne bevat, levert het combineren van zuivelproducten met verse ananas problemen op. Het enzym bromelaïne zorgt ervoor dat eiwitten in de zuivelproducten gesplitst worden, waardoor melkproducten waterig worden. Verder zorgt het enzym van de verse ananas ervoor dat gerechten, bijvoorbeeld nagerechten, met gelatine niet stijf worden.
Met onze handige truc kunt u dit voorkomen. Blancheer de verse ananas gedurende 2 minuten. Hiervoor brengt u water aan de kook en voegt de ananasstukken toe. Laat ze op niet te groot vuur zacht voor 2 minuten koken en het enzym bromelaïne wordt vernietigd. Ananas eruit halen en direct in een schaal met ijswater geven en laten schrikken. Nu kunt u ze verder gebruiken om bijvoorbeeld een ananasmousse te maken.

Hoe een verse ananas bewaren?

Ananas is slechts kort houdbaar. Dit komt doordat ananas rijp, of bijna rijp geoogst wordt. Ananas op kamertemperatuur moet binnen 2 à 3 dagen na aankoop opgemaakt worden.
De beste manier om ananas op kamertemperatuur te bewaren is op zijn kop, dit komt de smaak ten goede! Het zoete sap van de ananas zit namelijk, door het lange transport, allemaal onderin de ananas. Door de ananas op zijn kop neer te zetten, vloeit het zoete sap weer door de hele ananas. Verwijder eerst de kroon van de ananas en dan kan hij gemakkelijk omgekeerd neergezet worden.
Een onaangebroken ananas kan beter niet in de koelkast bewaard worden. Ananas kan net als de meeste exotische vruchten en groenten niet goed tegen kou, deze gaat dan sneller rotten.

Hoe een aangesneden ananas bewaren

Columbus ontdekte dit exotische fruit voor EuropaEen aangesneden verse ananas kunt u het beste bewaren in de koelkast. In stukken gesneden en in een luchtdicht bewaarbakje, kunt u de ananasstukken ongeveer 4 tot 5 dagen bewaren in uw koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer u de ananas voor het eten op kamertemperatuur brengt. Neem ze een uur van te voren uit de kou.

Kan ik verse ananas invriezen?

Ananasstukken kunt u goed invriezen en zijn tot 6 maanden in de diepvries houdbaar. U moet ze wel even voorvriezen, dit is nodig zodat later de ananasstukken niet aan elkaar plakken. Neem een bakblik of snijplank en legt hier een stuk bakpapier op. Verdeel de stukken ananas hierop en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken. Zet nu voor minmaal 6 uur het bakblik met annasstukken in de diepvries. Als de stukken ananas bevroren zijn kunnen ze samen in een diepvrieszak. De diepvrieszak goed sluiten, het beste is om hem vacuüm te zuigen. Zorg ervoor dat de stukken niet ontdooien. Leg ze snel terug in de diepvries.

Ananas uit blik

Verse ananas is altijd de beste keus, maar ananas uit blik is een goed alternatief. Gelukkig verdwijnen niet alle goede voedingswaarde tijdens het conserveren van de ananas. Ananas in siroop bevat bijna het dubbele aantal kilocalorieën dan de verse variant en meer kilocalorieën dan ananas in water of eigen sap. Ananas in siroop bevat veel meer toegevoegde suikers dan de andere varianten en is dan veel minder gezond.
Overgebleven ananas uit blik beter niet in het blik bewaren. Beter is het de overgebleven ananas samen met het sap in een luchtdicht bakje in de koelkast te bewaren. Zo kunt u deze ongeveer 2 dagen bewaren, maar vergeet niet dat ananas snel bederfd, dus tijdig opeten.

Resumé: Verse ananas is niet alleen lekker, maar ook uiterst gezond. Beter nog, ze helpt ons bij het afvallen. Met de juiste snijdtechniek is dit exotische fruit eenvoudig te serveren. U kon in dit bericht lezen hoe u een prikkelmond of buikpijn door verse ananas kunt voorkomen. Wij hebben u geïnformeerd over het herkennen van een rijpe vrucht, voedingswaarden en de houdbaarheid van een verse ananas.
Vond u ons artikel << Hoe verse ananas inkopen, bereiden en bewaren? >> nuttig, dan vergeet hem niet te delen op Google+,Facebook, Pinterest  ,Twitter ,Tumblr, StumbleUpon en Instagram.

Top