U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Kaki of Sharon kopen, bewaren en eten

Kaki of Sharon kopen, bewaren en eten

Wat is een Kaki of Sharonfruit?

Kaki of Sharon – misschien heeft u ze in de groentewinkel liggen gezien, vooral in de herfst- en wintertijd. Mijn familie en ik zijn echte fans van Kaki’s en Sharon’s. In dit artikel vindt u meer informatie over deze oranje vitamine C bom zoals advies voor de aankoop en hoe u een kaki het best kunt eten. Lees hier op welke leeftijd uw kind deze exotische fruit mag eten en wat ze met een godenvrucht te maken heeft.

Vitamine C bom voor de herfstwintertijd

Er bestaan verschillende kakisoorten, zoals Sharon, Persimon of Bouquet Persimon. Kaki is net zo’n verzamelnaam als peer of appel. Uiterlijk lijkt de kaki fruit op een vierkantige oranje vleestomaat. Iedereen, van jong tot oud, kan genieten van Sharon, Persimon of Bouquet Persimon.
Zelfs voor kinderen vanaf 7 maanden is deze heerlijke exotische vrucht een extra bron aan vitamine C.Het hoge gehalte aan vitamine C en provitamine A (Bèta-caroteen) maak de kaki qua voedingswaarde zeer waardevol. De godenvrucht is bovendien een bron van voedingsvezels, antioxidanten, caroteen, de vitamines A, B6, C en K en de mineralen calcium, ijzer,  kalium, fosfor en magnesium

Kaki fruit ook godenvrucht genoemd

Qua uiterlijk wordt de kaki vaak vergeleken met een grote oranje vleestomaat
Qua uiterlijk wordt de kaki vaak vergeleken met een grote oranje vleestomaat

De kaki heeft als botanische benaming de naam Diospyros, dios = god en pyros = vrucht, godsvrucht. Een andere naam van deze tropische vrucht is vrucht van Zeus. De oudste cultuurplant van de wereld komt van oorsprong uit landen zoals Korea, Japan, Thailand, Vietnam en China. Ze wordt in Japan en China al meer dan 2000 jaar gebruikt en in China wordt ze in de omgangstaal ook wel Chinese pruim genoemd. In het jaar 1851 importeerde de Amerikaanse Admiraal Perry de tropische plant vanuit de Japanse zuidkust naar het koele Washington D.C. Maar hier wilde de plant absoluut niet groeien. Ongeveer 50 jaar later rond 1900 werd door Professor Hume kakizaad uitgezaaid in het warme Florida. Hier waren de kakibomen met zijn zoete vruchten een werkelijke sensatie. In de loop van de 19de eeuw kwam de godsvrucht naar Frankrijk, Italië en Spanje.

Kaki boom symbool voor vredesboodschap en groei

De geschiedenis vertelt dat na de aanval van de kernbom op Nagasaki slechts één enkele kakiboom overleefde, een supersterk exemplaar. Naast dat hij overleefde, was er nog iets unieks aan de boom. De boomschors was voor een groot gedeelte zwart. Onder deze zwarte schors zat een onbekende witte substantie waarvan men tot op heden nog niet duidelijk weet wat het precies was. De Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima heeft de stekken van deze kakiboom wereldwijd verspreid. Iedere nieuwe groeiende kakiboom is een symbool voor een boodschap van vrede en groei onder zware omstandigheden. De subtropische vruchtboom herinnert heel sterk aan een Europese appelboom. Een kakiboom wordt maximaal 10 meter hoog. Zijn lancetvormige bladeren zijn middel tot donkergroen en even lang als breed. Veredelde kakibomen dragen na 2 á 3 jaar hun eerste vruchten. Op het einde van de lente tot het begin van de zomer bloeien de kakibomen, waarbij de mannelijke en vrouwelijke bloesems ruimtelijk van elkaar gescheiden zijn.


Kaki in geneeskunde belangrijk

In Japan wordt  ze geofferd bij de feesten rond Oud en Nieuw en gebruikt als offergave op een herdenkingsbijeenkomst voor een overledene. Maar vooral in de traditionele Chinese geneeskunde is de kaki belangrijk. Het vruchtvlees zou koortsverlagend werken en het sap van een onrijpe kaki zou goed zijn voor de bloeddruk. Verder zou de kaki goed zijn om de maag te versterken, helpt tegen buikloop, haarverlies stoppen. Zelfs bij tumoren en stralingsziekten zou het consumeren ervan goede resultaten opleveren.

De kaki bloesem

De kaki bloesems zijn in staat zonder bestuiving vruchten te ontwikkelen. Het bijzondere hiervan is dat deze vruchten dan pitloos zijn. Bloesems die wel bestuift zijn ontwikkelen vruchten die groter zijn en wel zwarte pitten bevatten. Een andere bijzonderheid van de kaki boom is dat de wintervruchten eerst rijp worden nadat de boom, in de late herfst, zijn bladeren verloren heeft.Ervaar hier meer over de teelt, verzorging en snoeien van de kaki-boom of Sharon fruit

De vrucht

Qua uiterlijk wordt de kaki vaak vergeleken met een grote oranje vleestomaat. Ze heeft bij de verdiepte staalaanzet een viervormige bladkroon en kan tot 500 gram zwaar worden. De schil is dun, glad en glanzend. De kleurpallet gaat van geel (Sharon,Bouquet Persimon) tot donker oranje (Persimon). Tot 8 zwarte pitten kunnen in het heldere vruchtvlees zitten. Deze kunt u beter niet mee eten. Hoe rijper de vrucht, des te zachter hij wordt, net als bij een kiwi.

Sharon fruit afkomstig uit Israël

Sharonfruit afkomstig uit Israël
Sharonfruit

Sharonfruit is de handelsnaam van een bepaald ras van de kakivrucht afkomstig uit de Sharonvallei in Israël. De vrucht is meestal pitloos en het vruchtvlees van een rijpe sharonfruit is lichtoranje, terwijl de meeste andere kaki’s donker-oranje gekleurd zijn. Deze kakiras is zeer goed houdbaar, maar eigenlijk in harde toestand niet te eten wegens zijn hoge tanninegehalte (looizuur). Sharons worden met ethyleen behandeld om de tannine te verwijderen, waarna ze al hard eetbaar zijn. Daarom liggen Sharonfruits altijd zoet en eetrijp in uw winkel. Zelfs hard smaakt een Sharon al heerlijk zoet naar perzik en abrikoos.  De rijpe vrucht bevat ongeveer 20% suiker, is rijk aan vitamine C. Het is o.a. een bron van vezels en rijk aan provitamine A. Deze vitamine maakt de kakivrucht gezond voor de donkere wintermaanden waarin zo’n extra aan vitamine C welkom is.

Wanneer zijn Sharon fruit, Perimon of Bouquet Persimon verkrijgbaar?

Zuid-Europa levert ons in het najaar van september tot december de grootste hoeveelheid van deze wintervrucht. Gedurende het voorjaar en de wintermaanden komt het grootste aandeel  vanuit Brazilië ons land binnen. Soorten zoals Bouquet Persimon zijn maar vier maanden verkrijgbaar van september tot december. De meest verkrijgbare kakisoort, de Sharon, vindt u in de winkels vanaf oktober tot eind maart.

Inkoopadvies voor Kaki of Sharon fruit:

Pit van kaki fruit
Pit van kaki fruit

Let op of er kaki’s of sharon’s verkocht worden want er is verschil: De kaki smaakt alleen overrijp lekker (omdat dan het wrang smakende looizuur uit de vrucht verdwenen is). Kaki’s worden altijd onrijp en hard verkocht omdat ze anders niet te vervoeren zijn en moeten thuis narijpen. De Sharon is een veredelde kakisoort, de naam is ontleend aan het rivierdal in Israël waar hij wordt gekweekt. De sharon bevat geen looizuur en hoeft niet allen overrijp gegeten worden. Ze is al hard lekker zoek van smaak.

Hoe smaakt een Kaki (Sharon, Persimon of Bouquet Persimon)?

De smaak van Sharon, Persimon of Bouquet Persimon is zoet en wordt wel vergeleken met de smaak van peer en abrikoos. Sommige mensen noemen ook bananen, perzik, druiven en suikermeloen. Omdat de meeste kaki’s echt overrijp moeten worden gegeten is het vruchtvlees vrij zacht. Als een kaki nog hard is, smaakt deze enorm wrang en bitter. Tegenovergesteld kan het vruchtvlees van de Sharon en Bouquet Persimon al hard gegeten worden en is altijd friszoet van smaak.

Hoe bewaar ik de godenvrucht?

De meeste kaki’s moeten echt overrijp zijn, dat u ze goed kunt eten. Bewaard ze dan het beste op een fruitschaal op kamertemperatuur. Met een appel ernaast rijpen ze nog beter. Ze is eetbaar wanneer de schil een beetje glazig in in te drukken is. Rijpe kaki’s of Sharons kunnen in de koelkast enkele dagen tot 2 weken goed blijven. 

Het vruchtvlees van kaki of Sharon fruit smaakt heerlijk bij:

Hoe eet ik een kaki (Sharon of Bouquet Persimon)?

Nog nooit gegeten? Ik vind dit exotische fruit een echte aanrader, die het waard is om geproefd te worden.Zowel de Sharon als de Bouquet Persimon goed wassen, dan met schil genieten zoals bij een appel of peer.Ik zelf vindt het beter om de schil eraf te halen. De kakivruchten kunnen, indien overrijp, ook als een kiwi gegeten worden: doormidden snijden en uitlepelen. Bij de normaal kaki wel de pitten verwijderen, die zijn niet eetbaar. U kunt ze, met of zonder schillen, in niet te kleine blokjes snijden en aan een verse fruitsalade toevoegen. Voor kinderen vanaf 7 maanden kunt u gerust af een toe een fruithapje maken van geschilde in blokjes gesneden kaki of sharonfruit. De meeste kindjes zijn er dol op.

Mijn kaki is bijna vloeibaar, kan ik deze nog eten?

In de winkel zijn het meest onrijpe kaki’s te koop, welke thuis heel goed narijpen. Een bijna vloeibare kaki hoeft u niet direct weg te gooien. Leg deze op een bord en snij de vrucht doormidden. Heeft ze nog een mooie donkere oranje kleur, dan kunt u de kaki met een theelepel proeven. Indien het vruchtvlees nog heel aromatisch  van smaak is, dan kunt  u deze zonder problemen  nog genieten.  Is ze helaas bijna bruin van binnen kunt u de kaki alleen nog weggooien. Ik laat ze heel graag bijna vloeibaar worden en ga ze met een theelepel uitlepelen bij het ontbijt of als dessert, overheerlijk.

Welke ervaring heeft u met kaki of sharonfruit gemaakt? Bent u ook fan of vindt u niets aan kaki?Resumé: Als een bijzonder, exotische winterfruit kan de kaki of sharon fruit eenvoudig verwerkt worden in een gezonde smoothie, yoghurt, kwark, muesli of fruitsalade. Geniet de kaki als tussendoortje net als een appel of peer. Kaki of sharon fruit is een goede leverancier van extra vitaminen C en provitaminen A.  Als een extra bron van voedingsvezels, antioxidanten, caroteen, de vitamines A, B6 en K en de mineralen calcium, ijzer,  kalium, fosfor en magnesium is de godenvrucht gezond voor jong en oud. Welke ervaring heeft u met kaki of sharon fruit gemaakt? Bent u ook fan of vindt u er niks aan ? Vindt u de kaki beter in koude gerechten of bij warme gerechten passen? Weet u lekkere recepten of toepassingen met kaki of sharon fruit.

Nog nooit gegeten? Ik vind dit exotische fruit een echte aanrader, die het waard is om geproefd te worden.

16 thoughts on “Kaki of Sharon kopen, bewaren en eten

 1. nou ik denk dat het verhaal van de kaki en sharon wel klopt maar dan andersom…

 2. Tevens is sharonfruit of kaki heerlijk te combineren in warme gerechten met rijst, kip of vlees. 🙂

 3. Ik heb een kaki vrucht gekocht en wat bleek er zat een pit in ,ik heb op de site gezocht hoe ik het moes doen om hem te kweken,naar mijn mail geplaats te hebben kreeg ik al snel reactie.ik ben er mee begonnen en heb nu al een steeltje van 10 cm met blaadjes er aan,nu is nog mijn vraag wanneer mag zoiets naar buiten en zich ontwikkelen in de grote wereld misschien weet iemand hier antwoord op

 4. Ik heb deze week voor het eerst zo een kaki gegeten en moet zeggen dat het een heel lekkere vrucht is. zal die regelmatig in huis halen gaan

 5. deze lekkere vrucht is elk moment van de dag
  te eten het doet mij denken aan sterappels uit Suriname of sapetiles,ik heb begrepen dat men het op zeer korte termijn in Suriname gaat telen.
  jang switi (eet Smakelijk)

 6. Ik ben een echte fan van de sharon, omdat ik die net als een appel kan eten. Ik neem ze ook graag mee naar mijn werk als tussendoortje. 😛

 7. Beste Anne,
  De bruine stukjes komen door de aanwezigheid van het hoge suikergehalte in de kaki. U kunt deze gewoon mee eten.
  Groetjes Elke

 8. Er zitten wel een bruine stukjes in het sharonfruit. Is dat schadelijk, of kun je dat gewoon mee opeten?

 9. Tijdens het eten van de kaki ontstond er een droog, rasperig gevoel in de hele mond. Tong was wit uitgeslagen. Fruit was ronduit onsmakelijk. Heel vervelend gevoel dat best wel lang bleef. Kaki’s worden maar niet rijp, liggen nu al 4 weken in de schaal en blijven deze bijwerking hebben. Ik gooi ze weg.
  Heeft u een tip om deze smaak op te heffen? Hoe herken ik de zoete variant?
  Bedankt alvast Ria

 10. Beste Ria,
  Dit is bij mijn man laatste week zondag ook gebeurd. Hij wilde een kaki eten dit al 2 weken in een aparte fruitschaal lag. Hij zei het voelde alsof hij een lepel meel in de mond had gedaan. Dit is een duidelijk teken dat hij een onrijpe kaki heeft gegeten. Oorzaak hiervoor is het hoge tanninegehalte (looizuur), dat eerst verdwijnt als de kaki helemaal rijp is. Ik heb direct een paar appels naast de kaki’s gelegd, gisteren lag voor het eerste een zachte kaki er tussen. Die hebben wij gegeten en de kaki was zoet en heerlijk lekker. De kakisoort Sharon, wordt dan meestal in de winkel als Sharon vermeldt, kunt u altijd eten, maar een kaki soort Persimon moet helemaal rijp zijn en zacht aanvoelen om te kunnen eten. Probeer eens om er een paar appels of bananen bij te leggen.
  Groetjes
  Elke

 11. Ik heb een kakiboom of sharon in mijn tuin staan.Vorig jaar stonden er 5 -6 vruchten op.Dit jaar hangt de boom helemaal vol, zeker een 40 tal. Graag zou ik willen weten wanneer ik ze mag plukken.Misschien gaat het binnenkort vriezen, is deze vrucht bestand tegen de vorstkou?.Graag antwoord aub dank u.

 12. Ken de vrucht al jaren, een van de lekkerste vruchten die ik ken. Ik eet hem meestal uit het vuistje maar in de yoghurt is hij ook niet te vermaden. Toen ik deze voor het eerst kocht werd het alleen maar sharonvrucht genoemd en kostte deze vrucht een euro per stuk. Nu koop je een bakje voor E 1.80..

 13. Hallo, ik had een pit van de kaki in een potje met grond geplant ( omdat ik nieuwsgierig was wat er van ging komen) en een paar weken later is er een steeltje uitgegroeid met een opgerold bladje wat nog verder moet ontwikkelen. Wat is nu mijn volgende stap wat ik moet doen ? Kan ik dit binnenkort in de tuin planten of moet ik het nog een beetje in het potje laten staan? Kan dit uitgroeien tot een volwaardige plant ?
  Met vriendelijke groeten
  Paula

 14. U kunt alleen in kaki’s pitten vinden indien hun bloesems bestuift worden is. Niet bestuift kaki bloesems ontwikkelen vruchten zonder pitten. Meer info kunt u onder de titel ‘De kaki bloesem’ lezen.

Comments are closed.

Top