U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Mango – caloriearm fruit met anti aging effect

Mango – caloriearm fruit met anti aging effect

Mango's zijn rijk aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten en bevatten weinig eiwitten, vetten en calorieën

Mango is een exotisch fruit, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya. Mangiferas (mango of manga) behoren tot de groep van steenvruchten en variëren in de vorm, afhankelijk van de soort. Bekend zijn meer dan duizend soorten mango’s, die in grote en smaak zeer verschillend zijn. De mango is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen. Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en van onrijpe vruchten kunt u een lekkere pittige chutney maken. Deze exotisch fruit is rijk aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten en bevatten weinig eiwitten, vetten en calorieën.

De mangoboom

De groenblijvende mangoboom, met zijn enorme, brede kruin, kan tot 40 m hoog worden. Zijn afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend en donkergroen. Ze hebben een gladde rand en een ovale, toegespitste vorm. De bladsteel is 2–6 cm lang. De eindstandige bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemen bevatten. Een klein deel van deze mangobloemen wordt bestoven en een nog kleiner deel rijpt uit tot volwassen vruchten. De bloesem levert een zoete mangohoning en kan ook gegeten worden. Het kostbare hout van de mangoboom wordt gebruikt voor het vervaardigen van meubels. De mangoboom is een enorme boom, die tot 500 jaar oud kan worden. Boeddha zal slapend, onder de mangoboom, zijn wijsheid opgedaan hebben. Op een leeftijd van 10 jaar begint hij de eerste keer te bloeien. Intussen zijn er in Indië geënte variaties die al na 3 tot 4 jaar bloeien. De bloem transformeert gedurende ongeveer 125 dagen van bloem tot vrucht.

Hoe ziet een mango eruit?

Meestal is de mango vrucht asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd. Aan het uiteinde hebben de meeste mango's een korte, brede tuit. Ze kunnen tussen 5–20 cm lang zijn. Sommige soorten bevatten ook een bolvormige vrucht. Meestal is de  vrucht asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd. Aan het uiteinde hebben de meeste mango’s een korte, brede tuit. Ze kunnen tussen 5–17cm lang zijn. Sommige soorten bevatten ook een bolvormige vrucht. De schil van een goede vrucht moet glad en glanzend zijn. Ze kan wel tot 2 mm dik zijn. De mango schil kan zowel groen, groengeel, oranje, rood of zelfs donkerrood zijn.

Waar moet u opletten bij het kopen van dit exotisch fruit?

In onze winkels worden meestal half rijpe vruchten aangeboden. De oorzaak hiervoor is dat het vervoer van mango’s alleen in half rijpe toestand mogelijk is. Het zijn namelijk zeer kwetsbare vruchten, welke niet tegen druk kunnen en bij een temperatuur onder de 13ºC al schade aannemen. Ready to Eat mango’s worden volledig rijp met een vliegtuig snel naar ons land getransporteerd. Andere soorten komen per zeecontainer ons land binnen. Aan de hand van de geur kunt u de rijpingsgraad betrouwbaar vaststellen. Een rijpe mango verspreidt een zoete, exotische geur. Ten opzichte van andere fruitsoorten is de kleur van de schil geen kenmerk voor de rijpingsgraad, want deze exotische vrucht kan rijp zowel groen, geel, oranje, rood of bont gekleurd zijn. Er mogen geen zwarte vlekken op de schil aanwezig zijn. De schil moet glad en glanzend zijn. Bij de aankoop van dit exotische fruit kunt u er rustig even aan ruiken: hoe zoeter en exotischer de geur, hoe rijper de mango is. Bij ons zijn het hele jaar mango’s te koop.

Hoe herkent u dat de mango rijp is?

Indien u de mango zacht indrukt, zal een bijna rijpe vrucht iets meegeven. Een nog niet rijpe mangovrucht zal bij het indrukken eerder hard zijn. Ze zijn perfect geschikt indien u ze niet direct wilt eten of er een lekkere mangochutney van wilt maken. Een rijpe vrucht herkent u aan een zoete, exotische geur en het zachte vruchtvlees.

Kan mango narijpen?

Een onrijpe mango rijpt bij kamertemperatuur in een tijdsbestek van één tot drie dagen goed na. Indien de mango binnen deze periode niet rijper geworden is, dan zal dit ook niet meer gebeuren omdat ze te vroeg geoogst is. U kunt een mango sneller laten rijpen door ze naast een appel of banaan te leggen, oorzaak hiervoor is het etheen in appel of banaan.

Hoe mango bewaren of invriezen?

Een rijpe mango kunt u beter snel opeten, omdat ze de lekkere smaak toch vrij snel verliest. Overrijpe mango’s beginnen te gisten. Mango’s mogen niet in de koelkast bewaard worden, omdat ze bij een temperatuur onder 13 C schade aannemen. U kunt ook beter geen andere vruchten erop leggen, omdat ze niet tegen druk kunnen. Leg ze beter niet bij vruchten met een sterke geur, want ze nemen de vreemde geur snel aan.
Mango stukjes laten zich goed invriezen. Hiervoor is het wel nodig om de mango stukjes vooraf als blokjes in te vriezen. Leg hiervoor een bakpapier op een bakplaat en verdeel de stukjes hierop. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Zet de bakplaat in de diepvries en laat ze voor ongeveer drie tot vijf uur vriezen. Eruit halen en de bevroren mango stukjes in een plastic zakje of bakje geven. Goed sluiten, een label met naam en datum erop en terug plaatsen in de diepvries. Bij minimaal -18°C kunt u de mangoblokken tot 10 maanden bewaren. Gebruik het ontdooide fruit liever in smoothies, dan in recepten waarvoor u verse mango nodig heeft, omdat de textuur van de mango tijdens het ontdooien verandert. Om ze tot 12 maanden in de diepvries te bewaren kunt u ze voor het invriezen overgieten met suikersiroop. Mango’s op siroop kunt u het beste in sauzen verwerken.

Hoe smaakt dit caloriearme fruit?

Het vruchtvlees van een rijpe mango is zacht en sappig, geeloranje van kleur en bijna vezelloos. Ze smaakt fris en vol, met een pikante exotische nuance. Haar unieke smaak laat denken aan een combinatie van perzik, nectarine, pruim en banaan. De smaak hangt af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen heel laag is. Een rijpe mango kunt u beter snel opeten, omdat ze de lekkere smaak toch vrij snel verliest. Overrijpe mango’s beginnen te gisten.

Vanaf welke maand mogen baby’s van verse mango genieten?

Vanaf 6 maanden kunt u uw baby een kleine hoeveelheid gepureerde, verse mango aanbieden. Zorg ervoor dat u een rijpe fruit van goede kwaliteit gebruikt. Snij de rijpe mango doormidden langs beide kanten van de pit en schil beide helften. Vervolgens snijd u ze in stukjes. Met de staafmixer tot een fijn papje pureren. U kunt ook een combinatie van gepureerde, rijpe mango en rijpe banaan maken, dit vinden de meeste baby’s heerlijk.

Hoe kunt u mango snijden en eten?

De dikke schil van de mango is niet eetbaar. Ze heeft een houtig, afgeplat, lang, witte pit die stevig aan het vruchtvlees vastzit. Belangrijk om te weten, want u kunt het beste langs die platte kanten snijden, om zoveel mogelijk vruchtvlees van de pit te scheiden. Er heerst echter een mysterie rondom het snijden van de mango, maar als u één keer geleerd heeft rond om de pit te snijden dan gaat de rest vanzelf. Er zijn verschillende methodes om een mango te snijden

De egel methode

Bij de egel methode wordt, de mango in drie stukken gesneden, aan beiden kanten net langs de pit. Bij de egel methode wordt de mango in drie stukken gesneden, aan beide kanten net langs de pit. Was de mango af onder koud water en droog deze. Zet de mango horizontaal, met de smalle kant op de snijplank. Zorg ervoor dat de steelaanzet van u afwijst. Zet een groot scherp mes nu naast de steelaanzet en snij zo dicht als mogelijk langs de pit naar beneden. Dit herhaalt u aan de andere kant van de steelaanzet. Nu heeft u drie stukken: twee stukken puur vruchtvlees en een schijf waar de pit in zit. Hierna snijdt u beide vruchtvleeshelften van boven naar beneden en dan van links naar rechts in, zodat er een blokjespatroon ontstaat. Zorg ervoor dat u tot tegen de schil aansnijdt en niet doorsnijdt. Buig nu iedere helft zodat er twee egels ontstaan. U kunt nu blokje voor blokje van de schil afsnijden of u serveert de mango egel op een bordje om gelijk op te eten. Aan de smalle zijde van de pit zit rondom nog vruchtvlees. Dit willen we vanzelfsprekend ook gebruiken. Haal met een klein keukenmesje de schil van de overgebleven mango af en snij het vruchtvlees van de pit af.

De Paul methode

Een andere manier is de paul methode. Deze methode kunt u goed toepassen bij het maken van een mangosmoothie, mangopuree of sorbet. Was en schil de mango rondom met een scherp keukenmes of een dunschiller. Niet te dun schillen omdat de schil erg dik is. Zet de geschilde mango met de smalle kant op een schone snijplank. Snij vervolgens, met een groot scherp mes, langs de pit het vruchtvlees eraf. Omdraaien en aan de andere kant het vruchtvlees van de pit afsnijden. Let op dat u niet te dicht bij de pit snijdt en zo houterige stukjes van de pit in uw mangodessert krijgt. Snij ter afsluiting met een scherp mes het resterende vruchtvlees rondom de pit af. Uw mango is klaar voor gebruik.

De mangosnijder methode

Nu had ik 2 mangohelften en de pit met zo goed als geen vruchtvlees eraan. Ik vond het geen moeilijke klus, eigenlijk wel handig zo’n mangosnijd
Nu had ik 2 mangohelften en de pit met zo goed als geen vruchtvlees eraan. Ik vond het geen moeilijke klus, eigenlijk wel handig zo’n mangosnijder

In de meeste winkels waar u mango’s kunt kopen zijn ook mangosnijders te koop. Algemeen zijn de reacties over een mangosnijder op Internet heel positief, zodat wij besloten hebben hem te halen en uit te proberen. In het midden heeft de mangosnijder twee flexibele, scherpe bladen die secuur langs de pit snijdt en daarom zo goed als geen vruchtvlees op de pit achterlaat. Voor de eerste keer heb ik een rijpe mango gebruikt. Volgends de handleiding heb ik de mangosnijder boven op de mango gezet. Met twee handen en een lichte druk naar beneden heeft de mangosnijder de vrucht in twee helften gesneden. Nu had ik 2 mangohelften en de pit met zo goed als geen vruchtvlees eraan. Ik vond het geen moeilijke klus, eigenlijk wel handig zo’n mangosnijder.

Bijzonderheid: mango gaat moeilijk met gelatine

Goed om te weten:  in combinatie met gelatine levert dit fruit wat problemen op. Omdat verse mango enzymen bevatten wordt het gelerend vermogen van gelatine vernietigd. Dit betekent een mangodessert met gelatine wordt niet vast. U kunt die proces voorkomen, als u de verse mango, voor het gebruik met gelatine, een paar seconde in het kokend water blancheert. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen) inactief.

Specifieke voordelen van Mango voor uw gezondheid

Specifieke voordelen van Mango voor uw gezondheidDat groenten en fruit u vele vitamines leveren en zo uw lichaam gezond houdt, is algemeen bekend. Mango’s bieden u specifieke voordelen voor uw gezondheid en kunnen goed helpen bij een aantal aandoeningen. Bovendien zijn mango’s licht verteerbaar zodat het ook voor oudere mensen een ideale vitaminebron is.
Het fenol in de mango is een krachtige antioxidant, welke kanker kan voorkomen ( voornamelijk galblaaskanker). Vooral zwangere vrouwen en mensen met bloedarmoede wordt aangeraden deze vrucht te eten, omdat een mango veel ijzer bevat.
Het eten van verse mango beschermt tegen hart- en vaatziekten en versterkt de hartspier. Oorzaak is het rijk gehalte aan vitamine A, E en Selenium.Vitamine E en tryptofaan (voorloper van het gelukshormoon serotonine) zorgen ervoor dat de werking van het hormonale systeem verbeterd wordt, wat een positieve invloed kan hebben op uw seksleven. Mango staat bekent voor zijn cholesterol verlagende werking.

Wilt u een zachte, mooie huid?

Vooral als vrouw (of man) wilt u graag een mooie zachte huid hebben, hierbij is de mango uw geheime schoonheidsspecialist. Dagelijks eten van mango zorgt ervoor dat uw huid een mooie teint krijgt en heel zacht wordt. Bijna zo zacht als de huid van een baby. Dit klinkt als muziek in de oren voor zowel vrouwen als mannen.

 

Hoe kunt u mango toepassen?

 • in een zomerse kaassalade
 • als voorgerecht met feta
 • als dessert met kwark
 • geschild in blokjes als lekker tussendoortje
 • gepureerde mango als sorbet ijs, met of zonder een vleugje kokosmelk
 • bij gerookt vlees, parmaham en gerookte kip
 • als bijgerecht serveren bij pittige gerechten zoals kerrieschotels
 • onrijp in een mangochutney
 • in warme gerechten met kip of kalkoen
 • in exotische fruitsalades met sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan of papaja

Mango Smoothie mijn favoriet recept

Gebruik altijd een rijpe vrucht voor deze gezonde smoothie. Met een mangosnijder, de egel methode of de Paul methode kunt u de rijpe mango in blokjes snijden. Geef de mangostukken in uw blender.
Verwijder het kardemom omhulsel en vijzel de kardemomzaadjes fijn. Ikzelf ben een echte fan van de geur van de fijngemalen kardemomzaadjes – de geur doet mij denken aan limoen en citroen. U kunt in plaats van kardemomcapsules ook gemalen kardemom gebruiken. Voeg de kardemomzaadjes en een paar ijsblokjes in uw blender. Nu nog de karnemelk, koud water en de suiker toevoegen. Soms vervang ik de suiker door honing of steviapoeder.
Nu alles goed op allerhoogste stand door mixen tot u een smeuïg mangosmoothie verkrijgt. In een koud longdrinkglas gieten. Rietje erin en u heeft een gezonde drankje als ontbijt, tussenmaaltijd of wanneer u er zien in hebt.
Geniet van dit lekker, gezonde mangosmoothie!

Benodigheiden:

 • koud longdrinkglas
 • blender
 • 1 kleine mango van 200 gram, geeft 100 gram mango pulp
 • 150 gram ijsblokjes
 • 45 gram suiker of probeer uw favoriete neutrale honing
 • 100 ml water
 • 200 ml karnemelk
 • 1/4 theelepel fijngestampte kardamom zaadjes

Voedingswaarde per 100 gram

Energie61 kcalVitamine A0,10 mgNatrium5 mg
Energie259 kjVitamine B10,05 mgKalium190 mg
Water83,3 gVitamine B20,05 mgCalcium12,0 mg
 Eiwit1,1 gVitamine B60,04 mgFosfor12,0 mg
 Koolhydraten12,8 gVitamine B11 20 ugIJzer0,2 mg
 Suikers12,2 gVitamine B12 0Magnesium10 mg
 Vet0,3 gVitamine C36 mgKoper0,10 mg
 Vezels1,5 gVitamine D0Zink0,07 mg

Mango uit conservenblik

Mango’s uit een blik zijn goedkoper dan een verse mango’s. Nu kunnen we argumenteren over of u ze uit een blik mag gebruiken of niet, voedingswaarde ja of nee, smaak… In ieder geval worden in een blik meestal rijpe mango’s verwerkt, maar helaas ook veel suiker toegevoegd. Ik vind het prima passen als ingrediënt op een fruittaart met of zonder slagroom, kwark of roomkaas.
Mango biedt u een enorm gezondheidsvoordeel. Dit krachtige fruit is licht te verdragen en heeft zowel jong als oud iets te bieden. Het mysterie rondom het snijden van een mango is met de juiste techniek overbodig.

Mango biedt u een enorm gezondheidsvoordeel. Dit krachtige fruit is licht te verdragen en heeft zowel jong als oud iets te bieden. Het mysterie rondom het snijden van een mango is met de juiste techniek overbodig. Eet ze zo als snack, in zoete recepten of als pendant in pittige gerechten. Zelf ben ik een grote fan van een rijpe mango, vanwege zijn anti aging effect op mijn huid. Dus genoeg reden om veel mango’s te eten!

Vergeet niet nu deze artikel te  deel  met uw vrienden op Facebook, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc.

* Laatst bijgewerkt op donderdag 23 februari 2017

Top