U bent hier:
24tip-Startpagina > Peuters en Kleuters > Knutselen met kinderen om motorische vaardigheden en creativiteit uit te breiden

Knutselen met kinderen om motorische vaardigheden en creativiteit uit te breiden

Hoe kunnen kinderen beter hun motorische vaardigheden en creativiteit uitbreiden, dan door te knutselen? Voor de meesten kinderen is knutselen een favoriete bezigheid, of ze nu alleen knutselopdrachten uitvoeren of samen met anderen. Kinderen beleven veel plezier tijdens het werken met de diverse materialen en gereedschappen. Het eindresultaat is niet van belang.

Het doel en nut van knutselen

Gedurende het knutselen zul(len) uw kind(eren) motorische vaardigheden leren, zoals knippen, plakken, vouwen, kleuren, prikken en scheuren. Ze maken hun eigen ervaringen met stoffen en materialen, bijvoorbeeld wat te knippen is en wat niet. Het doel en nut van knutselen is het uitbreiden van motoriek, creativiteit en fantasie. Door het knutselen leert uw kind(eren) met veel plezier moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen en vindingrijk te zijn. Mijn advies aan ouders, opvoeders en leerkrachten is, knutsel met u kind(eren) zo vaak als mogelijk is.

Veilig knutselen belangrijk

Knutselen is heel leuk, maar om ongelukken te voorkomen is veilig knutselen van groot belang. Hier volgen een aantal nuttige tips van juffrouw Tinie voor het veilig knutselen met uw kind(eren).

  • Laat uw kleine kind niet zonder toezicht met schaar, lijm enzovoort knutselen.
  • Gebruik altijd kindvriendelijke knutselmateriaal van goede kwaliteit
  • Bij het knutselen wordt regelmatig geplakt! Zorg voor kindvriendelijke lijm met minder chemische stoffen
  • Knippen vindt ieder kind leuk. Een kinderschaar is veiliger in het gebruik, omdat ze minder scherp is en afgeronde punten heeft
  • Gebruik vingerverf die voldoet aan het Warenwetbesluit Speelgoed. Het Warenwetbesluit Speelgoed bepaalt dat speelgoed geen chemische samenstelling mag hebben welke gevaar voor de gezondheid of lichamelijk letsel oplevert.
  • Verwijder vingerverf gewoon met water, nooit met andere oplosmiddelen zoals terpentijn.
  • Wees zorgzaam met het gebruik van kleine materialen zoals kraaltjes en knoopjes. Het gevaar van inslikken is door permanente toezicht te voorkomen.

Ouders en knutselen met kinderen

Knutselen met uw eigen kind(eren) zijn ervaringen, die u als ouder niet wilt missen. Het zijn maar een aantal jaren, dat uw kind(eren) samen met hun ouders willen knutselen. U neemt tijdens de knutsel momenten vele mooie herinneringen mee en tevens stimuleert u de creatieve ontwikkeling van uw kind. Samen knutselen bevorderd waarnemen en denken; waar moet ik beginnen en hoe zit iets in elkaar?
Door knutselen wordt de ruimtelijke oriëntatie vergroot en motorische vaardigheden getraind. Uw kind leert spelenderwijs begrippen zoals op elkaar, tegen elkaar, er in steken, vormen en afmetingen. Materialen kennis en technieken worden toegepast om verschillende materialen en vormen te verwerken.
Naast letterkaartjes en telkaartjes ontwikkelen wij in samenwerking met juffrouw Tinie, leerkracht basisschool in groep 1 en 2, knutsel ideeën voor verschillende projecten die op een basisschool aanbod komen. Wij hebben daarom besloten ook deze hier online te zetten. Onze knutsel ideeën zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 1.
Of u nu ouder, oma, opa of leerkracht bent, u kunt iedere knutselopdracht kosteloos downloaden.

De start maakt het project voertuigen

Het eerste knutselthema voertuigen is zowel geschikt voor het thema: ik ga op reis, voertuigen of verkeer en verkeersregels leren. Met onze sjablonen kunt u op verschillende manieren knutselen. Voor ieder voertuig ( train, auto, vliegtuig, bus en caravan) vindt u een rechterkant en linkerkant sjabloon, zo worden de voertuigen ook echt speelbaar. Voor de knutselthema voertuigen kunt u technieken zoals verven met stiften,kleurpotloden of wasco, knippen, snipperen en plakken gebruiken.

Vliegtuig / voertuig op een stokje

U kunt onze sjablonen in het platte vlak laten knutselen, bijvoorbeeld het vliegtuig. Laat de kinderen het vliegtuig met verschillende gekleurde papiersnippers inplakken. De papiersnippers kunnen de kinderen uit gekleurd papier of een tijdschrift met hun handen snipperen. Een leuke variatie is het indien de papiersnippers niet compleet vastgeplakt worden. De kleuters kunnen het vliegtuig/ voertuig ook opvullen met propjes crêpepapier. Vervolgens zet u de twee kanten van het vliegtuig op een stokje. Zo kunnen de kinderen het vliegtuig in de klas of thuis laten rondvliegen.

train_knutselen caravan_knutselen bus_knutselen auto_knutseln

 

 

 

 

 

Auto/ voertuig op een lege doos

Een verdere knutselmogelijkheid is om een voertuig te knutselen waarmee de kinderen echt kunnen spelen. Hiervoor laat u de kinderen de beide kanten van bijvoorbeeld de auto verven of inkleuren met Wasco. Vervolgens moeten de kinderen beide zijden van de auto met een veilige kinderschaar uitknippen. Om nu echt met de auto/voertuig te kunnen spelen wordt iedere zijde, met de ingekleurde kant naar buiten, op een lege doos geplakt. Hiervoor is een lege schoenendoos (voor een grote auto/voertuig) of lege theedoosjes (voor een kleine auto/voertuig) uitstekend geschikt. De kinderen kunnen de schoenendozen of theedoosjes bovendien nog bekleden met crêpepapier. Na het verven en eventueel bekleden wordt iedere zijde van de auto op de lege doos of karton geplakt. Nu hebben ze een auto waar ze echt mee kunnen spelen.

U kunt hier de sjablonen voor de train, bus, caravan en auto gratis  downloaden:

Fazit: Gedurende het knutselen leren kinderen hun motorische vaardigheden en creativiteit uit te breiden. Kinderen komen met diverse gereedschappen in aanraking zoals een schaar en lijm. Zorg er altijd voor dat uw kind veilig knutselt. Vooral in het begin is permanent toezicht van een volwassene tijdens het knutselen aan te bevelen.

Top