U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Bladgroente altijd vers verwerken

Bladgroente altijd vers verwerken

Van deze groentesoorten wordt alleen het blad gebruikt en natuurlijk het liefste jonge blaadjes.

Bladgroente moet altijd vers verwerkt worden.

Artisjokken

Omdat hiervan de bloemkoppen worden gegeten, is dit eigenlijk geen bladgroen. De artisjok wordt in zijn heel bereid of alleen de bodem. Ze worden gekookt en warm gegeten of in salades verwerkt. Ook op een pizza is het een lekker beleg.
Bereiding
De ondersten bladeren worden verwijderd en de bladpunten met een schaar afgeknipt. De artisjok onder de bladeren recht afsnijden en met citroen inwrijven.
Dit wordt gedaan om het bruin worden van de artisjok tegen te gaan.

Witlof

De beste recepten daarvoor komen uit de Belgische Keuken, zoals soepen en ovengerechten. Witlof wordt gekookt, gestoofd of rauw gegeten.
Wat de kruiden betreft, passen venkelgroen, dille en kervel er goed bij.
Voorbereiding de stronk er kegelvormig uitsnijden en de buitenste of bruine bladeren verwijderen.

Spinazie

Spinazie kan als bladspinazie en wortelspinazie worden aangeboden.
Bij bladspinazie wordt alleen het blad aangeboden en bij wortelspinazie wordt de hele plant net onder de wortelhals afgesneden. Van beide soorten zijn heerlijke spinaziegerechten te maken, ofwel in de vorm van bladspinazie (de bladeren blijven heel) of in de vorm van gehakte spinazie. Bladspinazie kan met knoflook of uien worden bereid.
Voorbereiding
De bladeren uitzoeken, de wortels en harde, lange stelen wegsnijden, spinazie wassen en kort blancheren.

Venkel

Van venkel worden de bladeren gebruikt, die aan de onderkant een knol vormen. Ze zijn geschikt om gekookt, gestoofd en gebakken (venkelgratin) te worden. Het gehakte venkelgroen kan als kruid worden gebruikt.
Voorbereiding
De wortelkant afsnijden, de stengels vlak boven de knol afsnijden en het groen als kruid bewaren.

Snijbiet hiervan worden de jonge bladeren gegeten als spinazie. Bij langer doorgroeien is de smaak pittiger en leveren ook de stengels een smakelijke groente, die wordt bereid als asperge of als bleekselderij.
Voorbereiding bij jonge snijbiet de bladeren uitzoeken en van de steeltjes halen; bij oudere snijbiet alleen de stelen gebruiken en de schillen verwijderen.

{jcomments on}

Top