U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Gebraden kip – Hoe een hele kip krokant en goudbruin braden?

Gebraden kip – Hoe een hele kip krokant en goudbruin braden?

Gebraden kip met appelvulling

Een mooi krokant en goudbruin gebraden kip – is er iets mooiers? Een hele kip braden is niet veel werk, voordelig en uitermate geschikt voor een menu voor maximaal 4 personen. Een rede waarom vele mensen dit gerecht liever niet maken, is het zo genoemde trancheren, het in stukken snijden van de gebraden kip. Hoe u een gebraden kip mooi krokant en goudbruin krijgt, ideeën en inspiratie voor gevarieerde vullingen en hoe u een hele kip moet trancheren (snijden) onthul ik in dit artikel.

Voor onze recepten voor gebraden kip is zowel een verse kip als ook een ingevroren kip uit de diepvries geschikt. Voor het gebruik van een ingevroren kip moet u hem wel van te voren laten ontdooien. Met mijn, hieronder volgende, basisrecept  wordt ook uw hele gebraden kip een culinair succes 😉

Mijn basisrecept voor kip braden

U begint met het kruiden van de hele kip. Hiervoor maakt u van specerijen marinade. Neem een mok (een plasticbeker is niet zo geschikt omdat die ernstig zal verkleuren) en voeg er 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, een snuifje kaneel, 1/2 theelepel fijngemalen venkelzaad, 1/2 theelepel fijngemalen kardemom, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel Balsamico azijn en 4 eetlepels (druivenpit)olie aan toe. Vermeng de specerijen goed met elkaar zodat u een homogene marinade krijgt.

U begint met het kruiden van de hele kip. Hiervoor maakt u van specerijen marinade. Pak hem bij zijn twee poten omhoog en giet ongeveer 2 eetlepels van de marinade in de in de buikholte van de kip. Pak hem bij zijn twee poten omhoog en giet ongeveer 2 eetlepels van de marinade in de in de buikholte van de kip.

 

 

 

 

 

In de tussentijd kunt u de bakoven op 225°C voorverwarmen. De kip even goed van binnen en buiten afspoelen onder koud water en eventueel achtergebleven pluimen met de hand of pincet verwijderen. Het overtollige water afdeppen. Nu aan de slag met het marineren van de kip: Pak hem bij zijn twee potenomhoog en giet ongeveer 2 eetlepels van de marinade in de in de buikholte van de kip. Vervolgens de marinade gelijkmatig in de binnenkant van de kip verdelen, dit kunt u het beste doen met de achterkant van de eetlepel of met een silicone penseel. In de volgende stap de resterende marinade gelijkmatig aan de buitenkant van de kip verdelen, vergeet niet de marinade goed onder de vleugels en tussen de kippoten te wrijven. De kip is nu klaar om in de bakoven te gaan. Leg de gemarineerde kip op de borstzijde in de braadslede of braadpan. Schuif deze in het midden van de verwarmde bakoven en schakel de oventemperatuur terug van 225°C naar 180 °C.

Braadtijden voor een hele, verse kip

Gewicht

in kg

Braadtijd

in Minuten

Porties

 0,7 -1,1 50 – 65 2-3
 1,1-2,2 65-90 3-4

Na 20 minuten moet u de hele kip omdraaien, zodat de kip nu op de rug in de braadslede ligt. Nu moet de kip op de rug liggend gaar roosteren, zodat het vel van de borst goudbruin en knapperig wordt. In de tussentijd heeft zich al wat braadvet verzameld in de braadslede/braadpan. Bedruip af en toe de gebraden kip met het braadvet om uitdroging te voorkomen. Om een mooie glans te krijgen moet u de bovenkant (kipborst en kippoten) 5 minuten voor afloop van de gaartijd dik met honing bestrijken. Dit kunt u doen met een eetlepel of nog eenvoudiger met een honing knijpfles (honingfles). Een lekkere variatie: in plaats van honing kunt u de bovenkant van de gebraden kip bestrijken met ketchup.

Wilt u het graag wat pittiger dan probeer in plaats van honing of ketchup een keer de smoked paprika pasta. Smoked paprika pasta heb ik bij een bezoek in Portugal leren kennen. Op de laatste avond heb ik voor mijn vrienden een gebraden kip gemaakt. Omdat wij geen honing of ketchup in huis hadden heb ik de hele kip dun met deze pasta bestreken. Zet de bijna gaar gebraden kip terug in de bakoven en laat hem verder braden.

Controleer de gaarheid

Na afloop van de gaartijd moet u de gaarheid van de kip controleren. Hiervoor kunt u met een schone satéprikker in het dikste gedeelte van de kip (bij dijbeen) steken. Indien er roze vocht vrijkomt, is de kip nog niet voldoende gaar en u moet de kip voor minimum 10 minuten terug zetten  in de oven. Komt er een helder waterachtig vocht uit, dan kunt u de kip uit de oven halen en uw gebraden kip is klaar om geserveerd te worden. U kunt de gebraden kip direct of aan tafel trancheren, uit elkaar snijden.

Hele kip vetarm en krokant braden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIndien u regelmatig een hele kip braadt kunt u erover nadenken om een speciale kipbrader te kopen. Het voordeel van een kipbrader is dat het overtollig vet in de schaal wordt opgevangen en uw kip vetarm gebraden word. Het vet komt niet meer in aanraking met de gebraden kip. Bovendien wordt de gebraden kip rondom heerlijk krokant en goudbruin. Een kipbrader kunt u zowel kopen van metaal met anti-aanbak coating of keramiek. Het gebruik is eenvoudig: nadat u de hele kip heeft gekruid, zet u hem met de buikholte naar onder op de kipbrader. Kipbrader en kip nu rechtop in de voorverwarmde oven, op een bakplaat zetten en afhankelijk van het gewicht minmaal 60 minuten goudbruin laten braden.

Hoe gebraden kip met vulling maken?

Een goudbruin gebraden kip met een knapperig vel is lekker. Wilt u het gerecht nog wat uitgebreider, dan kunt u nog een lekker, pikante of fruitige vulling in de buikholte van de kip geven. Hieronder beschrijf ik enkele van mijn recepten voor lekkere vullingen voor een gebraden kip met vulling.

Vulling 1: Gebraden kip met appel

1 grootte zoetzure appel

Gebraden kip met appelvullingGedurende het najaar doe ik er graag een zoetzure appel als vulling in de kip. Hiervoor word de appel goed onder koud water gewassen en gehalveerd. Vervolgens moet u de steel, bloesemkroontje en klokhuis verwijderen. Ieder helft nog twee keer doorsnijden zodat u acht gelijke appelkwarten krijgt. De appelkwarten vult in de buikholte van de reeds gekruide kip. Zorg ervoor dat de appel goed diep in de buikholte zit. U kunt de kip in een braadslede of op een ovenrooster met eronder een diepe bakplaat toe bereiden.

Vulling 2:  kip met gehakt

 • 440g rundergehakt
 • 50 g rozijn (of gedroogd vijgen/ gedroogd abrikozen)
 • 1 ui
 • 1 ei

Verwarm de oven op 225°C  (heteluchtoven op 200°C ) Was de kip en dep het droog met keukenpapier. Nu kunt u beginnen met de vulling. Schil hiervoor de ui en snij deze met een scherp mes op een schone snijplank in fijne gelijkmatige stukken. De uienstukjes ongeveer 2 minuten in een pan met boter en een scheutje olie aanfruiten. Doe 440 g rundergehakt in een kom en vermeng het met de uien, ei, fijngesneden peterselie, 1 theelepel paprika, 1 eetlepel tomatenpuree (of chilisaus) en 50g rozijnen. Extra tip: Vervang de rozijnen een keer door 50 g klein gesneden gedroogde vijgen of 50g kleingesneden gedroogde abrikozen. Kruid de kip van binnen en buiten met paprikapoeder en kerriepoeder. Vervolgens het gehaktmengsel in de buikholte van de kip vullen en de goed gevulde kip met de rug naar beneden in een braadslede leggen. In de voorverwarmde oven op 175°C 60 minuten laten braden. Tussendoor af en toe met het braadvet bedruipen.

Vulling 3: hele gebraden kip met kruiden

 • verse lavas
 • verse peterselie
 • 2 blaadjes salie
 • 5 takjes tijm
 • kardemom
 • 5 takjes citroenmelisse.

Kruid de kip zoals omschreven in onze basisrecept. Vervolgens vult u de buik van de kip met verse lavas, verse peterselie, 2 blaadjes salie, 5 takjes tijm, kardemom, 5 takjes citroenmelisse. Braad de gevulde kip in de oven tot het vrijkomende vleessap  helder van kleur is.

Gebraden kip met citroen vulling

 • 1 grote onbehandelde citroen
 • 2-3 verse takjes tijm (of 1 takje verse rozemarijn)

Was de citroen onder heet water en maak ze droog. Prik met een vork meerdere gaatjes rondom. Hierdoor kan het sap van de citroen zich gedurende het braden verspreiden in de buikholte. Vul de zo voorbereide citroen in de buikholte van de kip. Doe vervolgens de kruiden takjes in de buik van de verse kip en sluit de buikholte af met een RVS satépen /vleesspies. Maak nu een kruide marinade met 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, een snuifje kaneel, 1/2 theelepel fijngemalen venkelzaad en 4 eetlepels (druivenpit)olie aan. Vermeng alles goed met elkaar zodat u een mooie marinade krijgt. Nu de buitenkan van de kip goed inwrijven met de kruidenmarinade. Leg het met de rug naar onder in een braadpan of braadslede. Zet de braadslede met de gevulde kip in de op 225 °C voorverwarmde oven en draai de temperatuur terug op 180 °C. Laat het goudbruin braden in de oven, gedurende minimaal 60 minuten(afhankelijk van het kipgewicht). Let op controleer altijd de gaarheid voordat u het uit de oven haalt! Tussendoor de bovenkant van de kip besprenkelen met het ontstane braadvocht.

Hoe trancheer ik een gebraden kip

Hoe trancheer ik een gebraden kipNeem een schone snijplank en een gevogelteschaar of scherp keukenmes. U heeft ook een vork nodig om het kipvlees te fixeren, goed van pas komt hier een vleesvork (vork met twee  tanden). De stukken vlees die u afgesneden hebt, legt u op een apart bord of op de serveerschaal. Om te voorkomen dat afgesneden stukken snel afkoelen, is het aan te raden de schaal of het bord voor het serveren op te warmen. Leg de gare hete kip met de rug op de snijplank. Zet het gevogelteschaar bij de buikholte aan en knip langs de borstbotten de kipborsten, richting het hoofd, doormidden. De kip opent zich en vervolgens snijd u langs de ruggraat de kip in twee helften. Snij nu de ruggraat van de ander helft eraf en leg het aan de kant. Van beide helften de vleugeltjes eraf knippen en op de voorverwarmde bord leggen. Neem een kiphelft en leg het met de gesneden kant op de snijplank. Trek de poot nu iets omhoog en knip langs het bot de kippoot eraf en leg het bij de vleugeltjes op de verwarmde bord. Ga zo ook aan slag met de tweede poot. Tenslotte bij iedere helft het borstvlees met een scherp mes langs de borstbotten wegsnijden. Leg de borststukken bij de andere kipstukken op het bord. Serveer en ga lekker genieten!

Kip braden, zodat het krokant & goudbruin word. Extra inspiraties voor kip braden met vulling en hoe u een gebraden kip moet snijden, onthult dit artikel.Conclusie: Een hele kip krokant en goudbruin gebraden is een populair gerecht bij groot een klein. Met verschillende vullingen kunt u dit gerecht heerlijk variëren. Misschien hebt u ook een lekker eigen creatie voor gebraden kip uit de oven, dan zouden wij het leuk vinden als u deze hier met de 24-Tip gemeenschap gaat delen.

One thought on “Gebraden kip – Hoe een hele kip krokant en goudbruin braden?

Comments are closed.

Top