U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Herkomst, kleurvariaties en behandeling van paprika

Herkomst, kleurvariaties en behandeling van paprika

Paprika onder koud water goed wassen.

Oorspronkelijk komt de paprika uit Zuid-Amerika, maar ze zijn naar ons gekomen via Hongarije. Paprika’s zijn tegenwoordig in verschillende kleurvariaties, zoals groen, rood, geel, oranje,wit, paars en oranje op de markt of supermarkt te verkrijgen. Onrijp zijn ze bijna allemaal groen van kleur, tijdens het rijpen veranderd de kleur van de paprika. Het meest bekende aanbod zijn de zogenaamde stoplichten, die bestaan uit samen verpakte rode, gele en groene dikwandige paprika’s.

Paprika is een vrucht

Paprika’s zijn vruchtgroenten en behoren tot de nachtschadefamilie, dit betekend dat paprika eigenlijk een vrucht is (het eetbare omhulsel van de zaden van een plant) die in culinair opzicht wordt behandeld als groente.Tijdens het rijpen veranderd ook de smaak van een paprika, de rode en gele zijn zoet terwijl de groene een bittere smaak hebben. U kunt deze vruchtgroenten zowel rauw als gekookt genieten. De vrucht heeft een stevige vruchtwand en een leerachtige schil. Binnen de vrucht zit een niervormige, witte kern waaraan de zaden zitten.

Waar komt de naam paprika vandaan?

De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, waar het pepertje betekent. De meeste paprika’s die in Nederland geteeld worden zijn van het geblokte type (California wonder type). De witte, oranje en bijna zwarte paprika’s zijn meer langwerpig van vorm en hebben een dunnere vruchtwand. Ze worden zoete punt paprika’s genoemd en zijn steeds meer in de supermarkt te verkrijgen. Een derde type paprika is het type Lamouyo. Dit zijn zeer grote en grove paprika’s, die vooral in Zuid-Europa worden gekweekt.

Paprika is verwant met de scherpe rode pepers

De paprika is verwant met de scherpe rode pepers en bevat iets capsaïcine, dat direct de warmte zintuigen in de mond prikkelt (dus niet de smaakzin) en daardoor het idee geeft dat het gerecht heet is zodat de smaak vaak als ‘heet’ wordt omschreven. Paprika’s bestaan in veel variëteiten.

De voedingswaarde van Paprika

De paprika’s in Nederlandse supermarkten zijn echter nagenoeg capsaïcinevrij, en nauwelijks meer heet. Paprika is rijk aan vitamine C. Uit onderzoek is gebleken dat rode paprika’s van alle paprika’s de meeste vitamine C bevat. Een populaire variëteit in Spanje is de pimiento de Padrón, die gekweekt wordt rondom het dorp Padrón aan de kust van Galicië. Deze wordt gebakken en als tapa gegeten. Ze kunnen tamelijk pittig zijn. De voedingswaarde van 100 gram verse paprika bevat 5 gram Koolhydraten,1 gram Eiwit, 0,70 mg Caroteen, 100mg Vitamine C, 0,03 mg Vitamine B1, 0,07 mg Vitamine B2, 25 mg mg Calcium, 0,4mg IJzer.

Hoe moet u een paprika bewaren en behandelen?

Bewaar paprika’s nooit in de koelkast maar op een koele plaats van circa 12 graden Celsius. Bij te lage temperaturen bestaat de kans dat ze gaan rotten. Paprika’s zijn na aankoop nog 3 tot 5 dagen houdbaar, maar het is belangrijk dat u de plastic folie direct naar het inkopen verwijderd.
Was een paprika voor het gebruik, halveer en verwijder de zaadlijsten met de zaadjes en de steelaanzet. Snij de vrucht naar wens in reepjes of blokjes.
Laat de steelaanzet aan de vrucht zitten als de helften worden gevuld. Dit is steviger en staat leuker. Voor het snijden van ringen de vruchtgroente in plakken snijden en daarna de zaden verwijderen.
De paarse (auberginekleurige) paprika verliest z’n kleur bij verhitten en invriezen. Dus is de paarse paprika speciaal voor rauw gebruik zoals salade bestemd. In fijne gerechten wordt soms gebruik gemaakt van ontvelde paprika’s. Leg de paprika’s hiervoor onder een hete gril tot het vel donker van kleur is en trek met een mesje het vel eraf.

Kan ik verse paprika invriezen?

Zelf vries ik verse paprika’s  in de seizoen graag in.  Eerst worden ze goed schoongemaakt en geschild omdat ik ze anders niet kan verdragen. Nu snij ik de verse bes in blokjes van 1 x 1 centimeter of iets grover gesneden, alle kleurtjes door elkaar (maar ook zakjes met alleen geel en oranje bijvoorbeeld, voor als we eens een oranje pastasaus willen maken). De bevroren paprika’s zijn  niet meer geschikt voor rauwe bereiding.Voor soepen,goulash, sauzen, stoofgerechten, gerechten met couscous,reis of pasta’s zijn ze prima geschikt. U kunt bevroren paprika’s direct uit de diepvries gebruiken! Gooi de gezonde vrucht bevroren  in de hete pan gooien.

* Laatst bijgewerkt op maandag 20 februari 2017

Top