U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Aardappelen koken en toepassingen met gekookte aardappelen?

Aardappelen koken en toepassingen met gekookte aardappelen?

Hoe aardappelen koken?

Houdt u ook van vers gekookte aardappelen als bijlage met groente en vlees? Het echte smullen begint voor de meeste mensen eerst met een krachtige saus, toegegeven, mijn familie en ik behoren ook tot deze groep. Er bestaan oneindig veel recepten welke gebaseerd zijn op gekookte aardappelen. Voor u heb ik hier het basisrecept voor aardappelen koken en snelle lekkere variaties met kruiden op een rij gezet.

Begin met het schillen van de aardappelen – de moeilijkste klus

Indien u nog niet zo ervaren bent en uw eerste geschilde piepers eerder op bouwstenen lijken, oefening baart kunst. Maar, heeft het niet ook zijn charme, indien de gekookte pieper niet zo perfect uitzien? Wees gerust hoe vaker u pataten schilt, des te beter het eindresultaat eruit zal zien. Schil ze altijd met een scherp keukenmes of dunschiller, probeer niet te dik te schillen! Hoe dunner u schilt, hoe meer aardappel u heeft!

Let op niet mee eten: Groene plekken en uitlopers!

Begin met het schillen van de aardappelenAardappelen hebben soms groene plekken. Deze plekken ontstaan onder invloed van licht. Ze verschijnen als de aardappelen op het land onvoldoende onder de grond groeien, maar ook als ze tijdens het bewaren aan licht worden blootgesteld. Bewaar aardappelen daarom altijd donker, koel en droog.
In de groene plekken en op plaatsen waar uitlopers worden gevormd zit de natuurlijke gifstof solanine. Als u deze gifstof van de aardappel binnen krijgt kunnen uw nieren langzaam maar zeker beschadigen. Deze natuurlijke gifstof breekt niet af tijdens het koken. Snij daarom altijd de groene delen in de aardappel en plaatsen waar uitlopers gevormd zijn heel ruim weg. Extreem kiemende aardappelen en compleet groene aardappelen niet eten!

Hoe veel aardappelen heb ik nodig?

Hoeveel aardappelen heeft u nodig om verzadig te zijn? Deze vraag kan niet algemeen beantwoord worden, omdat de hoeveelheid per persoon af hangt van de honger, de eetlust en de samenstelling van de gerecht Het kan worden gebaseerd op de volgende waarden:

  • Gekookte aardappelen als bijgerecht: per persoon ongeveer 200 gram, dat zijn ongeveer 3-4 middelgrote aardappelen
  • Gekookte aardappelen als het hoofdgerecht: per persoon ongeveer 250 gram, dat zijn ongeveer 4-5 middelgrote aardappelen

Zwarte plekken ook zwarte ogen genoemd

Sommige aardappelen kunnen zwarte ogen hebben. Deze zwarte ogen kunt u beter verwijderen, persoonlijk vind ik het vreselijk als aardappelen niet goed schoongemaakt zijn. Na het verwijderen van de schil kunt u de aardappels direct in de kookpan of schaal met koud water geven om verkleuring te voorkomen. Ga zo door totdat u alle aardappelen geschild heeft. Vervolgens moet u ze nog een keer goed onder koud water wassen. Aardappelen garen sneller, indien u ze in kleinere stukjes snijdt. Zorg ervoor dat alle aardappels in de zelfde grote gesneden zijn, zodoende zullen piepers gelijkmatig gaar worden. Voor de toebereiding van stamppot kunt u ze het beste kleiner snijden, omdat ze toch gestampt worden.
Doe de geschilde aardappelen in de kookpan en voeg er zoveel water aan toe totdat ze compleet onder water staan.

Hoe lang moet u de piepers koken?

Breng alles zonder deksel aan de kook. Op het moment dat de aardappelen beginnen te koken, voegt u een theelepel zeezout toe. Vaak leest u dat u de aardappelen met een gesloten deksel moet koken, maar dit kunt u beter niet doen. Indien u de aardappelen met een deksel erop aan de kook brengt, hebben ze de neiging om snel over te koken. Laat de piepers op middelgroot vuur ± 20 minuten gaar koken.

Hoe herkennen dat de aardappelen gaar zijn?

De aardappelen zijn volledig doorgekookt, indien u er met een keukenmes eenvoudig in kunt prikken en het keukenmes eenvoudig eruit kunt trekken. Nauwlettend gezegd valt de aardappel vanzelf van het keukenmes. Niet goed doorgekookte aardappelen zijn niet zo lekker en bovendien vooral voor kleine kinderen moeilijker te verdragen.

Pataten voorzichtig afgieten

Nadat uw aardappelen volledig gegaard zijn, moet u het kookwater afgieten. Gebruik hiervoor een kookhandschoen om de kookpan van het vuur te nemen en over de wasbak af te gieten. Vergeet niet de oven uit te zetten. Leg een passende deksel op de kookpan en giet het kookwater van de aardappelen over de wasbak af. Wees voorzichtig hier bestaat een groot risico op verbranding, schudt het hete water altijd van uw lichaam af.
De afgegoten aardappelen nog kort op de het fornuis laten uitdampen en klaar zijn uw gekookte aardappelen. U kunt ze nu direct serveren of voor één van de volgende toepassingen gebruiken.
Vers gekookte aardappelen kunt u met bijna iedere groente en vleessoorten combineren, met of zonder een lekkere saus.

Hoelang al gekookte aardappelen bewaren?

Beter te veel dan te weinig aardappelen koken. Indien er iets overblijft, kunnen de restjes de volgende dag verwerkt tot gebakken aardappelen met een spiegelei erbij of andere gerechten. Resten van gekookte aardappelen kunt u afgedekt bewaren in de koelkast gedurende 1-2 dagen. U kunt ze ook prima invriezen in een goed gesloten diepvrieszak of dos. In de diepvries zijn ze tot 3 maanden goed.

Gekookte aardappelen verfijnen met kruiden

Hoe dille aardappelen makenU kunt vers gekookte aardappelen bovendien met kruiden verfijnen. Dit doet u niet alleen voor het oog maar ook voor de smaak. Mijn familie is erg dol op peterselie aardappelen of dille aardappelen! Omdat de bereiding van alle kruidenaardappelen hetzelfde is, heb ik hieronder alleen de bereiding van peterselie aardappelen omschreven. Vanzelfsprekend kunt u kruiden zoals bieslook, lavas of basilicum gebruiken – durf te experimenteren.

Hoe peterselieaardappelen maken

Hiervoor gebruik ik het liefst verse gladde peterselie. De peterselie eerst goed onder koud water wassen. Vervolgens de peterselie secuur afdrogen, zodat er helemaal geen vocht meer op zit.
Neem een snijplank. Zorg ervoor dat het plankje vast ligt door een doekje eronder te leggen. Leg de peterselie op de snijplank en snij deze met een groot scherp mes of kruidenmes klein. Doe over de uitgedampte aardappelen 1 eetlepel boter en de fijn gesneden peterselie. Leg de passende deksel voor 2 – 3 minuten op de kookpan. U hoeft geen hitte toe te voegen, door de hete aardappelen smelt de boter vanzelf. Het geheel door schudden of voorzichtig met een lepel doorroeren. Nu kunt u de peterselie aardappelen serveren. Peterselie-aardappelen zijn uitstekend geschikt indien u geen saus wilt serveren of passend in uw voedingspatroon van een saus wilt afzien. Voor dille-aardappelen neemt u in plaats van peterselie verse fijngesneden dille. Peterselie-aardappelen of dille-aardappelen passen bijvoorbeeld perfect bij gebraden vis, gebakken kipfilet of gehaktballen.

Kunt u ook gedroogde kruiden gebruiken?

Er gaat vanzelfsprekend niets boven verse kruiden uit eigen tuin of op uw vensterbank. Alleen als het niet anders kan, bijvoorbeeld in de winter, is het gebruik van gedroogde kruiden een alternatief. Hiervoor heb ik een truc van mijn tante Lieschen: Voordat u gedroogde kruiden gebruikt laat u ze ongeveer 5- 10 minuten wellen in koud water. Hierdoor verdwijnt de soms onaangename smaak van hooi een beetje. De kruiden over een vergiet afgieten en secuur afdrogen, zodat er helemaal geen vocht meer op zit. Klaar zijn de gedroogde kruiden voor gebruik.

Welke soort aardappelen waarvoor gebruiken?

Nederlanders eten gemiddeld 90 kg aardappels per persoon per jaar. In Nederland kennen we ongeveer 250 aardappelrassen Er bestaan verschillende soorten aardappelen, die qua kleur verschillen. Het grootste verschil tussen al die soorten is het kookresultaat, namelijk vastkokend of kruimig.
Persoonlijk gebruik ik voor de meeste toepassingen vastkokende aardappelsoorten.
Vastkokende aardappelen kunt u gebruiken voor:

Voor de volgende toepassingen kunt u het beste kruimig kokende aardappelen gebruiken:

  • stamppot
  • aardappelpuree
  • aardappelkroketten

Er zijn oneindige toepassingsmogelijkheden voor gekookte aardappelen, zoals stamppot, salade, puree of aardappelkroketten. Wilt u gekookte aardappelen serveren zonder een saus dan is een lekker alternatief om kruidenaardappelen op tafel te zetten, zoals peterselie aardappelen of dille aardappelen.Conclusie: U hebt gelezen hoe u aardappelen kookt. De moeilijkste klus is het schillen van de aardappelen. Hier is het belangrijk dat u eventuele uitlopers, groene en zwarte plekken ruim wegsnijdt. Er zijn oneindige toepassingsmogelijkheden voor gekookte aardappelen, zoals stamppot, salade, puree of aardappelkroketten.
Wilt u gekookte aardappelen serveren zonder een saus, mijn lekker alternatief tip zijn kruidenaardappelen, zoals peterselieaardappelen of dilleaardappelen.

Top