U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe eendenborstfilet perfect bakken?

Hoe eendenborstfilet perfect bakken?

w.r.wagner / pixelio.de Leg de eendenborst op een schone snijplank en trancheer(in plakjes snijden) deze over de breedte in niet te dunne plakken. Ter afsluiting de eendenborstplakken bestrooien met grof zeezout of fleur de sel.

Eendenborstfilet is een populair stuk vlees van de eend, die vooral met feestdagen zoals Kerstmis en Pasen op tafel gezet wordt. Hieronder hebben wij ons recept met handige tips voor u op een rij gezet, zodat ook u  een perfect gebakken eendenborst kunt bereiden en serveren.

Inkoop van de eendenborst

Bij de inkoop van het vlees kunt u het beste een vers stuk vlees kopen. De borst moet voorzien zijn van de huid met een relatief dikke vetlaag. In de handel worden meestal tamme eenden aangeboden. Afhankelijk van de soort eend kan de kleur van het eendenvlees variëren van lichtrood tot donkerrood.

Vetlaag niet verwijderen

Eendenborstfilet  moet u nooit onder koud water wassen. Er is een groot risico voor het verspreiden van Campylobacter-bacteriën . Bij mensen met verminderde weerstand, zwangere, kinderen en ouderen kunnen Campylobacter-bacteriën volgens de Britse Food Standards Agency voedselvergiftiging veroorzaken. Gedurende het wassen kunnen de bacteriën op uw handen, kleding, keukengerei, werkbladen en/of andere voedingsmiddelen belangen. Indien nodig kunt u de borstfilet met schoon keukenpapier droog deppen.  Als u de eerste keer een eendenborst maakt, denkt u misschien dat u de vetlaag moet verwijderen. Maar precies dit moet u niet doen, deze laag brengt bij het bakken de bijzondere smaak. Vet is tenslotte een smaakmaker!

Eendenborst kruislings insnijden

Leg de borst met de vetlaag naar boven op een schone snijplank. Met een scherp mes moet u de huid en vetlaag tot aan het vlees kruislings in snijden, zodat u een ruitpatroon krijgt. Snij met het mes eerst verticaal en dan horizontaal de huid en vetlaag in. Zo kunt u voorkomen dat het vlees krom trekt en het eendenvet kan goed smelten. Let op: dat u niet in het eendenvlees snijd! .

Eendenborst bakken zonder vet

Leg nu de eendenborst met de huidzijde naar beneden in de een koude pan met antiaanbaklaag. Laat de pan met niet te  heet worden, alleen middel warm. Om een knapperige korst te krijgen moet u geen boter of olie in de pan doen. Uw eendenborstfilet moet nu ongeveer 5 minuten bakken op middelhoog vuur.
U zult zien dat het vet uit de vetlaag langzaam onder de ingesneden huid vandaan bakt. Het braadvocht, dat onder de huid vandaan komt, vult langzaam de pan. U borstfilet zal nu een mooi, bruin korstje hebben.

Zet nu het vuur laag en draai de borst met de vleeszijde naar beneden in de pan. U moet bij het omdraaien niet met een vork in het filet stekken. Zo voorkomt u dat de eendenborstfilet vleessap verliest en taai wordt.
Laat de filet in zijn eigen vet voor 5 tot 10 minuten bakken. De baktijd is afhankelijk van de grote en gaarpunt van de eendenborstfilet. Eend kunt u rosé eten, het vlees hoeft dus niet door en door gaar te zijn. Zelf vind ik het lekkerder indien het niet te bloedig is, maar dat is afhankelijk van uw eigen voorkeur.

Vlees laten rusten

Voor extra smaak bestrijkt u de knapperige korst met twee eetlepels honing. Omwikkel de krokant gebakken borstfilet met aluminiumfolie en laat het voor minimaal 15 minuten in de oven op 80°C rusten, zodat de vleessappen de kans krijgen zich te verdelen.

Een lekkere saus rond het gerecht af

w.r.wagner / pixelio.de Leg de eendenborst op een schone snijplank en trancheer(in plakjes snijden) deze over de breedte in niet te dunne plakken. Ter afsluiting de eendenborstplakken bestrooien met grof zeezout of fleur de sel.
Gebakken eendenborst is heerlijk bij uw feestdiner. Waarop letten bij het bakken van eendenborstfilet? Zo wordt u eendenborst een echte smaak explosie.

Terwijl het vlees rust kunt u van het braadjus in de pan een heerlijke saus maken. Pers een sinaasappel uit en schud het sap in de pan met braadsap van de eendenborst. Dit proces wordt ook deglaceren genoemd. Breng de saus op groot vuur aan de kook. Laat het tot de helft van de saus inkoken. Zet het vuur uit, breng het op smaak met zout en peper. Voor de binding monteert u stukken koude boter onder de saus. Neem hiervoor boter rechtstreeks uit de koelkast. Door het monteren krijgt de saus een volle smaak, zachtere en glanzende structuur.

Kruiden en trancheren

Kort voor het serveren kunt u de filet op smaak brengen met paprikapoeder, kurkuma en peper. Leg de eendenborst op een schone snijplank en trancheer (in plakjes snijden) deze over de breedte in ongeveer 1cm dunne plakken. Ter afsluiting de eendenborstplakken bestrooien met grof zeezout of fleur de sel.

Serveer met de saus op een voorverwarmd bord.
Extra servertip: Serveer uw eendenborstfilet met zelfgemaakte cranberrycompote. Het geeft een echte smaak explosie

Welke ervaring heeft u met kaki of sharonfruit gemaakt? Bent u ook fan of vindt u niks aan kaki?Conclusie: Een eendenborstfilet te baken is met de juiste techniek heel eenvoudig. Zorg dat u een verse eendenborst van goede kwaliteit toebereidt, dan is een goed gebakken eendenborstfilet heerlijk bij een feestdiner. U kunt de eendenborstfilet  goed combineren met de verschillenden bijgerechten.

Top