U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe kan ik rauwe eieren splitsen

Hoe kan ik rauwe eieren splitsen

Hoe kan ik rauwe eieren splitsen

Er bestaan veel recepten waarin u alleen het eiwit of het eigeel nodig heeft. U kunt hier denken aan verschillende schuimgebakken, zoals lekkere luchtige meringues, die u geheel van eiwit maakt. Met het overgebleven eigeel kunt u een overheerlijke zelfgemaakte mayonaise maken. Het scheiden van de dooier (eigeel) en het eiwit is geen moeilijke taak. Wij hebben hier verschillende manieren voor u op een rij gezet. Het is nu aan u de juiste en eenvoudigste manier voor het splitsen van eieren te vinden.

Gebruik een eiersplitser

U denkt het al – voor de meeste taken bestaat ook een huishoudelijk apparaat, zo ook voor het eieren splitsen. Eiersplitser zijn in vele winkels voor weinig geld te koop. Hoe werkt een eiersplitser: Breek het ei open en laat het geheel voorzichtig in de eiersplitser glijden. De dooier (eigeel ) wordt in een kom of kleine bolling opgevangen en het eiwit loopt via gleuven of opening aan de zijkanten uit het kuipje. Zo wordt het eigeel en het eiwit zonder veel te knoeien van elkaar gescheiden.
Volgens mijn mening valt de eiersplitser niet onder de categorie ‘overbodige keukenwaar’, omdat zelfs kleuters of kookbeginners eenvoudig en hygiënisch eieren kunnen scheiden.

Traditionele manier om eieren splitsen

Het ei wordt geleverd met zijn eigen ingebouwde scheider: de twee halve eierschalen. Traditioneel kunt u eieren splitsen door gebruik te maken van deze mee geleverde eiersplitser. Zet hiervoor twee schone en vetvrije schaaltjes klaar. Sla het ei aan een scherp randje van een mok open. Vervolgens breekt u het ei boven één van de schaaltjes. Vang het eigeel in één van de eierschalen op terwijl het meeste eiwit in het schaaltje loopt.
Nu laat u het eigeel tussen de eierschalen heen en weer glijden terwijl het eiwit in het schaaltje glijd. U gaat zo door tot het eiwit volledig is opgevangen en de dooier achter blijft. Wees voorzichtig, omdat er een kans bestaat dat de dooier lek geprikt wordt door een scherp hoekje aan de gebroken eierschaal. Indien dit gebeurt, dat eigeel in het eiwit valt, dan kunt u opnieuw beginnen met scheiden, want het kleinste vetspoortje (een eidooier is vet) verhindert al dat u het eiwit kunt stijfkloppen. Indien er wat meer eiwit bij het eigeel blijft, levert dit voor het verdere gebruik geen problemen op.
Tenslotte doet u de dooier in het tweede schaaltje. Voor het gebruik van het eiwit moet u nog even goed controleren of er geen kleine stukken eierschalen erin gevallen zijn, wat wel altijd kan gebeuren. Maar dit is geen ramp, haal ze eruit met een schone kleine lepel.

Een handigste eiersplitser: uw eigen hand

Veel mensen, vooral koks, splitsen eieren graag met hun eigen handen, wat andere mensen een vies gevoel vinden. Als u uw handen goed onder warm water gewassen en goed afgespoeld heeft, zodat er geen zeepgeur meer aan hangt, is het net zo hygiënisch als de andere manieren. Bovendien is het erg simpel. U breekt het ei over uw hand, die u over een vetvrije kom houdt, open. Nu loopt het eiwit tussen uw vingers door, de dooier blijft op uw vingers achter. Vervolgens doet u het eigeel in een andere kom.

Eieren splitsen met een petfles

Met deze simpele methode kan ook een niet zo ervaren kok een dooier van het eiwit scheiden zonder veel te knoeien.
Hiervoor heeft u nodig: een lege en schone petfles, met voorkeur een mineraalwaterfles, een ei en twee vetvrije schaaltjes. De schaaltjes kunt u het beste naast elkaar zetten.
Ten eerste slaat u het ei voorzichtig aan het randje van één van de schaaltjes open. Breek het ei in deze schaal. U moet ervoor zorgen dat de eidooier hierbij niet kapot gaat. Neem nu de schone petfles en knip deze helemaal in, zodat een licht vacuüm ontstaat. Vervolgens gaat u met de opening van de petfles direct over de dooier. Door het vacuüm in de petfles kunt u het eigeel omhoog zuigen. Met een draaiende beweging zorgt u ervoor dat het eidooier in de petfles blijft. Giet hierna de eidooier in het tweede schaaltje. Dit is wel de grappigste manier om een ei te splitsen, maar zelfs kookbeginners of jonge kinderen kunnen zo op een hele eenvoudige manier het eigeel van het eiwit gescheiden.

Top