U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe kan ik zelf yoghurt maken?

Hoe kan ik zelf yoghurt maken?

Hoe kan ik zelf yoghurt maken?

Yoghurt is een gezond melkproduct, die in onze winkels in verschillende variaties verkrijgbaar is. Heerlijk bij een gezond ontbijt voor jong en oud. U maakt er niet alleen het beste nagerecht of de lekkerste smoothies mee. Voor room en mayonaise in dressings of sauzen is yoghurt een slank alternatief. Hier is een stap voor stap uitleg hoe u zelf gemakkelijk in uw keuken yoghurt kunt maken. Of wilt u liever zelfgemaakte  vanilleyoghurt of zelfgemaakte  vruchtenyoghurt, dan les snel verder…

Yoghurt goed voor uw gezondheid

Net als andere melkproducten is yoghurt een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon voor kinderen, vrouwen en mannen. Naast de vitaminen B2 en B12, bevat yoghurt voedingsstoffen als kalium, magnesium, zink en fosfor. Bovendien is yoghurt een melkproduct waar dierlijke proteïne in zit en veel calcium, die uw lichaam nodig heeft voor het behouden van sterke botten.

U wilt afvallen: Maak tijdens het afvallen yoghurt tot een standaard product in uw koelkast. Hiermee heeft u altijd de basis voor een gezond ontbijt, fris nagerecht, dipsaus of romige saus binnen handbereik.

Hoe yoghurt zelf maken in uw eigen keuken?

Hoe ontstaat yoghurt in uw eigen keukenKoop een beker natuuryoghurt, zonder suiker en smaak. Hier zitten de melkzuurbacteriën in die u nodig heeft voor het omzetten van lactose in melkzuur. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. De lactose in de melk wordt door de bacteriën afgebroken tot melkzuur, waardoor de pH waarde daalt.
Omdat yoghurt een zuur product is met een pH tussen de 4 en 5, hebben andere bacteriën geen kans om te groeien en hebben schimmels en gisten weinig of geen mogelijkheid om het te bederven.

Daarom is yoghurt in de koelkast relatief lang houdbaar. Hoe meer lactose om wordt gezet in dit melkzuur, hoe zuurder de yoghurt wordt. Melkzuur heeft twee stereo-isomeren, een rechtsdraaiende L of S en een linksdraaiende D of R. Sommige soorten melkzuurbacteriën maken alleen of hoofdzakelijk de L-vorm (L. casei), sommige de D-vorm (L. delbrueckii ssp. bulgaricus) en sommige beide vormen (racemisch mengsel, o.a. L. acidophilus).

Aan de slag met uw zelfgemaakte yoghurt

Om yoghurt te maken gebruik geen melk die rechtstreeks uit uw koelkast komt.Om yoghurt te maken gebruik geen melk die rechtstreeks uit uw koelkast komt. Neem de houdbare melk uit de kast of laat deze op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat de glazen van uw yoghurtmaker goed schoon zijn. Ik spoel ze voor gebruik nog even met kokend water uit. Zo zijn ze ook al voor verwarmt. Neem een theelepel en geef in iedere glas 2 theelepels natuuryoghurt.

Verdeel de melk over de glazen. Roer nu in ieder glas het yoghurt/melk mengsel goed om (niet kloppen of met de mixer). Zet de glazen in het yoghurtmaker en sluit deze met de deksels. Stel het yoghurt/melk mengsel gedurende 8-12 uur in uw yoghurtmaker. Ik zelf zet verse yoghurt altijd avonds aan.

Yoghurtmaker of yoghurtapparaat

Het aanbod van yoghurtmakers is heel breid. U kunt ze al kopen vanaf € 20,-. Soms worden ze ook yoghurtapparaat of yoghurtbereider genoemd. Er zijn twee verschillende typen verkrijgbaar: apparaten met kleine potjes van 250 g, ieder glaasje is een portie; apparaten met een grote pot van 1000 g.

De kleine potjes gebruik ik liever om gewoon natuur yoghurt met eventueel suiker of honing te maken. Uit berichten van vrienden is gebleken dat ze de grote pot als basis voor vruchtenyoghurt gebruiken.Er zijn twee verschillende typen verkrijgbaar: apparaten met kleine potjes van 250 g, ieder glaasje is een portie; apparaten met een grote pot van 1000 g.

Kan ik yoghurt zelf maken zonder een yoghurtmaker?

Vermeng in een maatbeker de houdbare melk met de natuuryoghurt. Verwarm de thermosfles met kokend water voor en giet het yoghurt/melk mengsel hierin. Plaats de thermosfles op de verwarming of in de oven met een temperatuur van 40 graden, gedurende 24 uur (bij een hogere temperatuur sterven de melkzuurbacteriën af en er ontstaat geen yoghurt).

Bewaar in de koelkast

De yoghurt is klaar, maar warm is hij niet lekker. Bewaar hem voor minstens 3 uur in de koelkast, zo smaakt hij het lekkerst. Als het yoghurt klaar is en in de koelkast wordt bewaard, dikt ze nog iets op. Hoe langer de yoghurt in het apparaat zit, neemt het lactose-gehalte van de zelfgemaakte yoghurt af. Een belangrijk informatie voor mensen met een lactose intolerantie.

1 beker bewaren Ik bewaar altijd één zelfgemaakte yoghurt, om er weer nieuwe yoghurt van te maken, dit kunt u rustig nog 5 keer doen, dan is het aan te raden om een nieuwe natuuryoghurt te kopen.

Geld en suiker sparen met zelfgemaakte yoghurt

U kunt zelf beslissen hoeveel suiker, aromastoffen en vruchten u aan uw yoghurt toevoegt met of zonder E-stoffen.Inderdaad spaart u met de zelfgemaakte yoghurt geld. Gaan wij ervan uit dat een liter melk circa € 0,80 kost en een beker yoghurt € 0,35. U kunt van 1 beker yoghurt circa 40 bekers yoghurt maken. Hiervoor heeft u 5 liter houdbare melk nodig. In totaal kost u de verse yoghurt € 4,35, exclusief kosten voor stroom. Indien u 40 beker natuuryoghurt á € 0,35 in de winkel koopt betaalt u € 14,00.

Maak uw eigen vruchtenyoghurt

U kunt ook uw eigen vruchtenyoghurt produceren met verschillende smaken. Vermeng hiervoor de warme verse yoghurt met 2 eetlepels fruitsiroop bijvoorbeeld bosbessensiroop, frambozensiroop of aardbeiensiroop of jam naar uw keuze.  Onze familie is er dol op verse vruchtenyoghurt met bosbessen. De bosbessensiroop haal ik altijd bij Ikea. Ik neem daar ook direct 6 flessen mee, want ze zijn ook snel op.
Nog gezonder wordt de yoghurt, als u voor het eten nog kleingesneden verse vruchten toevoegt. Indien u de vruchtenyoghurt niet zoet genoeg vindt voegt u nog een beetje suiker gedurende het eten toe. In ieder geval gebruikt u zo minder suiker dan in industriële yoghurt. Al meerdere jaren vervang  ik de suiker door steviapoeder.

U bepaalt zelf

U kunt zelf beslissen hoeveel suiker, aromastoffen en vruchten u aan uw yoghurt toevoegt met of zonder E-stoffen. Dit is tegenwoordig steeds voor meer mensen van groot belang.

Kan ik yoghurt ook van sojamelk, geitenmelk of schapenmelk zelf maken?

Experimenteer ook eens met schapenmelk of geitenmelk. Het werkt allemaal hetzelfde als met koeienmelk. Het is ook mogelijk om van sojamelk yoghurt te maken, gebruik hiervoor in plaats van natuuryoghurt een beker sojayoghurt zonder suiker en smaak.

Hoe kan ik: zelfgemaakte  vanilleyoghurt maken?

Een geheim recept van de 24Tip-vos: zelfgemaakte verse vanilleyoghurtBreng de houdbare melk in de pan met een echte vanillestokje aan de kook.
Laat de melk met het vanillestokje afkoelen tot 40 graden. Vanillestokje eruit halen en afwassen. Laten drogen en bewaren, u kunt een vanillestokje rustig meerdere keer hergebruiken. Roer een beker natuuryoghurt onder de vanillemelk.

Verdeel het vanillemelk/yoghurt mengsel in de glazen van het yoghurtmaker.
Laat de glaasjes met het vanillemelk/yoghurt mengsel gedurende 12 uur in het yoghurtmaker. Voor het afkoelen zet de vanilleyoghurt voor minstens 3 uur in de koelkast.

Wat kunt u doen als het niet dik genoeg is?

Om een dikker en romiger yoghurt te maken staat in velen recepten, dat u op 1 liter melk 2 eetlepels melkpoeder toevoegen kunt.

Ook kunt u op Internet lezen, dat u een theelepel honing toevoegen kunt om zo een dikker resultaat te krijgen. Tot de dag van vandaag heb ik deze tips nog nooit geprobeerd. Voor mij was het resultaat van mijn zelfgemaakte yoghurt altijd prima.

Resumé: Yoghurt is één van die onmisbare producten

Zelf yoghurt maken is niet moeilijk, bespaart geld en suikerZelf yoghurt maken is niet moeilijk, bespaart geld en suiker en het is leuk om samen met uw kinderen te doen. U bepaald zelf wat er in uw yoghurt komt. Jam, fruitsiroop, honing, vanille of helemaal puur natuur – maak uw eigen gezonde yoghurt van koeienmelk, schaapmelk, geitenmelk of sojamelk. Mijn dessert tip: Sharondessert met yoghurt; vervang de Griekse yoghurt door uw zelfgemaakte yoghurt

Wilt u dat uw familie en vrienden ook van lekker zelfgemaakte yoghurt kunnen genieten, dan geef hem een Like  en/of deel deze met uw familie en vrienden Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

* Laatst bijgewerkt op maandag 13 februari 2017

7 thoughts on “Hoe kan ik zelf yoghurt maken?

 1. Bedoelt u met een beker natuuryoghurt,e en eenpersoons bekertje van bv de reformwinkel of gebruikt u iets van de supermarkt en zo ja,wat dan?
  Kunt u ook iets meer vertellen over het melkpoeder? Ik ben nog een echte nitwit op dit gebied maar vast besloten de allerlekkerste yoghurt te gaan maken!

  Alvast dank voor de moeite,
  Groet,
  Charlotte

 2. Beste Charlotte,
  Mijn persoonlijke voorkeur is natuur yoghurt met bifidus, gewoon uit de supermarkt. Belangrijk is om een natuur yoghurt te pakken, die u al lekker vindt. Een tijdje terug mochten wij een rondleiding doen bij een kaasboer, die ook yoghurt zelf maakte, geweldig! Heb een beker meegenomen en ervan mijn eigen yoghurt gemaakt.Het is mij prima gelukt.
  Mijn tip:uitproberen wat u zelf het lekkerste vindt.
  Graag hoor ik of het gelukt is!
  Groetjes
  Elke

 3. Is het echt niet mogelijk om het met verse (gekookte) melk te maken?

  Vr. Gr. Bert

 4. Het is op zich mogelijk om van verse melk yoghurt te maken. Hiervoor is het echter noodzakelijk dat u de melk kort tegen de kook (ongeveer op 90°C) aan brengt. Dit zorgt ervoor dat alle vreemde organismen die de smaak en het bederven van de yoghurt kunnen beïnvloeden dood gaan. Volgens mij heeft deze yoghurt een langere toebereidingstijd nodig (tot 24 uur). Vroeger bij ons op de boerderij hebben wij met minder succes geprobeerd yoghurt van verse koemelk te maken. Het eindresultaat was altijd een extreem dunne yoghurt. Op basis van deze ervaring gebruik ik liever houdbare melk. Om er achter te komen is door het uit te proberen. Als u het uitprobeert zou ik het leuk vinden om uw ervaringen en het eindresultaat te horen!
  Groetjes
  Elke

 5. Wij halen verse melk bij de boer, dat kook ik voor een minuut.
  Laat de melk afkoelen tot 45 graden, voeg dan yoghurt toe (kamertemperatuur) en laat het in een deken staan voor minimaal 6 uur. Hoe langer de pan staat hoe zuurder de yoghurt. Hij is juist echt dik. Ik maak het ook van geitenmelk maar die blijft wel heel dun.
  Met koeien melk wordt de yoghurt dikker dan supermarkt yoghurt (volle)

 6. Ik haal ook dagverse melk bij de boer. Recht van de koe. Verwarm deze in een pan tot 38 a 40 graden ( niet warmer omdat er dan voedingsstoffen verloren gaan in de melk). Dan voeg ik er biologisch yoghurt aan toe. Ongeveer 300 ml op 3 liter melk. Verwarm het terug tot 40 graden en dan schenk ik alles in flessen. De flessen zet ik 24 uur lang in een koelbox samen met een warme kruik en wollen deken om alles zoveel mogelijk op die 38 graden te houden 24 uur lang. Na die 24 uur de flessen in de koelkast voor 8 uur en je hebt de lekkerste dikke yoghurt die je maar kan wensen. Ik maak er ook hangop van. Dat is de yoghurt uit laten lekken in een katoenen doek. De wei scheid zich dan van de yoghurt. Wat er overblijft is eigen hele dikke yoghurt waar je lepel recht in blijft staan. Hmmm 🙂

 7. Hoeveel theelepels soyayoghurt gebruik ik op 1 liter Soyamelk ? Welk merk bevat geen suiker in de soyayoghurt, maar hoe krijg ik toch yoghurt gezien iemand mij zei dat in soya weinig/geen suiker zit en een bacterie daar van leeft.

Comments are closed.

Top