U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe koolrabi schoonmaken, toebereiden en toepassen?

Hoe koolrabi schoonmaken, toebereiden en toepassen?

koolrabi is rijk aan vitamine C, een bron van vezel en kalium. Ze is een goede leverancier van bouwstoffen zoals vitamine B en magnesium.

Koolrabi bevat weinig calorieën

Bij ons worden twee variaties aangeboden, de lichtgroene en de paarskleurige koolrabi. Beide koolrabi soorten bevatten weinig calorieën. Bij koolrabi denkt u misschien direct aan een wortel, maar dit is deze zachte groente niet. Koolrabi is de verdikking van de stengel van een koolplant, dus geen wortel. Het is een lekkere, fijne groente die u zowel gekookt als rauw kunt eten. Hij is rijk aan vitamine C, een bron van vezel en kalium. Koolrabi is een goede leverancier van bouwstoffen zoals vitamine B en magnesium. Rauw gegeten heeft de koolrabi een wat pittigere smaak richting bloemkool en knolselderij, gekookt is de smaak veel zachter.

Hoe wordt koolrabi geteeld?

De koolrabi heeft behoefte aan een voedingsrijke en vochtige bodem en hij groeit het beste in een gematigd klimaat. Het grootste aandeel van koolrabi (rond 40.000 ton per jaar) wordt verbouwd in Duitsland. In het zuiden van Nederland vindt op kleine schaal ook koolrabi teelt plaats. Het is een enorm groot prijsverschil bij de aankoop van koolrabi in Duitsland of Nederland. Een mogelijke oorzaak hiervan is, dat de koolrabi vaker in de Duitse keuken wordt verwerkt dan in de Nederlandse keuken. De knol moet in een jong stadium geoogst worden. Ze mag in doorsnee niet groter zijn dan 7–8 cm, omdat ze anders vezelig worden en niet meer te eten zijn. Ik herinner nog goed dat wij vroeger graag grote koolrabi wilden. Het kwam toch vaker voor, dat wij een hele koolrabi uit onze tuin weg moesten gooien, omdat deze te vezelachtig was. Intussen is er een ras gekweekt, die een zeer grote knol heeft, die bijna niet meer vezelachtig is – de witte reuzenkoolrabi.

Waar let u op bij het kopen van koolrabi?

Koolrabi is een groente, die gekookt, heel goed harmonieert met andere ingrediënten.Koolrabi wordt bij ons meestal aangeboden met lange stelen en bladeren aan de knol. Deze bladeren moeten er fris uitzien. De knol zelf moet stevig aanvoelen. Indien niet de soort witte reuzenkoolrabi wordt aangeboden, kunt u beter een kleine, jonge knol kopen. Deze is zachter, sappiger en minder vezelig/houterig dan de grote koolrabi knol.

Hoe moet u koolrabi schoonmaken?

Snij voor gebruik de stengels van de knol en was deze. Direct onder de schil zijn veel vezels die moet u in ieder geval verwijderen, dus niet te dun schillen. Leg de koolrabi op een snijplank en snij deze met een scherp mes eerst in plakken. Vervolgens kunt u iedere plak, afhankelijk van het recept, in blokjes of reepjes snijden. Indien u de koolrabi in salades wilt verwerken kunt u hem met een schijfjessnijder in dunne plakken snijden of raspen.

Hoe kunt u koolrabi bewaren?

Hoe verser u de koolrabi eet, des te lekkerder hij is. Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen. Op een koele plaats, liefst in de groentelade van uw koelkast, is koolrabi enkele dagen houdbaar.

Hoe kunt u koolrabi toepassen?

Koolrabi is een groente, die gekookt, heel goed harmonieert met andere ingrediënten. In de Duitse keuken wordt deze daarom graag verwerkt in een stevig eenpansgerecht. U kunt deze knol zowel combineren met vlees of vis. Ook in de vegetarische keuken vindt deze prima een plek. Koolrabi kunt u goed rauw eten als tussendoor snack of geschaafd in salades. Het past perfect bij uw voedingspatroon als u wilt afvallen. Vanwege zijn hoge magnesiumgehalte is rauwe koolrabi ook voor sporters een goed tussendoortje. Koolrabi’s zijn super geschikt om met gehakt, champignons of spekjes te vullen.

Hoe koolrabi toebereiden?

Recept: voor gekookte koolrabi als groentebijlage
Ingredienten:

Porties: 4

 • 1 koolrabi
 • suiker
 • zout
 • boter
 • nootmuskaat

Na het schoonmaken moet u de koolrabi in gelijkmatige reepjes van 1,5 cm x 0,5 cm snijden. Het is van belang dat u gelijkmatige stukken snijd, anders zijn de kleinere stukken al gaar en de grote stukken nog vast en niet lekker. Laat u de bijlage dan langer koken vallen de kleine stukken uit elkaar. Verwarm nu in een koekenpan 1 eetlepel boter met een paar druppels olie. Voeg er 2 theelepels suiker aan toe en laat de suiker even smelten.
Let op: blijf erbij, omdat de suiker snel kan verbranden. Geef de koolrabi reepjes in de pan en bestrooi ze met een theelepel zout. Laat de groente even smoren en wat eigen sap trekken. Voeg versgemalen nootmuskaat toe en leg een deksel op de koekenpan. Laat de koolrabi groente voor circa 20 minuten op laag vuur sudderen. Regelmatig omroeren en controleren of er nog genoeg vocht in zit, indien nodig een klein beetje water toevoegen. Zo voorkomt u dat de gekookte koolrabi kan aanbranden.
De koolrabi is gaar als u deze met een keukenmes licht kunt inprikken. Ikzelf proef bovendien een stukje koolrabi of het zacht is. Het vocht afgieten en serveren met een stuk boter erover. Past goed bij kipfilet, kalkoen, rund, goulash of gehakt. Zo geniet u het als een caloriearme bijlage, waar u van harte kunt smullen.

Hoeveel koolrabi per persoon?  Wenst u 200 gram koolrabi per persoon op uw bord, dan heeft u ongeveer 250 gram bruto nodig.

Recept: Koolrabi met witte saus

Ingredienten:

Porties: 4

 • 1 koolrabi
 • 200 ml slagroom
 • suiker zout boter
 • nootmuskaat
 • maïzena

Koolrabi met witte sausSnij, na het schillen van de koolrabi, gelijkmatige reepjes van 1,5 cm x 0,5cm.
In een koekenpan moet u nu 1 eetlepel boter met een paar druppels olie verwarmen. Voeg er 2 theelepels suiker aan toe en laat de suiker even smelten.
Voorzichtig de koolrabi reepjes in de pan geven en met een theelepel zout bestrooien. Laat de koolrabigroente even smoren en wat eigen sap trekken. Voeg 200 ml slagroom en versgemalen nootmuskaat aan de reepjes toe. Laat de bijlage zonder deksel voor circa 20 minuten op laag vuur sudderen. Regelmatig omroeren en controleren of er nog genoeg vocht in zit, indien nodig een klein beetje water of melk toevoegen. Controleer met een keukenmes de gaarheid. Als u deze licht kunt in prikken in de koolrabi gaar. Bind de saus met Maïzena.

Koolrabi met witte saus is een perfect bijlage bij gehakt, gebakken kipfilet, hele gebraden kip, kalkoen, rund, vis of gehakt.

Kunt u koolrabi invriezen?

Het is mogelijk om koolrabi in te vriezen, maar eerst moet u de rauwe koolrabi 2-4 minuten blancheren. Verpakt in een goed gesloten plastic zakje of bakje is koolrabi (bij minimaal
-18C) tot 12 maanden houdbaar in de diepvries. Ikzelf vries nooit rauwe koolrabi in, alleen als deze kant een klaar gekookt is. Eigenlijk wist ik  niet meer wat hiervoor de rede was. Toen ik laatst een keer met mijn moeder het over koolrabi invriezen had, kwam ik er weer achter. Ze vertelde mij dat wij vroeger altijd koolrabi ingevroren hadden, maar de smaak was na het ontdooien nooit geweldig.

Recept: Koolrabi-aardappel-gratin

Koolrabi-aardappel-gratin is een gerecht dat u ook echt goed als vegetariër kunt eten. Hiervoor heeft u aardappels nodig, welke u met schil gaar gekookt heeft. U kunt ze zowel warm of ook koud verwerken.

 1. Verwijder de schil van de aardappelen en snij ze in gelijkmatige plakjes van ongeveer 0.4 cm dikte.
 2. Rasp de kaas indien nodig.
 3. De geschilde koolrabi ook in gelijkmatige plakjes van ongeveer 0.4 cm dikte snijden.
 4. Volgens de aanwijzing in het recept voor “koolrabi als groentebijlage” de koolrabi garen.
 5. Koolrabiplakjes eruit halen en aan de kant zetten.
 6. Voeg aan het koolrabivocht 250ml slagroom, nootmuskaat, 1 theelepel zout en peper toe en breng het mengsel aan de kook.
 7. Bind de saus met Maïzena.
 8. Leg de aardappelplakjes en koolrabiplakjes dakpansgewijs in een ovenschaal.
 9. Overgiet de koolrabi- en aardappelplakjes met het slagroom mengsel.
 10. Dek de schotel af met de geraspte kaas.
 11. Laat de gratin in de bakoven bij 220 C (heteluchtoven bij 200 C) gedurende 20 minuten garen.
  Als de kaas lichtbruin gekleurd is kunt u het koolrabi-aardappel-gratin serveren.

Variatie: Verdeel 5 plakje gekookte ham tussen de plakjes aardappel en koolrabi.

Koolrabi in andere talen

 • Duits: Kohlrabi
 • Engels: Kohlrabi
 • Frans: Chou-rave
 • Italiaanse: Brassica oleracea gongylodes
 • Spaans: Brassica oleracea gongyloides
 • Portugees:
 • Deens: Glaskål
 • Zweedse:Kålrabbi
 • Ijslands:Hnúðkál
 • Pools:Kalarepa

Voedingswaarde koolrabi

Energetische waarde102 kJ/24 kcalKoolhydraten4 gram
Eiwit2 gramVet0 gram
Vitamine C50 mgCaroteen0,23 mg
Vitamine B10,04 mgVitamine B20,05 mg
Calcium90 mgIJzer1,0 mg

Koolrabi past goed:

 • als hoofdgerecht met gehaktballen en aardappelen
 • als hoofdgerecht met braadworst en aardappelpuree
 • als hoofdgerecht met gebakken kipfilet en aardappelen
 • als hoofdgerecht met rundvlees en aardappelen
 • als hoofdgerecht met goulash en aardappelpuree
 • als gratin met aardappelen
 • als rauwkost bij uw dieet
 • in een stevig eenpansgerecht met verschillenden groenten
 • reepjes in salade met appel en hazelnoten
 • combineerd met blokjes winterwortel
 • geschaafd in salade met winterwortel
 • geschaafd in salade met peer en rozijnen
 • reepjes met een dipsausje als hapje bij de televisie
 • uitgehold en gevuld met ham of champignons 20 min. in de bakoven garen

Koolrabi is een heel gemakkelijke, zachte groente, die u veelzijdig kunt gebruiken. De koolgroente gaat goed samen met andere ingrediënten, is goed te bewaren en heel gemakkelijk te verwerken.Koolrabi is een heel gemakkelijke, zachte groente, die u veelzijdig kunt gebruiken. De koolgroente gaat goed samen met andere ingrediënten, is goed te bewaren en heel gemakkelijk te verwerken. Mijn persoonlijke tip probeer eens onze recepten uit! Ik ben overtuigd ook u wordt fan van koolrabi!

Top