U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe maak ik een spiegelei?

Hoe maak ik een spiegelei?

Een spiegelei is een lekker snel gerecht, welke zowel als ontbijt, lunch of avondeten geserveerd kan worden.

Een spiegelei is een lekker snel gerecht, welke zowel als ontbijt, lunch of avondeten geserveerd kan worden. Het kan zowel van één kant of van twee kanten gebakken worden. Iedereen heeft hier zijn eigen voorkeur. Op zich is het bakken van een ei, maken van een spiegelei één van de gemakkelijkste gerechten, die iedereen zou kunnen. De overgehouden uitdrukking” hij kan nog geen ei bakken” verondersteld dat zelfs de grootste stoethaspel in de keuken tenminste tot zo’n bereiding in staat moeten zijn. In dit artikel wil ik u laten zien dat het maken van een lekker spiegelei geen toverij is. Met mijn handige tips zal ook u in een handomdraai uw vrouw, man of familie met dit gemakkelijke gerecht verrassen. Wilt u weten welke gerecht variaties met een spiegelei mogelijk zijn, dan lees nu snel verder.

Het geheim van een perfect spiegelei

U kunt spiegelei maken van zowel kippeneierenkwarteleitjes of struisvogeleieren. Spiegeleieren zijn gebakken eieren met een hele dooier, die nog zacht en vloeibaar is en dus vrijwel rauw gegeten wordt.
Voor een spiegelei kunt u het beste verse eieren gebruiken. Hoe verser hoe beter, zo vermindert u het risico op salmonella bacteriën.

 • Laat de eieren eerst op kamertemperatuur komen voordat u begint met bakken. Haal hiervoor de eieren ongeveer 15 minuten voor het bakken uit de koelkast.
 • Zet een schone koekenpan op het fornuis en verwarm deze.
 • Geeft een groot stuk roomboter in de koekenpan en een scheutje olie.
 • Laat alles goed op temperatuur komen (Let op: boter smelten, maar niet te heet laten worden).
 • Neem de pan van het vuur en nu kunt u de eieren toevoegen.

Het breken van een ei

Mijn oma kon met één hand aan de rand van de pan een ei breken en met diezelfde hand  de inhoud met hele dooier in de pan laten glijden. Helaas is mij dit zo nog nooit gelukt.

 • Indien u regelmatig spiegelei zou maken, dan kunt  u de eieren open breken op de rand van de koekenpan.
 • Laat het ei in de pan glijden en ga zo door met het volgende ei.
  U moet niet te hard tikken anders breekt het hele ei uit elkaar en valt naast de pan.
  Heeft u te zacht getikt, dan doe het nog een keer.
 • Een beginnende spiegelei bakker?
  • Mijn advies is het ei eerst over een kleine mok te breken.
  • Tik het ei aan de rand van de mok en laat het in de mok glijden zonder dat de dooier kapot gaat.
  • Controleer goed of er geen eierschaal er in gevallen is.
   Toch schaal er in, neem dan een vochtige theelepel en haal het stukje eruit, voordat u het ei in de pan laat glijden.
  • Hetzelfde doet u met het volgende ei, tot alle eieren in de pan beland zijn.
 • Plaats nu de koekenpan terug op het vuur.
 • Laat ze voor één minuut op hoge temperatuur bakken, raak de eieren niet aan.
 • Vervolgens zet u het vuur laag en bak de eieren voor 3 – 5 minuten gaar.
 • Indien het eiwit net wit begint te worden neemt u een bakspaan en gaat hiermee de eieren uit elkaar snijden.
 • Als u nu de pan een beetje beweegt, zullen ook de eieren meebewegen. Is dit het geval, dan heeft u in ieder geval de perfecte koekenpan om eieren in te bakken.

Zout alleen op de eiwit of aan de boter?

In het klassieke recept wordt het ei alleen gekruid  met zout, maar ik bestrooi gebakken spiegeleieren graag nog met kurkuma en paprikapoeder. Geeft een bijzonder elegante smaak aan iedere gebakken ei. Ter afsluiting bestrooi ik alleen het eiwit van de gebakken ei met  een snufje zee(zout), omdat de fijne zout korrels met de eidooier reageren en donkere punten achterlaten. Een vriendin van mij had haar opleiding kunnen volgen bij de Frans chef-kok Paul Bocuse. Hier heeft ze geleerd altijd het zout in de boter geven en nooit over de spiegeleieren.  Ik heb het zelf  geprobeerd, maar  kan geen verschil herkennen

Spiegeleieren op laag temperatuur bakken

Het is belangrijk om de spiegeleieren niet de gehele tijd op hoog vuur te laten bakken omdat ze dan heel snel van beneden te bruin en krokant worden. Een goed spiegelei moet een zacht wit  eiwit hebben met een warme lopende dooier. Leg een deksel op de pan en  laat het voor 1 minuut goed stolten.
Serveer spiegelei op een verwarmde bord en geniet het met wat brood en een komkommer of sla.
Eet smakelijk. Wacht  niet te lang met eten, het smaakt het beste als de spiegeleieren nog heet zijn!

Waarmee kan ik gebakken eieren combineren

U heeft gelijk, bij een spiegelei of gebakken ei moet u eigenlijk niets combineren. Het is een complete maaltijd! Toch zijn variaties de moeite waard. Naast een lekker uitsmijter kunt u gebakken eieren goed combineren met verschillende groenten, vlees en vis.

 • Voor een gezellig zondagsontbijt met mijn familie vindt ik het overheerlijk gebakken eieren te combineren met baked beans in tomatensaus en krokant gebakken bacon (ontbijtspek) te serveren. Een mok koffie erbij en als toetje een kwark met verse mango, lekker.
 • Mijn moeder maakte vroeger altijd boterhammen belegd met uitgebakken eieren. Ze sloeg enkele eieren in de pan en bakte deze dan licht bruin, de dooier deed ze altijd kapot maken zodat deze fijn mee uitbakte. Onder het eieren bakken deed ze enkele sneetjes witbrood dik met boter besmeren. Als de eieren waren uitgebakken legde ze deze op de sneetjes brood. Het bakvet verdeelde ze ook over de eieren, als deze afgekoeld waren legde mijn moeder er een tweede witbrood sneetje op. Zij deed de boterhammen daarna goed inpakken en in de koelbox. En als wij dan op vakantie of een dagje weg gingen hadden wij enkele uren later overheerlijke boterhammen belegd met ei ik krijg er telkens weer het water van in mijn mond als ik aan vroeger terug denk.
 • Uit mijn kindertijd heb ik de combinatie van gekookte aardappels, spinazie en spiegelei bewaard. Ik heb deze combinatie alleen een beetje uitgebreid door zacht gesmoorde uitjes toe te voegen aan de spinazie.
 • Indien u een keer geen vlees op tafel wilt zetten, is de combinatie van gebakken ei met aardappelen en erwten en wortelen een fantastisch alternatief.
 • Pasta of gekookte aardappels over?
  • Maak er een nieuw gerecht van. De gekookte aardappels in even dikke schijfjes snijden en zoals ook de pasta met ruime hoeveelheid boter in een koekenpan bakken. Op smaak brengen met wat zout. Ter afsluiting eieren over de pasta of over de aardappels breken zoals bij een spiegelei. Ondereen roeren tot het eiwit goed gestold is.

Uitsmijter of Stramme Max

Strammer Max is een gerecht uit mijn geboorteland Duitsland. Het is een snelle en vullende maaltijd. Het kan binnen 5 minuten op tafel staan en de kosten voor deze vullende maaltijd zijn niet hoog. Waarom het Strammer Max genoemd wordt, dat kan ik niet echt zeggen. Mijn vader vertelde dat er een Graaf Max leefde in het begin van de 18de eeuw, die was een echte Casanova. Geen vrouw was voor hem zeker. Zoveel gebruikte mannenkracht vraagt vanzelfsprekend zijn tribuut.
De Strammer Max, hoe hij zijn harde penis noemde, werkte niet meer zo als het moest. Tot hij een ochtend als ontbijt een uitsmijter geserveerd kreeg van zijn kok. Korte tijd na het eten werkte zijn Strammer Max al weer als herboren en vanaf die dag moest hij iedere dag soms in de ochtend en avond een Strammer Max eten.
Lange tijd wist ik niet dat hier in Nederland Strammer Max een uitsmijter genoemd wordt, erachter gekomen ben ik om eerlijk te zijn pas toen ik gerechercheerd heb voor dit artikel. Men leert toch nooit uit!

Hoe maak ik de lekkerste Stramme Max?

Hoe maak ik uitsmijter of Strammer Max?Bereid net als hierboven beschreven twee spiegeleieren toe. In de tussentijd neem een grote bord en leg er een sneetje brood op. Bestrijk het brood met margarine of roomboter, afhankelijk van uw eigen smaak. Beleg nu het sneetje brood met plakjes dungesneden metworst of salami. Neem een augurk en snij deze in de lengterichting doormidden. Vervolgens snijd u iedere helft augurk meerdere keren met een scherp mes tot 80% in. Leg de augurk helften naast het brood op het bord. Trek iedere helft een beetje uit elkaar zodat een waaier ontstaat. Indien de spiegeleieren al klaar zijn leg deze dan voorzichtig op het brood met metworst of salami.

Uitsmijter of Strammer Moritz

Hoe maak ik Stramme Moritz?Strammer Moritz is een variatiegerecht van de Strammer Max uit mijn geboorteland Duitsland. Het is ook een snelle en vullende maaltijd. Over de Strammer Moritz vertelde mijn vader , dat de beste vriend van de Graf Max met de zelfde problemen zat. De Strammer Moritz, hoe hij zijn harde penis noemde, werkte niet meer zo als het moest. Hij heeft het recept gekregen van de Graaf Max, maar dit konden zijn darmen niet verdragen. Zijn kok had de metworst vervangen door gekookte achterham. Net als bij Graaf Max werkte, na het genieten van de uitsmijter, zijn Strammer Moritz weer als vanouds. Sinds die dag zou hij zelfs in de nacht nog deze vullende maaltijd gegeten hebben.

Hoe maak ik de lekkerste Strammer Moritz?

Zet de pan op het vuur en bereid net als hierboven uitgelegd de spiegeleieren toe. In de tussentijd neemt u een verwarmde bord en leg er een sneetje roggenbrood op. Bestrijk het roggenbrood met margarine of roomboter, afhankelijk van uw eigen smaak. Beleg nu het sneetje brood met plakjes gekookt achterham. Neem een augurk en snij deze in de lengte doormidden. Vervolgens snijd u iedere helft augurk met een scherp mes meerdere keren niet tot het einde in. Leg de augurk helften naast het brood op de bord. Trek iedere helft een beetje uit elkaar zodat er een waaier ontstaat. Indien de spiegeleieren al klaar zijn leg deze voorzichtig met een bakspaan op het roggenbrood met gekookte achterham.

Een spiegelei is in een koekenpan gebakken ei. Spiegeleieren kunt u goed combineren met spinazie, aardappels of Bacon en baked beans in tomatensaus. Gebakken spiegelei met kapotte dooier tussen 2 sneetjes witbrood voor onderweg. Veel plezier met het uitproberen van onze spiegelei tip en de spiegelei variaties. Misschien heeft u ook een lekkere eigen variatie uitgevonden, dan deel het hier met andere gebruikers. Vond u deze uitlegde tip leuk of handig vergeet hem dan niet te delen op Facebook, Pinterest of Twitter.Een spiegelei is in een koekenpan gebakken ei. Spiegeleieren kunt u goed combineren met spinazie, aardappels of Bacon en baked beans in tomatensaus. Gebakken spiegelei met kapotte dooier tussen 2 sneetjes witbrood voor onderweg. Veel plezier met het uitproberen van onze spiegelei tip en de spiegelei variaties. Misschien heeft u ook een lekkere eigen variatie uitgevonden, dan deel het hier met andere gebruikers. Vond u onze tip <<Hoe een perfect spiegelei bakken?>> leuk en handig, vergeet hem dan niet  te delen op Facebook, Pinterest of Twitter.

Top