U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe witlof bewaren, schoonmaken en witlof koken of als salade serveren

Hoe witlof bewaren, schoonmaken en witlof koken of als salade serveren

De moeilijkheidsgraad in de toebereiding van witlof is de aanwezigheid van bitterstoffen

Witlof is een populaire bladgroente, die tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen is. Deze bladgroente is veelzijdig inzetbaar voor zowel warme en koude gerechten. De moeilijkheidsgraad in de toebereiding van witlof is de aanwezigheid van bitterstoffen. Hieronder wordt in detail uitgelegd hoe u de witlof moet schoonmaken en snijden, waarmee hij het beste te combineren is en op welke manier u hem kunt toebereiden.

De geschiedenis van Witlof

De volkse overlevering wil dat witlof toevallig ontdekt werd omstreeks 1830 tijdens de afscheidingsoorlog met Nederland vlakbij Brussel toen de boer Jan Brammers in Schaarbeek de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Hij kwam op het idee de witte blaadjes te verkopen als rauwe wintergroente (wit loof). Deskundigen doen dit verhaal af als een mythe.
Vast staat dat de heer Brezier, cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel, in 1850-1851 witte kropvorming op de wortelen ontwikkelde. Hij ondervond dat duisternis, warmte en vochtigheid onontbeerlijk waren voor witlof. De witte bladeren ontstaan doordat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof. Het ‘wit loof’ werd voor het eerst in 1867 op de Brusselse markt verkocht en in de Parijse Hallen in 1883. De kroppen werden met de tijd groter en vaster door verbetering van de teelttechniek en door veredeling.
Mede door het succes van de groente gingen steeds meer landbouwers rond Brussel en Leuven over tot witlofteelt. In de eerste helft van vorige eeuw zorgde dat ‘witte goud’ zelfs voor een grote agrarische rijkdom. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten Brabantse boeren naar Noord-Frankrijk. Zij hebben de teelt daar ingevoerd. De teelt is maar vrij recent in Nederland op grote schaal aanwezig, vooral na 1970, met de doorbraak van de witloftrek op stromend water. Op dit ogenblik is (Noord)Frankrijk veruit de grootste producent, gevolgd door België en Nederland. De teelt komt in andere landen weinig voor. De groente wordt naar vrijwel alle werelddelen uitgevoerd. De Nederlanders noemen de groente witlof, Vlamingen spreken ook van witloof. De Fransen spreken meest van of ook chicorées witloof om de groente te onderscheiden van andijvie, die in het Frans ook endive heet. Franstalige Belgen spreken van chicon, een term die in Frankrijk onbekend is, behalve in het uiterste noordoosten van het land. De Nederlanders spreken bij de teelt van witlof trekken, sommige Vlamingen zeggen naar Frans voorbeeld witloof forceren.


 Hoe wordt witlof geteeld?

Witlof is tweejarig. In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst. Vroeger was witlof een wintergroente en gebeurde de trek met dekgrond, waarbij bovenop de wortels een laag grond werd gebracht. Er werd toen onderscheid gemaakt in een koude en een warme trek. Bij de warme trek werd de bodem onder de wortels verwarmd door onder de wortels kippengaas te leggen en hierdoor elektriciteit te laten lopen. Ook werd wel gebruikgemaakt van verwarmingsbuizen met warm water.
Tegenwoordig wordt witlof bijna het geheel jaar rond getrokken. De wortelen geoogst in september worden direct opgezet. De wortelen geoogst in oktober/november worden gekoeld bewaard. Voor de zeer late trek worden de wortelen in ijs bewaard. Vervolgens worden de wortelen in een donkere ruimte geplaatst. Eerst gebeurde dat nog boven op de grond met dekkleden eroverheen. Tegenwoordig vindt de trek op stromend water plaats. In 3 tot 4 weken groeit de witlofkrop uit.
Door de schaalvergroting van de teelt ontstaat specialisatie. De teelt van de wortels verschuift meer en meer naar akkerbouwbedrijven, die een contract hebben met een witloftrekker. De witloftrekkers zorgen voor de bewaring van de witlofwortels in koelcellen en hebben zeer grote trekcellen. De wortels worden soms over verre afstanden vervoerd, bijvoorbeeld van Noord-Frankrijk naar Friesland.

Rauw als salade, gekookt, gebakken of gegratineerd

Witlof of witloof is een heerlijke, frisse groente met een wat bittere bijsmaak. U kunt deze bladgroente op vele verschillende manieren klaarmaken en zelfs rauw kunt u het eten. De meest voorkomende bereidingsmethoden zijn gekookt, gebakken of gegratineerd met bijvoorbeeld ham en/of kaas of met een hollandaisesaus als witlof à la crème. U kunt de witlof rauw als salade met stukjes appel en andere rauwkost groenten en fruit eten. Rauw is deze groente zeer gewild vanwege zijn licht bittere en frisse smaak. Het is hierdoor een ideale ingrediënt in zomerse gemengde groente salades.

Hoeveel heb ik nodig?

Voor een bijgerecht in combinatie met bijvoorbeeld een malse biefstuk of gebakken vis kunt u per persoon 250-300 g verse bladgroente rekenen.
Voor gerechten met rauwe witlof zoals witloofsalade zijn 75 -100 g meest voldoende.

Hoe witlof of witloof schoonmaken?

Begin met het afsnijden van het onderste deel van de stronk van de witlof. Vervolgens verwijdert u eventuele buitenste bruine bladeren. Leg de witlof op een snijplank een halveer hem met een scherp mes in de lengte. Snij met een kleine, scherp keukenmes uit iedere helft de stronk aan de onderkant kegelvorming uit. Dit is belangrijk omdat de stronk heel bitter is en niet zacht wordt bij het koken.
Vervolgens kunt u de witlof voorzichtig onder koud stromend water wassen. Snij nu de bladgroente op de grootte, die nodig is voor het gerecht wat u wilt toebereiden.
Gesneden witlof oxideert snel met zuurstof en wordt net als een gesneden appel snel bruin. Om dit te voorkomen, besprenkelt u de gesneden bladgroente met verse geperst sap van een citroen, limoen of sinaasappel. Zo voorbereid zal hij niet zo snel bruin verkleuren. U moet nu niet te lang wachten en de witlof klaarmaken.

Wat kunt u doen tegen de bittere smaak?

De bittere smaak van de witlof kunt u verzachten door het toevoegen van melk aan het kookwater.

Hoe herkent u dat witlof vers is?

Witlof wordt in het donker geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofyl vorming namelijk groen. Verse witlof herkent u aan de frisse blanke kleur en de gele topjes.

Hoe moet u deze groente bewaren?

U kunt witlof  5 tot 8 dagen in de groentelade van uw koelkast bewaren, maar leg de witlof dan zonder de plastic verpakking in de koelkast. Bewaard in de plastic verpakking zal de witloof sneller bruin worden en rotten.

Kan ik witlof invriezen?

Witlof verliest zijn knapperigheid gedurende het invriezen. Ingevroren witloof kunt u het beste niet meer voor salades gebruiken, eerder als warme groente als groentebijlage, stoofgerecht of wokgerecht. Witlof schoonmaken, de bittere stronk verwijderen en in grote reepjes snijden. De witlofreepjes 2 minuten blancheren in kokend water. Goed afgekoeld de witlofreepjes in een diepvrieszak vullen. Dicht sluiten, het beste vacümeren, stickertje met verpakkingsdatum erop en in uw diepvries leggen. Ingevroren witlof is tot 3 maanden houdbaar in uw diepvries. Het is niet nodig het lof voor het gebruik te laten ontdooien. U kunt hem bijvoorbeeld direct in kokend water met wat zout gaar koken of aan een stoofgerecht toevoegen.

Hoe en hoelang moet witlof koken?

Zo maakt u gekookte witlof als groentebijlage: Breng de witlof in een pot die gevuld is met een beetje water, 1 suikerklontje en 1 mespunt zout aan de kook. Als u de bittere smaak van de witlof wilt milder maken, voeg een scheutje melk toe.Laat de bladgroente in 12- 15 minuten gaar koken. Controleer de gaarheid door erin te prikken met een schoon klein keukenmes. U kunt zonder veel moeite een witlofstuk in prikken, u gekookte witlof is dan gaar om gegeten te worden. Vervolgens giet u de witlof over een vergiet goed af. Laat hem goed uitlekken, omdat hij na het afgieten nog veel vocht verliest. De goed uitgelekte, nog hete witlof kunt u nu overgieten met 25 g gesmolten boter en enkele druppels citroensap. Nu kunt u het als bijgerecht bij bijvoorbeeld stoofvlees of vis serveren. Of u serveert hem klassiek met ham en kaassaus.

Ingrediënten:

Kooktijd: 15-20 minuten

 • witlof
 • zout
 • 1 suikerklontje
 • citroensap
 • boter
 • water

Past goed bij:

 • stoofvlees
 • biefstuk
 • wildgerechte
 • vis

Zo maakt u gesmoorde witlof

Maak de witlof schoon door de eventuele bruine bladeren weg te halen, de stronkjes in de lengte door te snijden en de kern eruit te snijden. Was de witlof en laat deze uitlekken. Verwarm de boter in een ruime pan. Voeg de witlof toe en bak deze even al roerbakkend aan. Plaats de deksel op de pan en draai de warmtebon laag.
Smoor de witlof in 8 minuten gaar. Maak de witlof af met versgemalen peper en eventueel een snufje zout. Voor een zachtere smaak mengt u 1 eetlepel dunne honing door de gesmoorde witlof.

Ingrediënten:

Kooktijd: 8- 10 minuten

 • 1 kilogram witlof
 • 2 eetlepels boter
 • versgemalen peper
 • zout
Goed te combinerenVoedingswaardeWitlof in andere talenWitlof recepten

Witlof is goed te combineren met:

 • Pijnboompit, Walnoten, Sesam, rozijnen
 • Appel, Sinaasappel, Peer, Mango, Grapefruit, Citroen, Avocado,
 • Nootmuskaat, suiker, zout, peper
 • Zalm, Kip, Rundergehakt, Kalkoen
 • Bieslook, peterselie, tijm, dille, waterkers
 • Melk, Slagroom, Crème fraîche, Gorgonzola, Mozzarella, Ricotta,
 • Wortel, Winterpeen, Tomaat, Paprika, Aardappel, rode ui, Venkel
 • Balsamico azijn, Olijfolie, Honing, Boter, Druivenpit olie
 • Witte Wijn

De voedingswaarde van 100 gram verse witlof zijn:

Witlof bevat veel vezels, vitamine C en folium.

 • Koolhydraten 3 gram
 • Eiwit 1 gram
 • Vet 0,1 gram
 • Vitamine C 5 mg
 • Vitamine B1 0,04 mg
 • Vitamine B2 0,03 mg
 • Calcium 20 mg
 • IJzer 0,5 mg

Naam voor witlof in andere talen:

 • Duits: Chicoree, Chicorée, Zichorie
 • Engels: French endive, Brussels witloof, witloof chicory, Brussels chicory
 • Frans: Endive
 • Italiaanse:
 • Spaans: achicoria de Bruselas, endivia, witloof, endibia
 • Portugees:
 • Deens: Julesalat
 • Zweedse:
 • Pools:

Aarzel niet lang en probeer dit recept voor frisse courgettesalade direct uit. Vast en zeker bent u net zo verrast over de frisse smaak van de courgettesalade als mijn familie.U hebt gelezen hoe gemakkelijk witlof of witloof klaargemaakt wordt en waarmee het goed te combineren is. Met behulp van melk, vermindert u eenvoudig de aanwezigheid van bitterstoffen in deze populaire bladgroente. U vond de tip hoe witlof schoonmaken en koken een aanrader, deel hem dan met uw vrienden op Google+, Pinterest of Facebook. Deel uw ervaringen of opmerkingen met andere gebruikers en laat hieronder een reactie achter.

One thought on “Hoe witlof bewaren, schoonmaken en witlof koken of als salade serveren

 1. Met een blaadje witlof kunt u mooi feestelijk decoreren. Afgelopen kerstmis heb ik bij het kerstmenu witlofbladeren gebruikt om het voorgerecht, een salade van bleekselderij, veldsla en ham, te server

Comments are closed.

Top