U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe ontvel of plicheer ik een tomaat?

Hoe ontvel of plicheer ik een tomaat?

Hoe ontvel of plicheer ik een tomaat?

Het ontvellen of plicheren, betekend het verwijderen van de zachte schil van fruit of groenten, bijvoorbeeld een tomaat. Voor sommige gerechten, zoals tomatensoep, tomatenrelish , salsasaus, spaghettisaus is het fijner om de verse tomaat te ontvellen ook wel plicheren genoemd. Het is een handigheid waarvan eigenlijk elke keukenprins of keukenprinses weet dat ze er is, maar niet iedere keukenprins of keukenprinses weet hoet precies moet gedaan worden. In deze artikel geven wij u een duidelijk uitleg hoe u het ontvellen van de tomaat nu precies moet doen!

De volgende materialen heeft u nodig:

 • tomaten
 • steelpan of kleine kookpan
 • schuimspaan
 • scherp, puntig klein mes
 • ruime kom of rvs-bak
 • ijsblokjes
 • 2 á 3 vellen keukenpapier
 • zout

Kookpan met ruim water aan het koken brengen

Zet een steelpan of kleine kookpan met ruim water op het vuur en breng het water aan de kook. Geef een theelepel zout bij het kokende water. Het zout zorgt ervoor dat de tomaat zijn kleur behoudt.
Snij met het mesje een kruis van een centimeter in de bolle kant (onderkant) van de tomaat.

Schaal met ijsblokjes

Vul een roestvrije staalbak of glazen schaal voor een derde met ijsblokjes en vul de rest aan met koud water. IJswater zorgt ervoor dat het temperatuurverschil hoog is, waardoor de tomaat schrikt.
Doe de tomaten ongeveer 1-2 minuut in het kokende water. Wanneer het vel op gaat krullen, daar waar het ingekerfd is dan zijn de tomaten klaar om te ontvellen.
U kunt de tomaat wat langer in het water onderdompelen als uw het velletje er nog niet makkelijk af kunt trekken. Maar doe dit niet te lang anders wordt de tomaat te zacht.
Snij met het mesje een kruis van een centimeter in de bolle kant (onderkant) van de tomaat. Doe de tomaten ongeveer 1-2 minuut in het kokende water. IJswater zorgt ervoor dat het temperatuurverschil hoog is, waardoor de tomaatschrikt.Wanneer het vel op gaat krullen, daar waar het ingekerfd is dan zijn de tomaten klaar om te ontvellen.

Tomaat laten schrikken

Schep de tomaat met een schuimspaan uit het kokende water en dompel deze ongeveer een minuut onder in de bak met ijswater.
Doordat de tomaat van het kokende water in het ijswater ondergedompeld wordt, gaat het vel scheuren. Bovendien wordt met schrikken het proces van doorgaren gestopt.
Haal dan de tomaat uit het ijskoude water. Het velletje laat nu gemakkelijk los.
Doordat de tomaat van het kokende water in het ijswater ondergedompeld wordt, gaat het vel scheuren. Haal dan de tomaat uit het ijskoude water. Het velletje laat nu gemakkelijk los. Het ontvellen of plicheren, betekend het verwijderen van de zachte schil van fruit of groenten, bijvoorbeeld een tomaatBij het ontvellen van de tomaat is het handig om een klein scherp mesje te gebruiken.

Ontvellen en droog deppen

Bij het ontvellen van de tomaat is het handig om een klein scherp mesje te gebruiken. Het vel kan erg glad zijn doordat er tijdens het ‘blancheren’ een laagje puree wordt gevormd tussen de schil en de tomaat. Met een scherp mesje kun je dan een stukje van het vel pakken en vervolgens gemakkelijker los halen van de tomaat.

Ontvellen en droog deppenHet vel kan erg glad zijn doordat er tijdens het ‘blancheren’ een laagje puree wordt gevormd tussen de schil en de tomaat.Met een scherp mesje kun je dan een stukje van het vel pakken en vervolgens gemakkelijker los halen van de tomaat.Na het verwijderen van het vel is de tomaat glad van de puree die zich nu nog aan de buitenzijde van de tomaat bevindt.

 

 

 

 

Spoel de ontvelde tomaat onder stromend water goed schoon. Na het verwijderen van het vel is de tomaat glad van de puree die zich nu nog aan de buitenzijde van de tomaat bevindt. Door deze puree van de tomaat af te wassen, wordt deze glanzend en makkelijker handelbaar.
Leg de geplicheerde tomaat op het uitgelegde keukenpapier en dep de tomaat droog, hierdoor is de tomaat beter vast te houden en dus veiliger om te snijden.

One thought on “Hoe ontvel of plicheer ik een tomaat?

 1. Leuke omschrijving. Wist niet dat men de gepelde tomaat nog moest wassen, maar het klop wel.
  Ik heb een vraag, weet iemand of dit ook met paprika werkt?
  Groetjes Mia

Comments are closed.

Top