U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe spaghetti koken of pasta koken?

Hoe spaghetti koken of pasta koken?

Pasta, macaroni, spaghetti koken is in principe heel gemakkelijk, maar als het niet met zorg gedaan wordt, kan het toch mislukken

Pastagerechten zijn overal ter wereld razend populair. Studenten zijn er dol op omdat het niet duur, gemakkelijk en snel is. Bij gezinnen worden vooral ovenschotels met noedels gemaakt, omdat ze goed voorbereid kunnen worden en de mogelijkheid bieden om onverwachte gasten mee te laten aanschuiven. Pasta, macaroni, spaghetti koken is in principe heel gemakkelijk, maar als het niet met zorg gedaan wordt, kan het toch mislukken. Hieronder volgen enkele richtlijnen voor het op de juiste manier koken van de pasta. Als u dit onder de knie hebt, is succes verzekerd, of u nu gedroogde, zelfgemaakte of vers gekookte noedels gebruikt.

Eerst spaghetti koken, pasta koken of eerst de pastasaus?

Voordat u begint is het belangrijk te weten wat het langst zal duren. Soms is dat de pasta en soms de pastasaus. Lees hiervoor zorgvuldig het recept van de saus. De pastasaus kan vaak van tevoren worden gemaakt en later worden opgewarmd. Het komt niet vaak voor dat de timing van de pastasaus van cruciaal belang is, maar pasta is als een warme soufflé – hij wacht op niemand. Dit is vooral het geval bij verse pasta, die maar enkele minuten hoeft te koken. De saus moet dus klaar zijn voor de pasta in het water valt.

Welk pan kan ik gebruiken? Heb ik een pastapan nodig?

Kookt u veel pasta is een pastapan geen overbodige luxeHet gebruik van een grote pan is noodzakelijk omdat de pasta’s voldoende ruimte nodig hebben om in de benodigde grote hoeveelheid water te kunnen bewegen. Als u regelmatig veel pasta kookt is het aanschaffen van een echte pastapan geen overbodige luxe. Een pastapan is van rvs (roest vrij staal) met een rechte wand en een pasta-inzet. De buitenpan en de binnenpan hebben elk twee handvatten waaraan u ze veilig kunt optillen om de spaghetti af te gieten.

Maak altijd gebruik van een grote pan

Geen pastapan, gebruik dan de grootste pan die u in de keuken heeft, er moet minimaal 5 liter water ingaan. Let op dat de pan niet tot de rand gevuld is, dan is de pan te klein. Verder heeft u een grote roestvrijstalen vergiet nodig voor het afgieten van de pasta, bij voorkeur één met pootjes eronder voor meer stabiliteit.

Hoeveel water heb ik nodig

De aanbevolen hoeveelheid is 5 liter water voor elke 500 gram deegwaren. Kookt u minder , gebruik dan minstens 3 liter water. Bij te weinig water gaan de pastavormen aan elkaar kleven zodra ze opzwellen en zal de pan te vol worden. Het resultaat is een onsmakelijke rubberachtige plakkerige gerecht.

Zorg voor kokend water

Voordat u de spaghetti in de pan doet, moet het water goed koken. De snelste manier is om water in een waterkoker te koken en dat in de pastapan te gieten, die op hoog vuur moet staan. Misschien heeft u 2 of 3 ketels heet water nodig. Houd daarom het water in de pan aan de kook met de deksel erop, terwijl u een nieuwe ketel water met de waterkoker opwarmt.


Voeg voldoende zout en olie toe

Pasta zonder zout of met te weinig zout is vrijwel smakeloos. De aanbevolen hoeveelheid is 1 1/2 – 2 el zout voor elke 500 g pasta. U hoeft geen zeezout of steenzout te gebruiken, normaal keukenzout is prima. Ik zelf vind het gebruik van zeezout in de keuken in het algemeen beter. Voeg het zout aan het kokende water toe zodra het water kookt, vlak voordat u de pasta in de pan doet. Het water zal heftig gaan borrelen als u het zout toevoegt. Geef daarna een scheutje olijfolie of boter aan het water toe. Laat nu de pasta in de pan glijden.

Moet ik olie of boter gebruiken?

Het is een voortdurende discussie, moet u aan het kookwater van pasta olie of boter toevoegen? In de media wordt soms geschreven, dat de Italiaanse koks het nooit zouden doen. Een oude vriendin van mij is Italiaanse en ze heeft van haar moeder geleerd om altijd voldoende zout en een scheutje goede olijfolie aan het kokende water toe te voegen. Haar moeder heeft haar verteld dat zo de spaghetti minder risico loopt om over te koken en te gaan kleven. Tot op heden maak ik op deze manier mijn pasta. Mijn pasta is nog nooit overgekookt en kleeft niet. Mijn persoonlijke indruk is dat de olijfolie nog een extra smaak aan het gerecht geeft. Probeer het gewoon uit, wat u persoonlijk beter en lekkerder vindt.

Voeg de pasta in één keer toe

Probeer alle pasta tegelijkertijd aan het hete water toe te voegen, zodat ze gelijkmatig gaar wordt en alles tegelijk klaar is. De snelste en gemakkelijkste manier is ze uit het pak of van de weegschaal te laten glijden, waarbij u hem zo veel mogelijk over het oppervlak van het water uitstrooit.

Bij spaghetti moet u de pasta in het water buigen zodra hij zachter wordt. Neem steeds een handvol en steek ze in het water tot hij de bodem van de pan raakt. Als de spaghetti slierten zacht worden, buigt u ze met een houten lepel of vork rond totdat ze helemaal onder water liggen,

Breng het water snel weer aan de kook

Zodra de spaghetti onderstaat, roert u een keer stevig met een vork of lepel met een lang handvat. Als het water kookt, draait u het vuur een beetje lager en houdt u het water gedurende de vereiste bereidingstijd tegen de kook aan.

Gebruik geen deksel op de pan

Vaak leest u in een recept dat u de deksel op de pan moet leggen. Doe dit alstublieft niet, omdat de noedels zo gegarandeerd overkookt! U loopt het groot risico zich te verbranden en uw fornuis wordt er behoorlijk smerig van.

Houdt u exact aan de kooktijd

Gedroogde pasta mislukt niet zo snel. Dus als u ze nog niet zo vaak heeft gekookt en onzeker bent, begin daar dan mee

Stel de kookwekker in op het moment dat het water opnieuw kookt. Ga altijd uit van de kooktijd op het pak of bij zelfgemaakte verse pasta, de kooktijd die in het recept wordt aangegeven. Gebruik een kookwekker met een bel of een zoemer want zelfs een halve minuut te lang koken kan ze doen mislukken, vooral als hij vers is. Gedroogde pasta mislukt niet zo snel. Dus als u ze nog niet zo vaak  heeft gekookt en onzeker bent, begin daar dan mee.

Kooktijd voor verse deegwaren

 • dunne, verse lintmacaroni is meestal slechts 2-3 minuten
 • dikkere verse lintmacaroni
 • pastavormen 3-4 minuten
 • gevulde verse pasta 5-7 minuten

Kooktijd voor gedroogde deegwaren

De kooktijd van gedroogde pasta varieert van 8-20 minuten, afhankelijk van de soort en de producent. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de noedels regelmatig

Om te voorkomen dat de pasta aan elkaar kleeft, moet u tijdens het garen regelmatig in de pan roeren, zodat de pasta voortdurend in beweging blijft. Gebruik een houten vork of lepel met een lang handvat, waarmee u ook de bodem van de pan kunt bereiken.

Wanneer is pasta gaar?

De Italiaanse term al dente wordt gebruik voor perfect gekookte pasta. Letterlijk vertaald betekent het ”op de tand”wat betekent dat de pasta beetgaar moet zijn. Zo vinden de Italianen ze lekker en zo moet hij dus geserveerd worden. Gedroogde pasta, die gemaakt is van durum tarwe, wordt altijd al dente opgediend. Verse pasta, die gemaakt is van zachtere tarwe en nooit zo stevig kan zijn als gedroogde, moet ook een zeker stevigheid behouden. Te gare spaghetti is slap en smakeloos. Om te controleren of ze gaar is, moet u hem regelmatig testen. Tegen het einde van de geadviseerde kooktijd haalt u één pasta met een tang, een pastaschep of een schuimspaan uit de pan en bijt hier voorzichtig in (let op is heet). De pasta moet wel nog een beetje bite hebben. Als de pasta gaar genoeg is neemt u de pan van de warmtebron.

Voorzichtig en zorgvuldig afgieten

Bewaar een paar eetlepels van het kookwater voor het geval dat de pasta een beetje extra vocht nodig heeft als hij voor het opdienen wordt gemengd met de saus.
Met pastapan: Als u een pastapan met een inzetpan heeft, tilt u de inzetpan uit het water: Schud hem stevig heen en weer en roer de pasta voorzichtig door, zodat het water in de pastavormen er zo snel mogelijk uitloopt.

Zonder pastapan: zet u een grote roestvrijstalen vergiet in de keuken wasbak. Neem de pan met de pasta van de warmtebron en giet ze voorzichtig in het vergiet. Schud het vergiet stevig heen en weer. Laat het pastawater er goed uitlopen.

Hoeveel pasta, spaghetti heeft u nodig

Voor een voorgerecht voor 4 -6 personen of hoofdgerecht voor 2-3 personen kunt u rekenen met:

 • 3 liter water
 • 1 1/2-2 el zout ( mijn voorkeur is zeezout)
 • 1 scheutje olijfolie
 • 250-350g verse of gedroogde pasta

Voor een voorgerecht voor 6 – 8 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen kunt u rekenen met:

 • 5 liter water
 • 2 el zout ( mijn voorkeur is zeezout)
 • 1 scheutje olijfolie
 • 300-450g verse of gedroogde pasta

Kan ik pasta, macaroni, spaghetti energiebesparend koken?

Inderdaad dit kan heel goed. Pasta behoort tot de soort gerechten die in heet water gaar worden.
Op deze manier kook ik al jaren mijn spaghetti of pasta:  Breng het water aan het koken, voeg zout en olijfolie(druivenpit olie is ook lekker). Doe de spaghetti voorzichtig in het kokende water zoals hierboven beschreven. Laat de pasta voor 3 minuten flink koken. Roer er regelmatig doorheen. Neem de pasta van de warmtebron en leg er nu een deksel op. Laat de spaghetti voor circa 8-20 minuten garen, afhankelijk van de soort en de producent. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking of recept. Tussendoor kunt u ze regelmatig doorroeren. Maar niet vergeten de deksel er weer op te leggen. Tegen het einde van de gaartijd even proeven of ze gaar zijn en dan afgieten.

 

Pasta koken,spaghetti koken is gemakkelijk, maar als u het niet met zorg doet, kan het toch mislukken. Kook pasta of spaghetti altijd in voldoende water en zout. Let goed op de kooktijd van uw pasta.Pasta koken,spaghetti koken is gemakkelijk, maar als u het niet met zorg doet, kan het toch mislukken. Kook pasta of spaghetti altijd in voldoende water en zout. Let goed op de kooktijd van uw pasta. Hebt u dit onder de knie, is succes verzekerd, of u nu gedroogde, zelfgemaakte of vers gekookte pasta kookt.

Top