U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe verse frieten/patatten zelf maken

Hoe verse frieten/patatten zelf maken

Bent u ook dol op frieten/ patatten met mayonaise of ketchup? In onze winkels zijn er verschillende soorten kant en klare frieten te koop, maar waarom niet een keer zelf verse frieten/ patatten maken. Dit is gemakkelijker dan u denkt, zelfs uw kinderen kunnen mee helpen.

Zelfgemaakte frieten /patatten zijn puur natuur en zeker de moeite waard om een keer uit te proberen, maar let op 1 keer uitgeprobeerd en u wilt alleen nog zelfgemaakte frietjes met zelfgemaakte mayonaise eten.

De juiste aardappel keuze is heel belangrijk

Kies altijd voor een vastkokende aardappel, want bloemige aardappels zijn minder geschikt voor frieten. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een extra grote vastkokende aardappel want deze zijn uitstekend geschikt om grootte frieten uit te snijden.

Welke olie moet u gebruiken?

In principe is iedere plantaardige olie, denk hierbij aan zonnebloemolie, koolzaadolie of frituurolie geschikt voor het bakken van de zelfgemaakte frieten. Ikzelf gebruik altijd arachideolie, dit is olie gemaakt uit pinda’s. Mijn familie en vrienden vinden de zelfgemaakte verse frieten gebakken in arachideolie het aller lekkerste smaken.

Wat hebt u nodig voor het vervaardigen van zelfgemaakte frieten / patatten?

Naast de juiste aardappel en olie (mijn voorkeur is arachideolie), is een scherp keukenmes, snijplank, keukendoek, ruime schaal met ijsklontjes, blancheerpan en friteuse nodig. De aanschaf van een frietensnijder is naar mijn mening niet echt nodig.


Zo gaat u aan de slag

Zoek alle benodigdheden bij elkaar, zoals een ruime pan voor het blancheren van de aardappels. Een ruime schaal met ijswater, scherp keukenmes, grote snijplank en een schone keukendoek om de geblancheerde aardappels goed te kunnen drogen. Leg een schuimlepel en een grote schaal met keukenpapier klaar voor de voorgebakken frietjes.

Controleer de kwaliteit van frituurvet

Haal uw friteuse erbij en controleer de kwaliteit van het vet/olie. U kunt beter de gebruikte olie niet aanvullen met nieuwe frituurolie. Indien nodig ververs de olie (bijvoorbeeld met arachideolie) in zijn geheel. Oude olie kan snel ranzig worden, omdat het met zuurstof reageert. Bovendien kunnen er sneller schadelijke stoffen zoals PAK’s ontstaan. Meer informatie over PAK’s kunt u hier lezen.
Indien de frituurolie een sterke geur heeft, stroperig is of schuimt, moet het frituurvet in ieder geval vervangen worden. Algemeen wordt geadviseerd om na 5 tot 7 keer gebruiken het  frituurvet te verversen.

Begin met de aardappelen

 Vervolgens de vastkokende aardappels schillen en in een schaal met water leggen, zodat ze niet bruin worden. Aardappels onder koud water goed wassen. Geruik altijd vastkokende aardappelsAardappels goed wassen

 

 

 

 

Aardappels onder koud water goed wassen. Vervolgens de vastkokende aardappels schillen en in een schaal met water leggen, zodat ze niet bruin worden.

Hoe moet uw de aardappels snijden zodat u frietjes krijgt?

Vervolgens kunt u beginnen om uit ieder aardappel frietjes te snijden. Leg hiervoor eerst een vochtige doek onder de snijplank, zo voorkomt u tijdens het snijden dat de snijplank weg kan glijden. Snij  met een scherp keukenmes de aardappel in de lange weg doormidden. Leg nu 1 aardappel helft met de gesneden zijde op de snijplank.

Snij met een scherp keukenmes de aardappel in de lange weg doormidden.

 

 

 

 

Begin vanaf de buitenkant de aardappel in de lengte richting in even dikke plakken te snijden(de dikte is naar persoonlijke voorkeur). De aardappelplakken die u nu heeft legt u plat op de snijplank. Vervolgens snijd u de frieten uit de aardappelplakken. Probeer ze ongeveer allemaal even dik te snijden, zodat ze met het bakken allemaal gelijktijdig gaar zijn. U heeft zelf de keuze of u dunne franse frietjes wilt of grote vlaamse frieten.

De aardappelplakken die u nu heeft legt u plat op de snijplank. Vervolgens snijd u de frieten uit de aardappelplakken. Probeer ze ongeveer allemaal even dik te snijden, zodat ze met het bakken allemaal gelijktijdig gaar zijn De frieten zijn niet gelijkmatig - geen probleem het is handwerk!!! Breng ondertussen, voor het blancheren, een ruime pan met water aan de kook.

Uw verse frieten zijn niet gelijkmatig?

– geen probleem het is handwerk!!! Breng ondertussen, voor het blancheren, een ruime pan met water aan de kook.

 

Blancheren van de frieten

Als het water kookt doet u een theelepel zout in het water. Laat de aardappelfrietjes in het water ongeveer 5 minuten koken. Als de frieten 5 minuten gekookt hebben neemt u een schuimkelk en schept voorzichtig de frieten uit het kokende water. Als het water kookt doet u een theelepel zout in het water.

 

 

 

 

 

Als het water kookt doet u een theelepel zout in het water. Voeg een eerste portie in frieten gesneden aardappels in het kokende water. U kunt maar altijd een kleine hoeveelheid aardappels blancheren, anders koelt het water te veel af en het blancheereffect werkt niet meer zo goed. Laat de aardappelfrietjes in het water ongeveer 5 minuten koken. Zet ondertussen een ruime schaal met koud of ijswater klaar. Als de frieten 5 minuten gekookt hebben neemt u een schuimkelk en schept voorzichtig de frieten uit het kokende water. Doe ze gelijk in het koude water zodat ze schrikken. Vervolgens komt een nieuwe portie frieten in het kokende water. De geblancheerde afgeschrikte frieten kunt u nu uit het koude water halen en op een grootte schone keukendoek leggen. Ga ze goed droog deppen. Ze moeten goed droog zijn voordat ze voorgebakken kunnen worden, anders gaat het water in de olie spetteren. Als ze droog zijn doet u de frieten in een grote glazen schaal. U herhaald deze stappen totdat alle frieten geblancheerd en gedroogd zijn.

De geblancheerde afgeschrikte frieten kunt u nu uit het koude water halen en op een grootte schone keukendoek leggen. Ga ze goed droog deppen. Ze moeten goed droog zijn voordat ze voorgebakken kunnen worden, anders gaat het water in de olie spetteren. Als ze droog zijn doet u de frieten in een grote glazen schaal. U herhaald deze stappen totdat alle frieten geblancheerd en gedroogd zijn.

 

 

 

 

 

Waarom blancheren?

Aardappels bevatten veel suikers en als ze koud bewaard worden wordt het suikergehalte verder verhoogd. Als frieten/patatten een te hoog suikergehalte bevatten worden deze tijdens het frituren snel donkerbruin. Door het blancheren reduceert u het suikergehalte, waardoor de frieten niet meer bruin kleuren.

Voorbakken is belangrijk

Verwarm de friteuse op 150 graden en begin de geblancheerde frieten/patatten in kleine porties gedurende 5 tot 7 minuten (afhankelijk van de dikte) voor te bakken. Ondertussen legt u in een grootte schaal keukenpapier. De frieten moeten lichtgeel gebakken zijn. Neem dan de frieten/patatten uit de friteuse en leg ze op het keukenpapier, in de grootte schaal, om de overvloedige olie eruit te halen.
U kunt beter de gebruikte olie niet aanvullen met nieuwe frituurolie. Indien nodig ververs de olie (bijvoorbeeld met arachideolie) in zijn geheel. De frieten moeten lichtgeel gebakken zijn. Neem dan de frieten/patatten uit de friteuse en leg ze op het keukenpapier, in de grootte schaal, om de overvloedige olie eruit te halen.

 

 

 

 

Het is heel belangrijk dat u deze stap doet. Indien u het voorbakken van de frietjes overslaat, zult u knapperige goudgele frietjes aan de buitenkant krijgen, maar die van binnen niet gaar zullen zijn. En zo niet echt lekker zullen smaken.  Na het voorbakken hebt u de keuze om de frieten direct verder te verwerken, in te vriezen of afgekoeld in de koelkast te zetten om bijvoorbeeld in de avond bij de barbecue  te gebruiken.

Het afbakken van de frietjes

Verwarm hiervoor uw friteuse op 175 graden. Als de friteuse goed op gewarmd is doet u de eerste portie frieten erin. Doe nooit een te grootte portie frieten afbakken omdat anders de temperatuur van de olie te veel afkoelt en u krijgt geen knapperig frietjes. Laat de frieten, afhankelijk van de grootte, 5-7 minuten bakken tot dat ze goudgeel en knapperig zijn. Eruit halen en eerst op keukenpapier leggen om de overvloedige olie te verwijderen. Dan in een voorverwarmde schaal doen. Zo portie voor portie afbakken.

Doe nooit een te grootte portie frieten afbakken omdat anders de temperatuur van de olie te veel afkoelt en u krijgt geen knapperig frietjes. Eruit halen en eerst op keukenpapier leggen om de overvloedige olie te verwijderen. Dan in een voorverwarmde schaal doen. Zo portie voor portie afbakken.

Zelfgemaakte frieten / patatten serveren

Nu zijn uw zelfgemaakte frieten bijna klaar om van te genieten. Ikzelf breng mijn zelfgemaakte frieten graag op smaak met paprikapoeder en zeezout. Hiervoor vermeng ik 1/2 tl. zeezout met 1 tl paprikapoeder en strooi het mengsel over de zelfgemaakte frietjes/patatjes. Meng het voorzichtig onder elkaar.

Zelfgemaakte frieten/patatten zijn eenvoudig te maken en u weet wat u en uw familie eet Ikzelf breng mijn zelfgemaakte frieten graag op smaak met paprikapoeder en zeezout Nu zijn uw zelfgemaakte frieten bijna klaar om van te genieten.

Kunt u zelfgemaakte frieten/patatten invriezen?

Zelf gemaakte frietjes zijn goed in te vriezen. Maar vries niet de rauwe aardappelplakken in. U moet ze eerst blancheren, voorbakken en goed laten afkoelen. Doe ze dan in een plasticzakje en sluit deze luchtdicht af. Het beste kunt u ze vacuüm zuigen. Bewaar de zelfgemaakte frieten niet langer dan 6 maanden in de diepvries. Om de verse frietjes toe te bereiden moet u ze niet ontdooien. Bak ze af zoals hieronder beschreven, bij het afbakken van de frieten.
Zelfgemaakte frieten/patatten zijn eenvoudig te makenConclusie:  Zelfgemaakte frieten/patatten zijn eenvoudig te maken en u weet wat u en uw familie eet.  Ze zijn goed voor te bereiden en super lekker. Zelfgemaakte frietjes zijn ook een highlight op ieder kinder- of verjaardagsfeestje, dus dubbel feest. Ze zijn echt de moeite waard – dus direct uitproberen!

Smakelijk eten!

2 thoughts on “Hoe verse frieten/patatten zelf maken

 1. Tip: Nieuwe aardappelen hebben nog weinig suiker en zullen niet mooi goudbruin worden,al bakt u ze zo lang tot ze keihard zijn.
  Doe daarom bij nieuwe aardappelen in het blancheer water wat druiven suiker(gewone suiker kan eventueel ook).
  Bij oudere aardappelen die juist veel suiker hebben is het raadzaam om bij het blancheerwater wat citroensap te doen. anders worden ze al bruin terwijl ze nog rauw zijn.
  Dit trukje word ook toegepast bij de frites fabrieken

 2. Beste Peter,
  Bedankt voor uw tip, het is een mooie aanvulling op het artikel Hoe verse frieten/patatte n zelf maken.
  Ik ga uw tip zeker ook uitproberen
  Groetjes
  Elke

Comments are closed.

Top