U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe verse witte asperges inkopen, bewaren en toebereiden

Hoe verse witte asperges inkopen, bewaren en toebereiden

Wanneer zijn verse witte asperges verkrijgbaar?

Verse witte asperges zijn caloriearm en vitaminerijk. Voor mijn familie is het ieder jaar een gezonde delicatesse in het voorjaar. Als het aan mijn gezin ligt kan ik in het aspergeseizoen iedere dag aspergegerechten op tafel zetten. Met welke truc u verse asperges herkent en met welke methode u de “Koningin van de groente” het beste kunt schillen heb ik hieronder voor u op een rij gezet.

Wat is Asparagus officinalis?

Asparagus officinalis, de officiele naam, behoort tot de familie van de lelieachtigen. De plant is in vele opzichten bijzonder, vanwege de groeiwijze, kleur en vorm. De aspergeplant is een meerjarig gewas en gaat ongeveer 10 jaar mee. Ze overwintert in de vorm van een ondergrondse wortelstok. De bovenkant hiervan bevindt zich op een diepte van ongeveer 35 cm onder het maaiveld.

Aspergeplant heeft een rustperiode nodig

Tijdens de rustperiode kan de plant vele ontberingen doorstaan, zoals lage temperaturen, regen en sneeuw. Aan de bovenkant van de wortelstok zitten meerdere knoppen, die in het voorjaar gaan uitlopen. Zolang ze zich onder de grond bevinden (in het aspergebed) hebben ze de bekende roomwitte kleur. Bovengronds verkleuren de stengels in enkele uren groen. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, in volkomen donkerheid. Ze worden geoogst, voordat ze boven de grond uitsteken. Als de groente een paarsblauwe of groene kop hebben, dan zijn ze met het daglicht in aanraking geweest. Ze zijn dan te laat geoogst.

Wanneer zijn verse witte asperges verkrijgbaar?

Verse witte asperges zijn caloriearm en vitaminerijk.Het beste haalt u de “Koningin van de groente” direct bij de teeler. De eerste asperges (vollegrond) worden vanaf de tweede donderdag van april geoogst. Van begin mei tot juni zijn de witte asperges van de koude grond verkrijgbaar. Voor en na deze maanden komen ze uit de kas. De laatste dag waarop wordt gestoken is traditioneel de feestdag Sint Jan op 24 juni. Dan wordt de aspergeoogst gestopt om de aspergeplanten te laten herstellen zodat het jaar daarop weer opnieuw kan worden gestoken.

Hoe herkent u dat asperges verse zijn?

Verse asperges kunt u herkennen aan de mooie gesloten gladde kop en een gelijkmatige diameter.  Hun lichte glans en hoge vochtgehalte zijn verdere eigenschapen voor versheid. De uiteinden van de asperges mogen niet uitgedroogd zijn. Als u met een vingernagel voorzichtig in de stengel drukt, moet er vocht met een aangename geur uitkomen. De echte verse kwaliteit  is bovenal toch te herkennen aan de frisheid en stevigheid van de stengel. Verse asperges piepen als u ze over elkaar wrijft. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklasse. De beste en tevens duurste “Koningin van de groente” krijgen de aanduiding Klasse 1 AAA.

Hoe kunt u asperges bewaren?

Asperges zijn het lekkerst als ze vers zijn. Hoe verser hoe beter. Bereid asperges daarom zo snel mogelijk na de aankoop. De kwaliteit blijft het beste behouden als u het witte goud direct na aankoop uit de verpakking haalt en in een vochtige theedoek wikkelt. Onderin de koelkast is de wortelgroente best goed te bewaren zo’n 2 a 3 dagen.

Asperge zijn goed te combineren

Asperges hebben een fijne smaak die zich makkelijk laat combineren. Iedereen kent natuurlijk de klassieke bereiding van witte asperges met botersaus of hollandaisesaus en gekookte ham. Het witte goud smaakt goed in combinatie met eieren, zalm, garnalen, kip, konijn en kalfsvlees.

Hoe asperges schillen?

Het witte goud kunt u op verschillende manieren bereiden: bakken, frituren, stomen, maar de traditionele manier is het koken. Het belangrijkste is, dat bij iedere toebereidingsmethode de “Koningin van de groente” altijd goed geschild zijn, omdat de schil erg taai is. Extra tip van de teeler: Voor het schillen kunt u het beste 2 mm van de onderkant afsnijden en 30 min in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze veel beter te schillen.

Neem een dunschiller of een speciaal aspergemess en schil “Koningin van de groente” vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Herhaal dit een aantal keren, totdat u helemaal rond bent. Het handigste is om overlappend te schillen. Met deze methode schilt u steeds een klein gedeelte opnieuw. U weet zeker dat ze uiteindelijk helemaal zonder schil is. Snij er tenslotte aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg, ongeveer 1-2 centimeter.

Hoe bereid u de koningin aller groente zachtjes toe?

Het witte goud kunt u op verschillende manieren bereiden: bakken, frituren, stomen, maar de traditionele manier is het koken.

Breng een grootte pan met water aan de kook. Voeg er 2 suikerklontjes, een stuk boter en een theelepel zout aan toe. Voor een bijzondere smaak geef ik graag nog fijn gemalen nootmuskaat aan het kookwater. Nu voorzichtig de geschilde groente (de kopjes mogen er net iets bovenuit steken) in het kokende water onderdompelen. Laat ze 5 minuten doorkoken, neem de pan van het vuur en afhankelijk van de dikte laat u ze 15-25 minuten met gesloten deksel na garen. Prik met een mes in de ondereinden van de asperges om te controleren of ze voldoende zacht zijn. Als u met een vork in de asperge steekt moet deze zacht zijn, maar toch nog lichte weerstand bieden.

Let op niet afgieten!

Als ze gaar zijn moet u deze niet afgieten, want bij afgieten kunnen de stengels en kopjes afbreken. Gebruik daarom een schuimspaan om de groente uit de pan te halen.
Leg de groente op een voorverwarmde grootte bord.
Overgiet ze met gesmolten of bruine boter en strooier wat geknipte bieslook, peterselie en/of stukjes ei overheen.
Serveer met gekookte of gerookte ham.
Aspergerecept: vorstelijke asperges met parmaham
Kookwater van de asperge niet weggooien! Hiervan kunt u een heerlijke aspergesoep maken.

Zijn asperges rauw te eten ?

Ja, asperges zijn niet giftig en smaakt rauw bijzonder lekker.
Rauwe asperges smaakt een beetje zoals peultjes. Sterk in smaak met een zoete sub-nota. Rauwe asperges is erg diureticum (vocht afdrijvend).

Kunt u reeds gekookte asperges opnieuw opwarmen?

Het is geen probleem de “Koningin van de groente” opnieuw op te warmen, omdat asperges tot de nitraatarme groente behoren.
Hoe kan ik asperges invriezen?

Ze is goed in te vriezen, lekker buiten het aspergeseizoen. Ingevroren zijn ze zo’n 6 tot 8 maanden houdbaar. Verse witte asperges niet koken of blancheren. Na dat u ze gewassen, geschild en de harde uiteinden verwijderd heeft kunt u ze direct invriezen. Bevroren asperges moet u voor het toebereiden niet ontdooien – eenvoudig bevroren in het kokende water leggen.

Wat zit er in?

Asperges bestaan voor circa 93 procent uit water en bevatten daardoor maar 20 calorieën (85 joule) per 100 gram. Ze bevatten verder Kalium, Fosfor, Calcium en vitamines A, B1, B2, C,E en foliumzuur. Reeds eeuwenlang heeft de asperge de aandacht getrokken vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zowel de Grieken als Chinezen gebruikten ze als een geneeskrachtig kruid. Recent onderzoek heeft aangetoond dat asperges een gunstige werking kunnen hebben op de gezondheid. Ze verbetert de nierfunctie en versterkt de urineafscheiding. De oude Egyptenaren gebruikten rauwe asperges als lust opwekkend middel.
De Romeinen begonnen het witte goud te waarderen als groente. Het eerste aspergerecht is beschreven door Apicius (249-149 v. Chr.)

Bevatten asperges suiker ?

Witte asperges bevatten ongeveer 2 gram koolhydraten per 100 gram. Daarin is het suikerdeel meegenomen. Verhoudingsgewijs is de asperge dus een relatief suikerarme groente. Opvallend is verder dat de meeste suikers zich in het ondereinde van de asperges bevinden.

Hoeveelheid per persoon?

Indien u de Koningin aller groente als hoofdgerecht wilt serveren, reken per persoon 600g. Voor een voorgerecht is respectievelijk 250 g  voldoende.

De “Koningin aller groente” is een bijzonder gezonde groente, die rauw en gekookt een delicatesse is. Bij het inkopen let op dat u geen ingedroogde, houterige asperges koopt; het snijvlak aan de onderkant moet gaaf en fris zijn. Goed geschild kunt u ze direct invriezen of toebereiden in kokend water met zout, suiker en boter. Van het kookwater maakt u in een handomdraai een heerlijke aspergesoep.
Geniet van het aspergeseizoen!

Top