U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe wordt paprikapoeder gemaakt en bewaard?

Hoe wordt paprikapoeder gemaakt en bewaard?

Paprikapoeder bewarenHet beste paprikapoeder komt uit het paprikaland Hongarije. Echt Hongaars paprikapoeder is een mengsel van gemalen paprika en Spaanse of chilipeper. Andere grote producenten van paprikapoeder zijn de Verenigde Staten en Spanje. In onze supermarkten zijn twee verschillende soorten paprikapoeder verkrijgbaar: de milde soort – met een zoetige smaak en de pikante soort –pittig van smaak net als Cayennepeper, alleen milder. Dit is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.

Hoe wordt paprikapoeder gemaakt?

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en gemalen paprika’s waarvan de pitten verwijderd zijn. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm klimaat. Deze soort is familie van de Spaanse peper maar milder van smaak. Hoe lichter de paprika’s van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt.

Het gebruikt

Paprikapoeder wordt gebruikt als smaakmaker in zowel koude als warme gerechten of voor decoratieve doeleinden. Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten.
Het poeder is ook een bestanddeel van bepaalde kruidenmengsels zoals Chilipoeder, cajun kruiden, en Mexicaanse kruiden.
Voor decoratieve doeleinden wordt het poeder gebruikt op bijvoorbeeld gevulde eieren,salades en borden.

Houdbaarheid

Paprikapoeder gaat snel in smaak achteruit. Omdat paprikapoeder vocht aantrekt en onder invloed van licht in kwaliteit afneemt, moet het poeder donker en droog bewaard worden. Bleek poeder ,door licht,of donkerbruin poeder,door vocht,is van inferieure kwaliteit.Vers paprikapoeder heeft een mooie tomaatrode kleur.

Let op!

Als het paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter.

{jcomments on}

Top