U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe kan ik het beste eieren koken?

Hoe kan ik het beste eieren koken?

Hoe kan ik het beste een ei koken?

Kies het juiste ei

Welk ei kunt u het beste kunt kiezen, hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Vind u het  belangrijk dat kippen buiten kunnen scharrelen, dan kunt u het beste biologische of vrije uitloop-eieren kopen.

Eieren zijn er in vele soorten en maten. In de schappen van de meeste supermarkten vind u in ieder geval de volgende vier soorten:

Biologisch, vrije uitloop, scharrel en kooi

De verschillen zijn in eerste instantie terug te voeren tot het type kippenhouderij waar de eieren vandaan komen. Zo zijn biologische eieren afkomstig van hennen die in stallen worden gehouden met maximaal zes dieren per vierkante meter. Kooi-eieren worden daarentegen gelegd door kippen die met zijn drieën en maximaal vijven in een kooi leven. Iedere legkip heeft de beschikking over minimaal 550 vierkante centimeter vloeroppervlak. De genoemde vier soorten kennen ook weer verschillende varianten. Allereerst kunt u kiezen uit diverse groottes. Eieren zijn verkrijgbaar in de maten S (eieren met een gewicht van minder dan 53 gram) tot en met XL (zeer grote eieren met een gewicht van meer dan 73 gram).

Daarnaast kunt u eieren uitkiezen op basis van het voedsel dat een kip heeft gegeten. Bij ‘graaneieren’ bijvoorbeeld, is dat maïs en/of diverse graansoorten geweest. De samenstelling van het kippenvoer en de versheid ervan, bepaalt uiteindelijk de smaak en de kwaliteit van een ei.

Hoe herkend u dat het ei vers is?

Als u wilt weten of het ei vers is, dan kunt u het in een pan met water leggen. Als het ei niet meer goed is stijgt het meteen naar boven. Een vers ei blijft op de bodem van de pan liggen.

Hoe barsten van eieren voorkomen?

Eieren zijn breekbaar. U kunt de kans op barsten verkleinen door eieren niet bloot te stellen aan plotselinge temperatuursverschillen. Laat eieren daarom eerst rustig op kamertemperatuur komen voordat u ze in de pan met kokend water legt. Eventueel wat zout of azijn aan het kookwater toevoegen, dit voorkomt het teveel uitlopen, in  het geval dat er een ei toch gebarsten zal zijn. Heeft u hier geen tijd voor, prik dan met een eierprikker of speld een klein gaatje onderaan in het ei. Daar zit een kleine luchtkamer. Het gaatje zorgt ervoor dat de lucht tijdens het koken kan ontsnappen waardoor het ei niet uitzet en de schaal niet barst. U moet het wel aan de goede kant prikken!

Breng water aan de kook

Er zijn twee manieren om eieren te koken: u kunt eieren met kokend water of met koud water opzetten. Hoewel het risico dat de schalen stuk koken groter is, wordt de eerstgenoemde methode veelal gebruikt omdat de kooktijd dan nauwkeurig is vast te stellen. Hieronder volgt daarom de uitleg van het koken van eieren met kokend water.
Tip: Wilt u meerdere eieren tegelijkertijd koken, kies dan een pan waarin de eieren naast elkaar passen. Ze moeten namelijk wel allemaal onder water staan om gelijkmatig gaar te kunnen worden.
Kies een ruime pan uit. Op deze manier voorkomt u dat straks het water bij het minste of geringste over de rand klokt. Vul de pan met water. Zorg ervoor dat het ei straks onder minstens 5 cm water staat. Eventueel kunt u wat zout of azijn aan het water toevoegen. Dit voorkomt dat een ei uitloopt, mocht het tijdens het koken barsten. Wanneer een ei uitloopt, stroomt eiwit naar buiten en water naar binnen.
Breng het water aan de kook.

Doe de eieren in de pan

Hoewel we altijd spreken over het koken van eieren, mag een ei eigenlijk helemaal niet koken. Bij koken kan het eiwit taai en te gaar worden. U kunt daarom eieren het beste in de pan leggen als het water maar net beweegt. U hoeft dus niet te wachten totdat het water hard borrelt.
Als het water heet genoeg is ,leg het ei dan met een lepel of schuimspaan voorzichtig in de pan. Zorg ervoor dat het water in beweging blijft, maar niet hard gaat borrelen.

Hanteer de juiste kooktijd

Beter zachtgekookte of hardgekookte eieren?Welk ei is het juiste? Hoe herkent u dat het ei vers is? Wat is de juiste kooktijd?

Hoe lang het ei in de pan moet blijven, hangt af van de gewenste gaarheid. Zachte eieren hebben een kooktijd van 3 à 4 minuten.

Een ei is zachtgekookt als het eiwit is opgestijfd en de dooier vloeibaar is. Halfzachte eieren zijn na 5 à 6 minuten klaar. Het eiwit is dan stevig en de dooier bevat nog een zachte kern.

Harde eieren kookt u in circa 8 minuten. Bij hardgekookte eieren zijn zowel het eiwit als de dooier opgestijfd. Bij het koken van eieren kun u het beste een kookwekker gebruiken.

In sommige gevallen moet de eieren iets langer of korter koken dan bovengenoemde gemiddelde tijden. Zeer verse eieren moeten één minuut langer in de kookpan liggen.

Koude eieren, die rechtstreeks uit de koelkast komen, of zeer grote eieren, die meer dan 60 gram wegen, hebben een paar minuten langer nodig. De kooktijd is daarentegen weer iets korter – gemiddeld één minuut – bij eieren die worden opgezet met koud water.

Laat de eieren schrikken

Zet de pan aan het einde van de kooktijd in de gootsteen en laat het ei onder de koude kraan schrikken, oftewel: laat koud water in de pan lopen. Het koude water zorgt ervoor dat de garing stopt. Ga door tot het ei koel genoeg is om vast te pakken. Gekookte eieren kun je zowel gepeld als ongepeld serveren. Voor allebei geldt: serveer direct en zet zout op tafel.

Twee eieren leveren evenveel eiwit als bijvoorbeeld een gehaktbal. Het eiwit van eieren is van hoogwaardige kwaliteit. Vlees is vooral een belangrijke leverancier van ijzer. In twee eieren zit evenveel ijzer als in een portie vlees. Daarnaast leveren eieren vitamine A en B.

Beter zachtgekookte of hardgekookte eieren?

Er bestaat altijd een risico dat eieren kunnen besmet zijn met salmonellabacteriën. Wilt u er zeker van zijn dat eventuele bacteriën zijn gedood, gebruik dan eieren die gaar zijn, zoals een hardgekookt ei.

Hoe bewaar ik het beste een ei?

Hoe bewaar ik het beste een ei?Bewaar eieren na aankoop in de koelkast. Ze zijn 5-6 weken houdbaar. Op de buitenkant van de eierschaal zitten meestal bacteriën. Als de schaal breekt, kunnen deze bacteriën de inhoud van het ei besmetten.

Bewaar het gebroken ei of het ei zonder schaal dan in een afgesloten bakje in de koelkast hooguit 1-2 dagen. Gebruik het dan alleen in gerechten die verhit worden.
Een rauwe eierdooier droogt snel uit. Onder water of olie blijft hij in de koelkast 2 dagen goed. Ook een rauw eiwit is afgedekt 2 dagen in de koelkast houdbaar.
Gekookte eieren zijn gepeld en onder water 1 week in de koelkast te bewaren.

Top