U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Jam, confiture, gelei

Jam, confiture, gelei

Jam, confiture, gelei – enkele regels die garant staan voor een goed resultaat

1. Alleen fruit van zeer goede kwaliteit is geschikt voor het inmaken. Het fruit moet zo vers mogelijk verwerkt worden, het liefst op de dag waarop het geoogst is.
2. Koop het fruit op het juiste moment. De smaak is beter, het is goedkoper en het fruit is voldoende rijp. Onrijp fruit bevat nog geen pectine. Overrijp fruit bevat weinig pectine.
3. Zorg voor hygiëne. Zet de met soda gewassen en met kokend water uitgespoelde glazen potjes op een schone doek, samen met het andere materiaal zoals lepels enz.
4. Was het fruit zorgvuldig en laat het daarna goed uitlekken.
5. Gebruik vooral geen te kleine pan of ketel. Als vuistregel kunt u ervan uitgaan dat het mengsel fruit en Geleisuiker of Geleipoeder ten hoogste de helft van de pan mag vullen.
6. Gebruik per keer maximaal 2x het recept.
7. Het is belangrijk dat u zich houdt aan de in het recept voorgeschreven hoeveelheden. Alle ingrediënten moeten dus zorgvuldig afgewogen en in de in het recept gegeven volgorde verwerkt worden.
8. Maak voor jam en confiture de vruchten met houten lepel, mixer, keukenmachine, vleesmolen of rasp fijn.
9. Voeg de geleisuiker of de geleipoeder toe vóór de massa op het vuur gezet wordt.
10. Breng de massa in een open pan onder af en toe roeren aan de kook en laat alles gedurende de aangegeven kooktijd flink borrelend doorkoken. De aangegeven kooktijd begint op het moment dat de massa flink borrelt en het borrelen niet meer door roeren met een houten lepel ongedaan gemaakt kan worden. Begin dus niet te vroeg af te tellen.
11. Schuim de massa na het koken af.
12. Mocht de jam te stijf geworden zijn , dan kunt u er wat heet water door roeren.
13. Zet de glazen potten voor het vullen op een natgemaakte doek, ze kunnen dan niet knappen. Sluit de potten onmiddellijk na het vullen, tenzij anders aangegeven in de recepten. Potten met schroef- of Twist-offsluiting zijn zeer geschikt. Gebruik voor afsluiting nooit deksels van zacht plastic of glas.
14. De jam kan ook worden afgesloten met paraffine. In dat geval moeten de potten met inhoud eerst helemaal afkoelen
15. Gelei of Jam kokendheet in de schone glazen potten doen, de potten tot de rand vullen en onmiddellijk met schroefdeksels afsluiten, omkeren, ongeveer 5 minuten op het deksel laten staan of Jam kokendheet in de schone glazen potten doen, de potten tot de rand vullen, onmiddellijk met cellofaan afsluiten .Daarvoor knipt u het cellofaan in rondjes met iets grotere doorsnee dan die van de boden van de pot. Het cellofaan trekt u strak over de opening van de jam glas en zet u met elastiekjes vast.
16. Het is nuttig op elke glazen pot een etiket te plakken waarop staat wat er in zit en waneer het ingemaakt is. Dan kunt u er altijd zeker van zijn dat u de producten in de juiste volgorde gebruikt.
De jam, confiture en/of gelei moet op een droge, koele en donkere plaats bewaard worden en af en toe nagekeken worden.

Top