U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe moet u spruiten koken?

Hoe moet u spruiten koken?

Spruiten/sprutjes zij supergezonde wintergroente

De spruit is een oer-Hollandse groente en behoren tot de familie van Brassica, de koolsoorten. Spruiten zijn de okselknoppen van de spruitkool en zij lijken op een kleine witte kool. Deze gezonde koolsoort heeft een hoge gehalte aan vitamine C, bètacaroteen, zink  en de in vet oplosbare vitamine K.Studies aangetoond dat spruitjes bij regelmatige consumptie helpen het risico op kanker te verminderen. Bovendien hebben ze een positief effect op onze stofwisseling.  Spruitjes zijn voedzamer dan andere soorten kool. Dit komt door zijn lage gehalte aan water, hoger vetgehalte , eiwit en suiker. In totaal hebben ze meer calorieën dan andere koolsoorten: slechts 40 calorieën per 100 gram Spruiten zijn een echte wintergroente met een zeer eigen smaak. De mild-bittere koolsmaak van deze koolsoort maakt ze vaak minder populair bij kinderen.

Spruitjes zijn zeer vorstbestendig

De spruiten worden in de periode van februari tot midden april gezaaid. De oogsttijd van de spruiten is vanaf augustus tot eind maart, dit is afhankelijk van het spruitjesras. Vooral in de maanden januari, februari en maart zijn ze in de verschillende winkels vaak in de aanbieding. Tijd om ze niet alleen  vers te geniet, maar ook om de gezonde wintergroente in te vriezen. Ze kunnen goed een strenge nachtvorst tot -15 °C doorstaan, omdat de plant haar zetmeel omzet in suikers en deze beschermen de cellen tegen de kou. Zelf vind ik de spruiten die vorst gehad hebben lekkerder van smaak en iets zoeter. De koolsmaak van de spruitkool overheerst niet meer zo sterk.

Paarse spruiten bevatten minder bitterstoffen

Het lijkt dat paarse spruiten niet echt nieuw zijn, het zijn eerder vergeten groenten. Gisteren zijn wij in de winkel tegen paarse spruiten aan gelopen, deze wilde wij natuurlijk gelijk uitproberen en hier is het resultaat. De toebereiding hebben wij op de traditionele wijze, zoals hier boven beschreven, gedaan. Schrik niet als u kookwater een donkere kleur krijgt. De mooie paarse kleur verdwijnt helaas tijdens het koken en verandert in donkergroen, wat er ook mooi uitziet. De smaak van de paarse spruit is iets zoeter, dan van de gewone spruit. De paarse spruit bevat minder bitterstoffen, waardoor de smaak veel milder is. Persoonlijk vind ik de gewone spruiten met de traditionele smaak lekkerder, maar ik denk, dat kleine kinderen deze spruitsoort lekkerder vinden.
Het lijkt dat paarse spruiten niet echt nieuw zijn, het zijn eerder vergeten groenten. Ook in de paarse spruiten zitten veel vitamines, zoals A, B1, B2 B5, B9, B11 en C. Bovendien zitten er ook veel vezels en de mineralen kalium, magnesium, ijzer en fosfor in.
Spruiten zijn heel gezond doordat ze rijk zijn aan vitamine c en hebben waarschijnlijk ook een positieve werking tegen kanker doordat ze de stof glucosinolaten bevat.

Geschiedenis spruiten een gezonde wintergroente

In 1821 werd voor het eerst in de omgeving van Brussel spruitjen geteeld Een andere naam voor spruiten is spruitkool. Spruitkool (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera)  wordt in Europasnel een belangrijke wintergroente. Het oorspronkelijke naam van de spruit is “Choux de Bruxelles” en in het Engels gebruikt men nog steeds de term Brussels Sprouts.

Hoe deze wintergroente bewaren?

Verse spruiten zijn kort houdbaar en erg gevoelig voor ethyleen. Daarom moet u deze wintergroente nooit samen bewaren met groenten en fruit die ethyleen verspreiden, zoals tomaten, appels, bananen of pruimen. De ongewassen verse spruiten kunt u goed tot vier dagen op een koele plek bewaren, zoals een koude kelder of de groentelade van uw koelkast. Hoe verser u deze toebereidt, des te lekkerder is de smaak van deze voedzame groente.

Hoe spruiten schoonmaken?

Hoe spruiten schoonmaken?Neem de benodigde hoeveelheid spruiten en snij een smal stukje van de steelaanzet weg. Verwijder eventueel slechte blaadjes met een keukenmesje. Maak op de plaats van de steelaanzet een kruiselingse snede van enkele millimeters diep, hierdoor worden uw spruiten sneller gaar. De voorbereid spruiten vervolgens goed wassen onder koud water en over een keukenzeef laten uitlekken

Hoe moet u spruiten koken?

Hoe moet u spruiten koken?
Voor het serveren voeg een groot stuk boter aan de spruiten toe

Spruiten is de enige groente, die u helemaal bij het toebereiden onder water moet zetten.

 • Neem hiervoor een ruime kookpan en doe de gewassen spruitjes hierin.
 • Voeg nu zo veel water eraan toe totdat ze helemaal met water bedekt zijn. Voeg aan het water 2 suikerklontjes en een beetje nootmuskaat.
  Door toevoeging van suiker blijft de groene kleur van de spruiten mooi behouden en worden de bitterstoffen uit de spruitjes gehaald.
 • Doe nu een deksel op de kookpan en breng het geheel aan de kook. Als het kookt voegt u een theelepel zout aan het kookwater toe.
  Waarom voegen wij zout eerst aan het kokende water toegevoegd? Het antwoord hierop is, indien u zout toevoegt aan koud water en deze aan de kook brengt ontstaat door een chemische reactie een witte aanslag in uw kookpan. Indien u het zout aan kokend water toevoegt vermijd u de witte aanslag.
 • Laat de spruiten met een deksel op de kookpan gedurende 12 tot 20 minuten om middel vuur koken, afhankelijk van de dikte van de spruitkool.
 • Na ongeveer 12 minuten kunt u voor de eerste keer de gaarheid controleren.
  Dit doet u door met een keukenmesje in de spruitjes te prikken. Als het keukenmes zonder veel weerstand in de spruit glijdt, zijn uw spruiten gaar om te kunnen opdienen.
 • Zet het vuur uit. Neem met keukenhandschoenen of potlappen de hete kookpan met de deksel en schud de spruitjes af over de afwasbak.
 • Let op: Schud het heet water altijd van u af, verbrandingsgevaar!
  Zet de kookpan terug op het fornuis en voeg een groot stuk boter aan de spruiten toe.
 • Leg de deksel erop en laat de boter over de spruitjes smelten.
 • Voor het serveren eventueel omroeren.

Wat kunt u doen tegen spruiten lucht?

Bij het langdurig koken van spruitjes komt er een zwavelachtige kool geur vrij deze geur is zeer intensief. Een tip om de sterke spruitjes lucht tegen te gaan door een paar gepelde walnoten bij de spruitjes toe te voegen tijdens het koken. Ook is de zogenaamde spruiten lucht te voorkomen door 3 eetlepels melk toe te voegen aan het kookwater van de spruiten.

Spruiten opwarmen mag dat?

Sommige groenten kunt u beter niet nog een keer opwarmen, zoals de spinazie. Voor spruiten geld dit gelukkig niet. Het is geen probleem om uw spruiten nog een keer op te warmen.

Groene en paarse spruiten zijn goed te combineren met:

100 gram verse (ongekookte) spruitjes bevatten: 

VitaminenMineralen Voedingsstoffen
Beta-Caroteen: 1 mg(Pro-vitamine A)IJzer: 1 mgKoolhydraten: 5 g
 B1: 0,12 mgCalcium: 30 mgEiwit: 4 g
 B2: 0,12 mgVet: 0,5
 C: 150 mg

Hoe moet ik spruitjes invriezen?

Hoe moet ik spruitjes invriezen?
De spruitkool eerst 3-4 minuten blancheren

Spruiten of Brussels Sprouts zijn perfect geschikt om in te vriezen. Handig als u zelf spruiten in de tuin heeft of in het spruitenseizoen verse spruitjes goedkoop kunt krijgen. De Brussels Sprouts moet u eerst goed wassen, vervolgens verwijdert u de niet zo mooie bladeren en een stuk van de stengel. Spruitjes moet u niet klein snijden, laat ze heel. U kunt de wintergroente niet direct rauw invriezen. Voor dat ze in de diepvries gaan moet u de spruitkool eerst 3-4 minuten blancheren. Breng hiervoor in een ruime kookpan water aan de kook. Persoonlijk voeg ik aan het kokend water altijd 2 suikerklontjes en een snufje zout toe, omdat ik vindt dat de kleur hierdoor dan nog mooier blijft. Geef met een schuimlepel een niet te grote hoeveelheid verse spruiten in de kookpan met kokend water. Laat ze 3-4 minuten, afhankelijk van de grote, op laag vuur blancheren. In de tussentijd kunt u een grote schaal met koud water en ijsklontjes klaarzetten. Na 3 – 4 minuten neemt u de spruiten met een schuimlepel eruit en dompel ze direct in het ijswater, zodat de spruitjes schrikken. Vervolgens de spruiten op een schone keukendoek laten drogen. Afgekoelde spruitjes in diepvrieszakken verdelen en goed afsluiten, het beste vacuüm. Hierdoor is deze lekkere, gezonde wintergroente tot 12 maanden ( tot het volgende spruitenseizoen) in de diepvries bij minimaal -18C goed houdbaar.

Hoe ingevroren spruiten toebereiden?

De toebereiding van bevroren spruiten is heel eenvoudig. U moet de spruiten niet laten ontdooien. Breng in een grote kookpan water met 2 suikerklontjes, nootmuskaat en 1 theelepel zout aan de kook. Voeg er de bevroren spruitjes aan toe. Laat deze voor 15-20 minuten op laag vuur koken. Serveer ze met een klontje boter. Ze zullen net zo goed smaken als verse spruitjes

Resumé Spruiten of spruitjes zijn supergezonde wintergroente

Het maakt niet uit, groene of paarse spruiten / spruitjes zijn voedzamer dan andere soorten kool.Het maakt niet uit, groene of paarse spruiten / spruitjes zijn voedzamer dan andere soorten kool. Deze voedzame kool is eenvoudig te koken en combineren. In de wintermaanden zijn spruiten in de aanbieding – vries ze dan lekker in. Bevroren spruiten kunt u net zo gemakkelijk koken dan verse. De smaak is met bovenstaande  aanleiding net als bij de verse overheerlijk.
Vergeet niet deze artikel te  deel  met uw vrienden op Facebook, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc!

 

*Laatst bijgewerkt op zaterdag 11 februari 2017.

 


Top