U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Maaltijdsoep als voorgerecht of eenpansgerecht

Maaltijdsoep als voorgerecht of eenpansgerecht

 

Soep door de eeuwen heen

Soep is eeuwenlang het hoofdvoedsel geweest.Soep met brood als het even kon(ook oud brood kan met soep nog diensten doen). Hoewel het (nog altijd) een gerecht is dat associaties oproept met toverdranken en geheime recepten, is er niets mysterieus aan soep. Mensen hebben soep gemaakt en gegeten sinds ze de mogelijkheid van kokken in water ontdekten. Sindsdien is soep uitgegroeid tot zo’n beetje het meest veelzijdige gerecht dat we kennen.
Soep is niet zomaar soep
Wist u dat taalhistorisch het woord soep staat voor zich goed voeden? Zo is ons woord soep afgeleid van het Latijnse woord “suppa” dat zijn oorsprong weer vindt in twee woorden: su = goed en po = zich voeden.
Soep als voorgerecht
Dat soep als voorgerecht wordt geserveerd is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Heel lang kende men namelijk geen apart opdiende gangen. Zo werd het begrijp menu pas in de 19e eeuw geïntroduceerd in de Westerse keuken. En dan nog! Een meergangen maaltijd was lange tijd vooral voor “the happy few”gereserveerd. Als het om soep ging kende men dan ook vooral stevige maaltijdsoepen. Pas nadat soep als voorgerecht bekendheid kreeg in bredere kring, ontstonden de meer verfijnde bouillonsoepen, die met name de functie hadden om de eetlust op te wekken.
Door de seizoenen heen…
Groentesoep blijkt in ons land nog altijd tot de populairste soepen te behoren. Ook kippensoep en tomatensoep delen in die populariteit. Dat erwtensoep nog altijd het imago heeft van een echte herfst- en wintersoep is helemaal terecht. 90% van alle erwtensoep wordt gegeten in het najaar en de winter. Soep blijkt wat de smaakkeuze betreft nogal seizoensgebonden te zijn. In de herfst- en wintermaanden gaat de voorkeur vooral uit naar donkergekleurde soepen als goulashsoep of ossenstaartsoep en naar dikke, gevulde soepen zoals bruine bonensoep. In de lente eten we liever lichte en heldere soepen en met Pasen en Kerst zetten we graag vis- en kreeftsoep op tafel.
Serveersuggestie:
Sesambrood, stokbrood,volkorenbrood,vloerbrood

Top