U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Hoe poedersuiker – bloemsuiker zelf maken?

Hoe poedersuiker – bloemsuiker zelf maken?

poedersuiker zelf maken

Een normale zondag, veel tijd voor een ontbijt met mijn partner. Heerlijk, ik geniet echt van deze momenten. Wij kletsen veel en er wordt ook besproken wat wij gaan koken. Vandaag hoorde ik mijn schatje zeggen: “ik heb zo’n zin in pannenkoeken. Lekker met veel poedersuiker erop!” Ik schrok meteen, omdat ik gisteren met schoonmaken het laatste pak opgedroogde poedersuiker had weggegooid. Dit gebeurt bij ons toch regelmatig, omdat wij misschien 1 of 2 keer per jaar gebruik maken van poedersuiker.
Nu had ik een probleem, nog even in de stad gaan voor poedersuiker, nee echt niet!  Het moet toch ook anders kunnen! Pannenkoek zonder poedersuiker eten, dat gaat voor mijn partner helemaal niet!

Wat is poedersuiker of bloemsuiker?

poedersuikerPoedersuiker is fijn gemalen kristalsuiker of basterdsuiker, die in onze keuken voornamelijk gebruikt wordt voor het bereiden van suikerglazuur en het versieren van gebak, zoals wafels, oliebollen of luchtige cake.
Poedersuiker/ bloemsuiker wordt vaak in verband gebracht met oudejaarsavond waar de op sneeuw lijkende poeder over waffels, oliebollen of appelflappen wordt gestrooid. Door de fijne structuur is poedersuiker uitstekend geschikt om gebruikt te worden in roomijs, meringue (baiser) en als lijm in de patisserie om bijvoorbeeld decoratie vast te plakken.
Verse vruchten zoals aardbeien, bosbessen of frambozen bestrooi ik graag met poedersuiker, omdat het, door zijn fijne korrelgrootte, veel sneller oplost dan gewone suiker. Het witte fijne poeder wordt  in Nederland poedersuiker genoemd en in België heeft het de passende naam bloemsuiker.

U ervaart de smaak van poedersuiker of bloemsuiker als veel zoeter, maar gedurende het vermalen gebeurt het niet dat het zoeter wordt dan gewone tafelsuiker. De oorzaak hiervoor is ten eerst dat de fijne poeder op uw tong sneller oplost en uw smaakpapillen als het ware worden bestookt met zoetigheid. Ten tweede wordt gedurende het fijnmalen van de suiker de oppervlakte behoorlijk vergroot, waardoor u de smaak ook als zoeter ervaart.

 Hoe heeft mijn moeder dat vroeger al gedaan?

Mijn moeder heeft vroeger poedersuiker met een koffiemolen gemaakt, helaas heb ik  zo’n apparaat  niet meer. Daarom gebruik ik voor het zelf maken van vers poedersuiker mijn blender.

Zelfgemaakte poedersuiker met de blender

Doe een paar lepels kristalsuiker in een uw blender. Laat nu de suiker een paar seconden malen totdat u fijne poedersuiker heeft.
Schud de poedersuiker in een strooi potje of een bewaardoos en klaar is kees.

Zelfgemaakte poedersuiker met de keukenmachine werkt ook goed

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHiervoor heeft u een keukenmachine nodig waarmee u ook vlees of kruiden kunt fijn maken. Het is even eenvoudig als met de blender. Doe de gewenste hoeveelheid kristalsuiker in uw keukenmachine met mes. Vergeet de deksel niet omdat het stoft zeer. Maak het poedersuiker net zo fijn als u zelf wilt.

Ik maak nu altijd met de blender mijn poedersuiker zelf, zo is altijd verse poedersuiker in huis als ik hem nodig heb. Bovendien spaar ik nog geld, omdat ik nooit meer opgedroogde poedersuiker moet weggooien.

Alles heeft perfect gewerkt en wij hebben genoten van lekkere pannenkoeken met poedersuiker.

Geen poedersuiker in huis, geen probleem met een blender kunt u het snel zelf maken.

Top