U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Wat betekent wellen?

Wat betekent wellen?

Wat betekent wellen?

Wellen is een kookterm, waarvan de techniek op verschillende manieren toegepast kan worden. Zo kan het zijn dat u het voedingsmiddel in koud of lauwwarm water, fruitsap of rum moet wellen, of zelfs tegen de kook aan moet laten opwellen. Het doel van wellen is dat het voedingsmiddel vocht opneemt en vol en zacht wordt.

Hoe couscous wellen?

Traditioneel wordt couscous gestoomd in een speciale stoompan zonder deksel, maar u kunt couscous ook laten wellen. Hij wordt dan veel zachter. U moet couscous niet zoals rijst in een pan met kokend water toebereiden. Per persoon heeft u niet meer dan 75 gram droge couscous nodig, omdat couscous erg uitzet.

Bereidingswijze voor 2 personen
Doe 150 g couscous in een hittebestendig schaal. Breng 150 ml water aan de kook. Overgiet de couscous met het kokende water. Een goede scheut olijfolie erbij en met een vork goed omroeren, zodat er geen klonters komen. Laat de couscous gedurende 2 minuten wellen en roer het nu nog eens om met een vork. Verdere 5 minuten laten wellen: nog eens omroeren met de vork. Zijn er eventuele klonters, kunt u deze voorzichtig met schone handen uit elkaar halen. Nu moet de couscous nog 5 minuten wellen en hij is klaar voor gebruik.

Gewelde couscous kunt u in een bakpan met wat olie opbakken, doe er bijvoorbeeld wat kaneel en cayennepeper doorheen. Harmonieert goed  met gebakken courgette, paprika of gedroogde abrikozen.
Of u maakt een couscoussalade met kleine stukjes komkommer, tomaat, peterselie, munt en lente ui.
Gewelde couscous vindt mijn vriendin erg lekker met alleen munt en peterselie erdoor.

Hoe gedroogd fruit wellen?

Het wellen van gedroogd fruit komt regelmatig voor in recepten voor taarten, salades, nagerechten en hoofdgerechten met vlees. Gedroogd fruit welt u meestal door het in een gelijke hoeveelheid water (of volgens recept) enige tijd tegen de kook aan te houden. De duur hangt af van het soort fruit dat u gebruikt en hoe u het daarna gaat verwerken. Volg het recept of controleer zelf of het fruit al zacht is en laat het niet te zacht worden.

Hoe krenten, rozijnen of erwten wellen?

In sommige recepten moet u de (gedroogde) ingrediënten in koud of lauwwarm water of ander vocht wellen. Denk aan krenten en rozijnen, kikkererwten, enz. Kikkerwten moet u ongeveer 24 uur laten wellen, rozijnen soms maar even. Ook als u gedroogde pepers gebruikt, kunt u die vaak het beste eerst ongeveer een uur laten wellen in lauwwarm water.

Lekker tussendoortje, ook voor uw kinderen: gewelde rozijnen

Geef de gedroogde rozijnen in een kopje en schenk er zoveel water of fruitsap (appelsap) op dat ze onder staan. Laat dit mengsel minimum 30 minuten staan. Over een zeef afgieten en uitlekken laten. Doe nu de rozijnen op een bord en geniet zelf of laat uw kinderen genieten. Mijn kleine neefje van 5 jaar is er erg dol op gewelde rozijnen als tussendoortje.

Top