U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Wat is een bouquet garni

Wat is een bouquet garni

bouquet garni

Misschien is het u ook een keer gebeurd: U heeft visite van uw schoonouders en met veel liefde een lekker smoorgerecht gekookt. Iedereen zit aan tafel, het ruikt fantastisch en het smaakt iedereen geweldig. Tot het moment dat uw schoonmoeder vreemd begint  te doen met haar mond en met behulp van een servetje iets eruit haalt; een kruidnagel. Met één oogopslag kijkt ze u aan en zegt lachend: ” Dat was mij ook gebeurd toen mijn schoonouders de eerste keer op visite kwamen. Mijn schoonmoeder heeft mij direct uitgelegd hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen. Maak een  bouquet garni.” Ik dacht bij mij , een wat…??? Dat hoort wel heel duur aan! Hoe moet ik  een bouquet garni maken?  Wat is een bouquet garni? Hier vindt u alle antwoorden.

Een bouquet garni is?

Een bosje van verschillende, verse of gedroogde kruiden, diverse groenten en specerijen. Het is handig om te gebruiken bij het maken van een bouillon, maaltijdsoepen of smoorgerecht. Voor een  bouquet garni worden alle kruiden, eventuele ook groenten, vast samengebonden met een keuken touw of  in een katoenen zakje gestopt. Deze kruidenmengsels kunt u nu mee laten koken in uw bouillon, maaltijdsoepen of smoorgerechten  zo lang u wilt. Nadat uw gerecht klaar is, kunt u de verschillende kruiden gemakkelijk verwijderen en zo belanden ze niet op uw bord tijdens  het eten. Bij het maken van een verse bouillon heb ik deze altijd over een zeef moeten gieten om de verse kruiden te verwijderen. Met de tip van mijn schoonmoeder behoort dit tot de verleden tijd.

Bouquet garni verpakt in een thee-ei

Afhankelijk van het gerecht kunt u salie toevoegen aan een bouquet garni.
Salie

Omdat ik regelmatig bouillon en smoorgerechten met zowel verse als gedroogde kruiden maak, wordt een bouquet garni bijna iedere dag bij mij in de keuken  ingezet. Ik zelf maak geen gebruik van een katoenen zakje. Een tijd geleden heb ik een extra thee-ei hiervoor gekocht. Let op: Een thee-ei die u gebruikt heeft voor een bouquet garni kunt u beter niet meer gebruiken voor zwarte of groene thee, omdat de smaak van thee meestal blijft zitten in het thee-ei.
Een thee-ei te vullen met verse of gedroogde kruiden is veel handiger. U kunt de kruidenmengsels  nog eenvoudiger uit uw bouillon, maaltijdsoepen of smoorgerechten verwijderen.

Een origineel basis bouquet garni bestaat uit een klein takje tijm, drie takjes peterselie en een laurierblad.
Peterselie

Bovendien is het eenvoudig schoon te maken en kan niet verkleuren. Het bespaart ook nog geld omdat het altijd her te gebruiken is.
Op Internet kunt u tegenwoordig een speciale kruiden-ei kopen, deze is wat groter als het normale thee-ei.

Wat zit in een bouquet garni

Een originele basis bouquet garni bestaat uit een klein takje tijm, drie takjes peterselie en een laurierblad. Afhankelijk van het gerecht kunnen er allerlei kruiden aan toe worden gevoegd, zoals citroenschil, bleekselderij, salie, dragon, bonenkruid, kervel, rozemarijn of basilicum, enz. U kunt zelfs stukjes van ui, prei, knolselderie, knoflook of wortels aan een bouquet garni toevoegen.

Extra Tip: Indien gewenst kunt u de gehalveerde uien even op het snijvlak roosteren in een droge koekenpan, alvorens deze aan de bouillon toe te voegen. De donkere kleur van de ui zal extra kleur afgeven aan uw bouillon.

Afhankelijk van het gerecht kunt u citroentijm toevoegen aan een bouquet garni.
Citroentijm
Afhankelijk van het gerecht kunt u bonenkruid toevoegen aan een bouquet garni.
Bonenkruid

Kort voor gebruik klaar maken

Maak de bouquet garni altijd kort voor gebruik klaar, zodat alle aromastoffen behouden blijven. De aromastoffen in groenten, kruiden en specerijen zijn namelijk erg vluchtig (ze vervliegen snel) en zullen bij het schoonmaken, snijden en kneuzen al beginnen te vervliegen.

Bouquet garni is een mengsel van verse en/of gedroogde kruiden (en eventuele groenten) , welke samengebonden met een keukentouw of samengevoegd in een katoenen zakje of grote thee-ei/ kruiden-ei ede goede smaak aan uw eten geven!Met een Bouquet garni kan ik voorkomen dat iemand, bijvoorbeeld gedurende het eten van lekker Limburgs zuurvlees, op een kruidnagel bijt. Bouquet garni is een mengsel van verse en/of gedroogde kruiden (en eventuele groenten) , welke samengebonden met een keukentouw of samengevoegd in een katoenen zakje of grote thee-ei/ kruiden-ei de heerlijke smaak aan uw eten geven! Het is handig te gebruiken en te verwijderen uit uw gerechten.

Top