U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Wat is tempeh of tempé?

Wat is tempeh of tempé?

Tempeh is een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Tempeh vindt zijn oorsprong in Indonesië waar het waarschijnlijk per toeval ontdekt is door gekookte sojabonen in hibiscusbladeren, die van nature deze Rhizopus schimmel bevat, te bewaren. Tempeh wordt steeds populairder over de hele wereld aangezien mensen mogelijkheden zoeken om hun opname van sojabonen te verhogen. Zij ontdekken dat tempeh veelzijdigheid is en heerlijk smaakt. Vooral vegetariërs en veganisten vinden de vleesachtige structuur en het hoge eiwitgehalte interessant. Het is ook gemakkelijk om tempeh zelf thuis te maken. Zelf tempeh maken geeft grote voldoening, vooral omdat de smaak van verse tempeh overheerlijk is en niet te vergelijken is met deze uit de winkel. Tempeh bevat isoflavonen en saponines Tempeh is zeer voedzaam door zijn hoog eiwitgehalte en bevat vele gezondheidsbevorderend ingrediënten, zoals isoflavonen, saponines, vitaminen en mineralen. Vooral de isoflavonen en saponines zijn unieke componenten van tempeh en soja. Isoflavonen versterken onze beenderen, helpen om symptomen van de menopause te verlichten en verminderen het risico op hartziekten en sommige vormen van kanker (zoals prostaatkanker en baarmoederhalskanker). Saponines kunnen het risico op darmkanker verminderen. Ze verlagen eveneens het cholesterolgehalte en stimuleren het immuunsysteem. Tijdens het fermentatieproces worden complexe voedingsstoffen afgebroken tot gemakkelijk opneembare componenten, zodanig dat de verteerbaarheid van de sojaboon verhoogd wordt. Tijdens de productie van tempeh worden natuurlijke antibiotische componenten gevormd die ons lichaam beschermen tegen darminfecties. Tempeh is een veelzijdig product Verse tempeh heeft een vaste textuur en een nootachtig aroma. Tempeh kan op verschillende manieren worden gebruikt. Normaal wordt tempeh in schijven gesneden die in olie gebakken worden tot ze krokant en goudbruin zijn. Tempeh kan gebruikt worden als ingrediënt in soepen, voorgerechten, salades, rijstschotels en als broodbeleg. Tempeh is een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek.
Tempeh vindt zijn oorsprong in Indonesië waar het waarschijnlijk per toeval ontdekt is door gekookte sojabonen in hibiscusbladeren, die van nature deze Rhizopus schimmel bevat, te bewaren. Tempeh wordt steeds populairder over de hele wereld aangezien mensen mogelijkheden zoeken om hun opname van sojabonen te verhogen. Zij ontdekken dat tempeh veelzijdigheid is en heerlijk smaakt. Vooral vegetariërs en veganisten vinden de vleesachtige structuur en het hoge eiwitgehalte interessant. Het is ook gemakkelijk om tempeh zelf thuis te maken. Zelf tempeh maken geeft grote voldoening, vooral omdat de smaak van verse tempeh overheerlijk is en niet te vergelijken is met deze uit de winkel.

Tempeh bevat isoflavonen en saponines

Tempeh is zeer voedzaam door zijn hoog eiwitgehalte en bevat vele gezondheidsbevorderend ingrediënten, zoals isoflavonen, saponines, vitaminen en mineralen. Vooral de isoflavonen en saponines zijn unieke componenten van tempeh en soja. Isoflavonen versterken onze beenderen, helpen om symptomen van de menopause te verlichten en verminderen het risico op hartziekten en sommige vormen van kanker (zoals prostaatkanker en baarmoederhalskanker). Saponines kunnen het risico op darmkanker verminderen. Ze verlagen eveneens het cholesterolgehalte en stimuleren het immuunsysteem. Tijdens het fermentatieproces worden complexe voedingsstoffen afgebroken tot gemakkelijk opneembare componenten, zodanig dat de verteerbaarheid van de sojaboon verhoogd wordt. Tijdens de productie van tempeh worden natuurlijke antibiotische componenten gevormd die ons lichaam beschermen tegen darminfecties.

Tempeh is een veelzijdig product

Verse tempeh heeft een vaste textuur en een nootachtig aroma. Tempeh kan op verschillende manieren worden gebruikt. Normaal wordt tempeh in schijven gesneden die in olie gebakken worden tot ze krokant en goudbruin zijn. Tempeh kan gebruikt worden als ingrediënt in soepen, voorgerechten, salades, rijstschotels en als broodbeleg.

Geschiedenis van tempeh

Indonesië – De verwerking van tempeh is mogelijk wel de oudste voedseltechnologie in de geschiedenis van de Indonesiërs. Serat Centhini, een boek dat in de 16de eeuw wordt gepubliceerd, verwijst naar de productie van tempeh. Tempeh zou door de Chinezen kunnen geïntroduceerd. Ze maakten een gelijkaardig product koji, dat bestond uit gepelde sojabonen die met Aspergillus schimmel werden vergist. Het gebruik van Rhizopus als tempeh starter in Indonesië kan toe te schrijven zijn aan de betere aanpassing van Rhizopus aan het Indonesische klimaat. De eerste verwijzing naar tempeh in Europa dateert uit 1875 in een Javaans-Nederlands woordenboek. De stijging van de populariteit van tempeh in Java en zijn verspreiding naar andere delen van Indonesië en andere landen van de wereld begon in de 20ste eeuw. Rond 1970 werd het bananenblad vervangen door plastiek zakken als container voor de productie van tempeh.

Europa – In Europa is tempeh is bekend gemaakt door Nederlanders die ooit Indonesië koloniseerden. In 1895 maakten de Nederlandse microbioloog en chemicus Prinsen Geerlings de eerste poging om de tempeh schimmel te identificeren. De eerste tempehbedrijven in Europa waren begonnen in Nederland door immigranten uit Indonesië. Het eerste Engelse geschreven artikel verscheen in 1931 in het boek “Groenten van Nederlandse Oost-Brits-Indië”, dat door J.J. Ochse werd geschreven. Het eerste populaire artikel over tempeh was een 7 paginaverhaal dat in Frankrijk in 1982 in Le Compas werd gepubliceerd.

VS – In de Verenigde Staten startte de bekendheid van tempeh slechts in 1946 met de publicatie van “Mogelijke Bronnen van Proteïnen voor het Voeden van het Kind in Onderontwikkelde Landen”, in het Amerikaanse Dagboek van Klinische Voeding. In de jaren ’60 was er vernieuwde belangstelling in tempeh met onderzoek naar tempeh bij de Cornell Universiteit (New York) en op het Noordelijke Regionale Onderzoekscentrum van USDA (Illinois). In 1961 was Mary Otten de eerste die begon met de productie van tempeh. De grote verdienste voor het introduceren van tempeh bij het Amerikaanse publiek gaat naar “The Farm”, een grote geestelijke en landbouwgemeenschap in Summertown (Tennessee). De eerste commerciële tempehwinkel was begonnen in 1975 door M. Gale Randall in Undadilla, Nebraska. Een artikel door R. Rodale in “Preventie” in Juni 1977 bracht hem en zijn winkel nationale bekendheid. In de jaren ’80 toen de tempehindustrie zich uitbreidde, toonden de media nieuwe belangstelling en heel wat artikelen verschenen in wetenschappelijke dagboeken. In 1983 werd ongeveer 1 miljoen kg commerciële tempeh geproduceerd.

Ontwikkelingslanden– In de jaren ’40 probeerde Van Veen om tempeh in Zimbabwe te introduceren. Maar zijn pogingen om tempeh als goedkope bron van proteïne in Zimbabwe en andere ontwikkelingslanden (Afrika en Zuid-Amerika) te introduceren mislukte, vooral omdat de lokale bevolking geen ervaring met door schimmels vergist voedsel.

Huidige trends – In Europa, de V.S. en andere industrielanden stijgt de interesse voor tempeh, door de stijgende interesse van gezonde voeding en vegetarisme.

Top