U bent hier:
24tip-Startpagina > Kookterm > Kan ik zelf sojamelk maken?

Kan ik zelf sojamelk maken?

Zo maakt u zelf sojamelk – optioneel met uw eigen smaak

Ingrediënten om 1 liter sojamelk te maken:

– 120 g sojabonen
– 1 liter water

1. Stap: Weken en ontvliezen van de sojabonen

Was de sojabonen en week ze in water gedurende 10-16 uren. Hoewel niet noodzakelijk kan je de vliezen verwijderen door de sojabonen te kneden en de losgekomen vliezen weg te spoelen met water. Als de vliezen verwijderd zijn kan je meer sojamelk uit de sojabonen persen.

Een alternatief is om de droge sojabonen eerst te breken door ze te malen in een grof afgestelde graanmolen. De vliezen komen dan los en kunnen met water verwijderd worden. Het weekproces kan in dit geval verkort worden tot 6 uur.

2. Stap: Voorkoken van de sojabonen

Dit voorkoken is noodzakelijk om de bonensmaak van de sojamelk te verminderen. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de bonensmaak worden dan vernietigd. Dit voorkoken gebeurt door de sojabonen gedurende enkele secondes te koken.

3. Stap: De sojabonen mixen

Mix de geweekte sojabonen in 1 liter water. Hoe langer je mixt hoe beter het rendement wordt. Normaal is een mixtijd van 2 minuten voldoende.Zeef de gemixte massa door een kaasdoek en knijp goed uit. Vang de sojamelk op. Het onoplosbare residu, dat okara genoemd wordt, kan verwerkt worden in brooddeeg of gebruikt worden als veevoer.

4.Stap: De sojamelk koken

Verhit de sojamelk tot het kookpunt (goed roeren) en laat het 10 minuten koken. Na het afkoelen is de sojamelk klaar en kan je ze nog 3 dagen houden in de ijskast.

5.Stap: De sojamelk op smaak brengen

De sojamelk kan zo gedronken worden maar de smaak kan verbeterd worden door er een beetje zout toe te voegen (koemelk bevat van nature ook veel zout).

De volgende ingrediënten kun jij toevoegen per liter sojamelk:

  • Voor een chocosojadrink: 50 g pure donkere chocolade + 80 g suiker
  • Voor een fruitdrankje: 100 – 250 g fruit (bananen, sinaasappelsap, peer,aardbeien …) + 60 g suiker

One thought on “Kan ik zelf sojamelk maken?

  1. De gangbare smsrteels voor tofu zijn natuurlijk al plantaardig, dus wat dat betreft is het niet nodig om een alternatief te zoeken, maar het is wel een leuk idee. Zo te zien op google is het in ieder geval niet of nauwelijks gedaan. Ik denk eigenlijk dat het vast wel kan. En ik gok dat je een steviger resultaat krijgt. Zou leuk zijn als je het gewoon eens probeert. Ik ben nu in ieder geval zeer benieuwd.

Comments are closed.

Top