U bent hier:
24tip-Startpagina > Salade > Aioli (mediterrane knoflooksaus) zelf maken

Aioli (mediterrane knoflooksaus) zelf maken

Aioli (mediterrane knoflooksaus) zelf maken

Aioli werd oorspronkelijk met garnalen opgediend, maar het is verrukkelijk op bijna alles, van hamburgers tot Bouillabaisse.
Genieten van aioli doet u nooit alleen; de sterke knoflookgeur blijft na het eten hangen in uw mond waardoor uw tafelgenoten hem ook ruiken.
De mediterrane knoflooksaus kent dan ook zowel liefhebbers als haters. Voor echte liefhebbers kan de saus niet sterk genoeg zijn: liever een teentje meer dan minder.
Heerlijk aioli bij: warme en koude vis, als dipsaus voor groenten of uitgesmeerd op een snee gegrild brood.

Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen

Het mengen van alle ingrediënten gaat het makkelijkst als alles op kamertemperatuur is. Dat geldt met name voor de eieren en voor de olie. Als u eieren in de koelkast bewaart, moet u ze minimaal een half uur op het aanrecht laten rusten, voordat u ze kunt splitsen en kunt beginnen met de bereiding van de saus.

Pel de knoflook en snijd hem fijn

De sterke smaak en geur van knoflook komt pas vrij nadat u de tenen hebt gekneusd. Het makkelijkste en snelste doet u dit door een knoflookteen plat op de snijplank te leggen. Leg vervolgens de zijkant van uw mes erop en geef er een tik op zodat het velletje openbarst. Het velletje kunt u weggooien; dat hebt u niet meer nodig. Bestrooi de knoflook lichtjes met zout. Het zout voorkomt namelijk dat de knoflook aan uw mes blijft plakken. Snij de knoflook allereerst in grove stukken die u vervolgens steeds fijner snijdt. Blijf hakken tot de knoflook is fijngesneden. Helemaal fijn maakt u de knoflook door op het laatst de stukjes met uw mes te pletten. Hierdoor ontstaat een pasta.

Splits de eieren

Als de eieren op kamertemperatuur zijn, kunt u ze splitsen. Splitsen doet u met behulp van twee roestvrijstalen of glazen kommen.Voor het maken van aioli hebt u alleen de dooiers nodig.

Voeg de knoflook toe

Voeg aan de twee eidooiers de fijngesneden knoflookpasta toe.

Aioli is een op mayonaise gebaseerde saus. De volgende stappen zijn dan ook hetzelfde als bij het maken van een klassieke mayonaise. Hier vindt u uitgebreidere informatie hoe u geschifte mayonaise kunt redden. Hoe maak ik zelf een klassieke mayonaise

Plaats de kom op een vochtig vaatdoekje

Aioli maakt u ook met 2 handen: met de ene hand voegt u de olie toe, met de andere mengt u de ingrediënten van de mediterrane knoflooksaus. Leg daarom een vochtig vaatdoekje onder de kom. De doek voorkomt dat de kom tijdens het roeren gaat verschuiven.

Vindt u het vermoeiend om het mengen met de hand te doen, dan kunt u ook een blender of mixer gebruiken.

Voeg druppelsgewijs de olie toe

Voeg wat zout en peper toe. U kunt het beste witte peper gebruiken omdat zwarte uw aioli spikkeltjes bezorgd. Roer alles tot een geheel. Aioli kunt u maken met zonnebloem- of maïsolie, maar ook met olijfolie, of een mix van oliën.
Doe de olie in een maatbeker. Als u zowel zonnebloemolie en olijfolie wilt gebruiken, meet dan eerst de zonnebloemolie af. Deze kunt u namelijk het beste als eerste toevoegen; mocht de saus schiften, dan heeft u tenminste niet de dure olijfolie verspild. Om te zorgen dat het eimengsel zich mengt met de olie, moet u de olie langzaam toevoegen. Giet de olie in eerste instantie er druppel voor druppel door. Terwijl u met u ene hand de olie toevoegt, roert u met uw andere hand de olie door het mengsel. Wanneer de saus dik wordt, kunt u de olie in een klein straaltje bij het mengsel gieten. Hoe dikker de saus wordt, hoe meer olie u tegelijkertijd kunt toevoegen. Blijf roeren totdat alle olie is toegevoegd.

Voeg citroensap toe

Als de maatbeker(s) leeg zijn en de mengkom een dikke homogene saus bevat, is het tijd om het citroensap toe te voegen. Roer het sap goed door de saus en breng de saus verder op smaak met peper en zout. Is de aioli naar uw zin, zet hem dan in de koelkast totdat u de aioli gebruikt. Om geen vel op de aioli te krijgen dekt u het af met een stuk cellofaan direct op de saus zelf.

Dit moet u doen

 • Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat u begint met mengen.

 • Bestrooi knoflooktenen met zout; dit voorkomt dat de knoflook aan uw mes plakt tijdens het fijnsnijden.

 • Voeg de olie langzaam toe.

 • Blijf roeren totdat alle olie is opgenomen in het mengsel.

 • Kauw verse peterselie na het eten van aioli dit helpt tegen de zogenaamde ‘knoflookkegel’.

Dit moet u niet doen

 • Gebruik geen knoflookpoeder; dit geeft niet voldoende smaak.

 • Voeg niet alle olie in één keer toe.

 • Mix verschillende oliën niet door elkaar in een maatbeker, maar voeg ze achter elkaar toe.

Dit heeft u nodig:

 • 4 – 6 knoflooktenen (of meer, afhankelijk van de gewenste sterkte)

 • 3 Eidooiers

 • Circa 2 ½ dl zonnebloem- of maïsolie of olijfolie (u kunt het half om half doen)

 • Sap van een halve citroen

 • een mespuntje zout

 • 3 Kommen

 • Garde

 • Maatbeker

 • Vochtige theedoek

 • Snijplank

 • Koksmes

 • Knoflookpers (optioneel)

  Blender of mixer (optioneel)

Variaties van de aioli

 • Voor Amandel Skordalia voegt u toe: 1 eetlepel verse witte broodkruimels, 1 eetlepel gemalen amandelen, 1 eetlepel gesneden peterselie en een mespuntje cayenne, eventueel afgemaakt met wat citroensap.
 • Voor Aioli Verde voegt u toe: een handje peterselie, twee of drie takjes dragon, even zoveel kervel en een half handje spinazie, alles tezamen in zout water gekookt tot het zacht is, en daarna afgegoten en gezeefd
Top