U bent hier:
24tip-Startpagina > Salade > Courgettesalade – die moet u proeven

Courgettesalade – die moet u proeven

Courgettesalade een verrassende salade

Courgette is een geliefde groente in mijn gezin. Meestal wordt de courgette gekookt of geroerbakt gegeten. Maar wist u dat u er ook een super frisse salade van kunt maken? Welke ervaringen mijn gezin met deze verrassende salade heeft gemaakt en hoe eenvoudig u de courgettesalade zelf kunt klaarmaken heb ik in dit artikel uitgelegd.

Deze courgettesalade moest ik uitproberen

Toen ik de eerste keer hoorde over de courgettesalade vond ik het vreemd om courgette rauw te genieten. Zoals de meeste mensen heb ik deze groente uit de komkommerfamilie altijd gekookt, of geroerbakt. Naast de bereiding van courgettesoep of courgetteschnitzel vond ik het idee om een courgettesalade uit te proberen niet onaantrekkelijk. Een verse courgette was zo gekocht en de bereiding was zo gebeurd. Mijn eerste indruk bij het proeven van de salade was overweldigend. Nu was ik heel nieuwsgierig hoe bij mijn gezin de courgettesalade aan zou komen. Iedereen vond het  een heel verrassend en lekkere salade. Qua smaak is de courgettesalade heel fris, met een eigen accent. Hij is in een handomdraai gemaakt en bovendien heel voedzaam.

Eet geen courgettes, die bitter smaken

Courgettes bevatten van oorsprong de giftige stof cucurbitacine, via plantenveredeling zijn telers er  in geslaagd het gehalte van deze stof tot praktisch nul terug te dringen. Evenwel komt het soms voor dat zelf gekweekte courgettes toch te hoge concentraties cucurbitacine bevatten. Deze stof geeft een bittere smaak, men raadt daarom af om courgettes en pompoenen die bitter smaken te eten. Meer informatie vindt u hier:

Voedingswaarde van 100 gram verse courgette

Energetische waarde67 kJ
Koolhydraten4 gram
Eiwit0,6 gram
Vet0,1 gram
Vitamine C17 mg
Caroteen0,20 mg
Vitamine B10,05 mg
Vitamine B20,09 mg
Calcium15 mg
IJzer0,4 mg

Aan de slag met de courgettesalade

Voor deze salade kunt u het beste een kleine courgette gebruiken. Was deze zorgvuldig onder koud water. Dit is belangrijk omdat wij de schil niet gaan verwijderen. U hoeft de courgette niet te schillen omdat de schil door iedereen goed te verdragen is. Met een scherp keukenmes moet u beide uiteinden eraf snijden en verwijderen

Nu de courgette in dunne gelijkmatige schijfjes snijden. U kunt dit met een scherp mes doen. Voor een gelijkmatige grote van de courgetteschijfjes is het gemakkelijkste  een groenterasp te gebruiken. Doe de courgetteschijfjes in een mooie saladeschaal of glazenschaal.

Variatie met gele courgette

Het oog eet altijd mee. Een mooi kleurspel in deze frisse salade kunt u krijgen, indien u naast het gebruik van een groene courgette ook een gele courgette toevoegt.

Maak een saladedressing

Nu gaat u aan de slag met de saladedressing. Hiervoor geeft u 2 theelepels suiker of honing, 1 theelepel zeezout, 3 eetlepels frambozenazijn en 4 eetlepels walnotenolie in een mok. Heerlijk is deze gezonde salade ook indien u walnootolie vervangt door druivenpitolie. De saladedressing goed doorroeren totdat er een homogene dressing ontstaat. Indien u de saladedressing proeft moet het zoetzuur smaak zijn. Giet de hele saladedressing over de in dunne schijfjes gesneden courgette.

Met een saladebestek of een vork en eetlepel de dressing goed met de schijfjes vermengen. De salade moet nu even rusten en goed intrekken. Tussendoor kunt u de courgettesalade af en toe goed doorroeren.

Hoe kunt u courgettesalade combineren?

  • Courgettesalade past goed bij:
  • een menu met vis bijvoorbeeld zalmfilet
  • een stamppot met purree
  • Gebakken aardappelen
  • aardappelen in schil gekookt met spek,appel en ui
  • een menu met gehakt, zoals verse braadworst van rund, kalf of varken.
  • een uitgebreide barbecue
  • als lichte lunch omdat hij ontzettend voedzaam is

Hier nog een variatie courgettesalade

De volgende keer wil ik uitproberen hem te combineren met in niet te klein gesneden stukken geschilde rode of gele paprika en verse dille. Ben nu al  benieuwd wat mijn schatjes ervan vinden.

Update september 2016: Mijn experiment was goed gelukt. De knapperige courgette gaat goed samen met rode, gele of oranje paprika. Naast verse dille heb ik er nog verse peterselie toegevoegd. Gedurende de enorm heten dagen in deze jaar is deze courgettesalade variatie  een mooie lichte maaltijd geworden. Gedurende ons familievakantie heb ik deze salade in de ochtend klaar gemaakt, verpakt in een kunststof box en mee genomen als lunch bij onze uitstapjes.

Aarzel niet lang en probeer dit recept voor frisse courgettesalade direct uit. Vast en zeker bent u net zo verrast over de frisse smaak van de courgettesalade als mijn familie.In mijn gezin komt nu vaker deze fris smakende courgettesalade op tafel. De voedzame courgettesalade is eenvoudig te maken en goed voor te bereiden. Hoe langer hij kan treken hoe beter zal hij smaken.  Aarzel niet lang en probeer dit recept voor frisse courgettesalade direct uit. Vast en zeker bent u net zo verrast over de frisse smaak van de courgettesalade als mijn familie.

Top