U bent hier:
24tip-Startpagina > Salade > Gemengde salade met exquise frambozendressing

Gemengde salade met exquise frambozendressing

kostelijke saladecompositie met frambozendressing

Een frisse, gemengde salade kunt u genieten als voorgerecht, hoofdgerecht of gezonde lunch. Vandaag wil ik mijn lievelingsrecept voor een gemengde salade met exquise frambozendressing met u delen. Hij is ongecompliceerd en snel te bereiden. Zelfs jongere kinderen kunnen deze gemengde salade toveren.
Fan van een frisse, gemengde salade? Dan is mijn kostelijke saladecompositie gegarandeerd een waardevolle aanvulling aan uw kook repertoire.

Wanneer kan ik deze exquisite salade serveren?

Met deze verrassende salade kunt u bij iedere gelegenheid pronken. Serveer deze frisse salade als voorgerecht bij het  kerstmenu, paasmenu of jubileummenu. Hij is perfect geschikt als elegant hoofdgerecht voor Valentijnsdag. Een goede rode wijn met een lichte smaak van frambozen, zoals een jonge Juliénas of Regnié, past er perfect bij.

Frambozendressing – afronding van de gemengde salade

Frambozendressing – afronding van de gemengde salade

Deze onvergelijkelijke salade staat en valt met zijn bijzondere frambozendressing. Zet een  kleine kom of mok klaar. Voor deze taak heb ik een tijd geleden een lege jampot met Twist-off deksel schoongemaakt. Voldoende om hierin uw dressing te bewaren en/of mee te nemen. Hierin geeft u met een schone eetlepel 3 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels yoghurt voor de aanmaaksaus.

Al roerend met een klein garde of vork de 100 ml frambozensiroop in een dunne straal vermengen met de mayonaise. U moet  de dressing krachtig doorroeren totdat alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. De ontstaande roze kleurige saladedressing zal vol en zoetzuur naar frambozen smaken.

Iets meer voor de slanke lijn?

Persoonlijk maak ik graag gebruik van mijn zelfgemaakte mayonaise, maar ook kant-en-klare mayonaise is uitstekend geschikt.  In plaats van mayonaise en yoghurt  kunt u yo­go­nai­se gebruiken. Yo­go­nai­se is een heerlijk frisse mayonaise op basis van yoghurt.

Oorspronkelijk met frambozenazijn

Oorspronkelijk wordt deze aanmaaksaus met frambozenazijn gemaakt. Om een duidelijke frambozensmaak te creëren heeft u een grote hoeveelheid frambozenazijn nodig. De frambozendressing wordt dan heel zuur. Zonder extra toevoeging van (veel) suiker ontwikkelt zich geen smaakexplosie. Dit is de rede waarom ik een ander oplossing, de frambozensiroop, gebruik voor mijn saladecompositie.

Vervang frambozensiroop door verse frambozen

Nog intenser wordt de frambozensmaak door het vervangen van frambozensiroop door verse, rijpe frambozen. Pureer 3 eetlepels rijpe frambozen met een staafmixer of blender. Haal de vruchtenpuree  door een fijn mazig bolzeef. Zo voorkomt u dat pitjes in uw frambozendressing belanden. Vermeng de frambozenpuree vervolgens met de mayonaise en yoghurt.

Frambozendressing koel bewaren

Na het vermengen van alle ingrediënten kunt u de dressing tot gebruik in de koelkast bewaren. De smaakexplosie zal nog intenser worden, indien u de dressing een dag van te voren bereid. Voor gebruik is het nodig om de frambozendressing goed om te roeren. Indien u een jampot met Twist-off deksel gebruikt, kunt u het even goed door schudden.

Bladsalades is de basis

Bladsalades is de basis

Welke soorten bladsalade u gebruikt hangt af van uw eigen smaak. Voor mijn familie gebruik ik meestal een sla mengsel bestaande uit veldsla, ijsbergsalade, frissee, rosso, raddicchio en rucola. Overheerlijk is deze salade ook alleen met de krachtige veldsla. Geef in een bak koud water met een scheutje azijn. Was hierin de bladsalades goed schoon en droog ze goed met de slacentrifuge. Zorg ervoor dat de salade volledig droog is. Een te vochtige salade zou de frambozendressing verwateren en heeft negatief invloed op de smaak van deze overheerlijke salade.

Pluk de groene salades

De gewassen salades moet nu in hapklare stukken geplukt worden. Sla moet u nooit met een mes snijden altijd met de handen uit elkaar plukken. Zo smaakt hij op zijn best.

Bleekselderij voor de krachtige smaak

Bleekselderij voor de krachtige smaak

Was  2 stengels bleekselderie en verwijder de bovenste en onderste uiteinden. U zult dan aan de bolle kant van de bleekselderij de harde draden zien uitsteken.
Trek deze harde draden met een scherp mes van de stengels af. Met deze draden is het onaangenaam de bleekselderie te eten. Vooral de buitenste stengels van de bleekselderij hebben hier last van. Hoe verder naar binnen in de stronk, hoe minder hard de draden zijn. Vervolgens moet u de bleekselderij in fijne, dunne stukken snijden.

Reepjes ham

Reepjes ham toevoegen

Haal de gerookte runderham of hertenham uit de koelkast. Met een scherp mes op een snijplank in fijne reepjes snijden. Wilt u het wat Bourgondischer? Pluk dan de gerookte runderham of hertenham met gewassen handen uit elkaar.

Appel in salades met ham?

Appel in salades met ham?

Appel in salades met ham, is dat echt lekker? De zoetzure appel zorgt voor een extra fruitige accent in deze gemengde salade.
Was hiervoor de appel onder koud water. Schil de appel en snij hem doormidden. Verwijder het klokhuis. Vervolgens snijd u het vruchtvlees in kleine stukken. Geef de appelstukken in een schaal en bedruppel ze direct met sap van een halve, verse sinaasappel. Hierdoor voorkomt u dat de appelstukken bruin worden.

Noten – de finale touch

De exquise saladecompositie is bijna klaar voor nuttiging. Als finale touch kunt u  de saladecompositie betrooien met fijngehakte walnoten of pecannoten.
Omdat steeds meer mensen notenallergie hebben, zal ik dit vooraf  met mijn gasten overleggen. Is dit niet mogelijk? Zet de fijngehakt walnoten of pecannoten in een schaaltje. Leg de schaal, met een theelepel erbij, op tafel. Zo is iedereen vrij om zelf de noten over hun gemengde salade te strooien.

Frambozendressing eerst kort voor het serveren toevoegen

Gemengde salade met frambozendressing aanmaken

Dresseer de bladsalades in het midden van een ruime, grootte bord. Verdeel eerst de fijne stukken bleekselderij en vervolgens de appelstukken over de salade. Garneer hem af met de runderham reepjes of hertenham reepjes. Druppel nu de frambozendressing mooi over de gemengde salade.
Belangrijk: U mag de gemengde salade eerst kort voor het serveren met de frambozendressing besprenkelen. Doet u dit te vroeg verliest  de bladsalade zijn knapperigheid.

 

Hoe efficiënt opdienen voor meerdere personen?

In een kookcursus kon ik leren, hoe u efficiënt deze gemengde salades voor meer als 5 personen kunt opdienen. Zet hiervoor alle grote borden in twee rijen op een tafel. Dresseer in het midden van iedere bord de bladsla. Zorg ervoor dat de randen schoon en vrij blijven.
Verdeel nu stapsgewijs over iedere bord de stukjes bleekselderij. Geef vervolgens de reepjes van ham over iedere bord. Nu nog de appelstukken erover draperen. Bedruppel iedere bord met frambozendressing en bestrooi met de fijngehakt noten. De borden kunnen nu geserveerd worden.

Conclusie Gemengde salade met exquise frambozendressing:

Een exquise, gemengde salade met frambozendressing kunt u genieten als voorgerecht, hoofdgerecht of gezonde lunch. Mijn kostelijke saladecompositie super ongecompliceerd en niet alleen geschikt als voorgerecht bij de kerstmenu, paasmenu of jubileummenu. Vast en zeker kan mijn lievelingsrecept een waardevolle aanvulling aan uw kook repertoire zijn.Deze gemengde salade met frambozendressing kunt u genieten als voorgerecht of hoofdgerecht. Mijn kostelijke saladecompositie is super ongecompliceerd. Ze is  geschikt als voorgerecht bij het kerstmenu, paasmenu of jubileummenu. Vast en zeker kan mijn lievelingsrecept een waardevolle aanvulling aan uw kook repertoire zijn.

Wilt u dat uw familie en vrienden ook dit recept van gemengde salade met frambozendressing en ham in hun kook repertoire opnemen? Dan vergeet hem niet te delen met uw familie en vrienden Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

Top