U bent hier:
24tip-Startpagina > Soep > Zelfgemaakte aspergesoep als voorgerecht of hoofdgerecht

Zelfgemaakte aspergesoep als voorgerecht of hoofdgerecht

Zelfgemaakte aspergesoep is overheerlijk

Aspergesoep is niet alleen in het voorjaar lekker, u kunt deze soep het hele jaar door genieten. Het aspergeseizoen is wel de beste tijd om zelfs deze lekkere soep van verse, witte asperge  te maken.  In dit artikel wil ik mijn familierecept voor zelfgemaakte aspergesoep stap voor stap aan u uitleggen, zodat deze lekkere voorgerecht al het hoogtepunt van uw menu word.

Zelfgemaakte aspergesoep als hoofdgerecht of voorgerecht

Mijn familie en ik zijn echte asperge fans! In het bijzonder mijn partner houdt van mijn zelfgemaakte aspergesoep. Soms genieten wij deze overheerlijke soep als hoofdgerecht, extra gevuld met meer aspergestukken, verse bieslook en in reepjes gesneden, gerookte ham. Een vers gebakken stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter en een glaasje witte wijn erbij, overheerlijk!

Waarom kan een verse aspergesoep bitter smaken?

Vroeger heb ik altijd de schil en houterige onderkanten van de asperge gebruikt om een verse soep te maken, maar dit doe ik niet meer. Met de tijd vond ik de aspergesoep steeds bitterder van smaak worden, zonder dat ik wist waardoor het kwam. Een toeval heeft mij de weg gewezen. Ik kookte samen met mijn zoon voor de familie een menu met verse witte asperge. Als voorgerecht mocht mijn zelfgemaakte aspergesoep natuurlijk niet ontbreken.
De opvoeding van mijn zoon was een groot succes, hij houdt altijd alles netjes schoon gedurende het koken. Zo ook die dag! Zonder dat ik het echt in de gaten had, waren aspergeschil en houterige onderkanten buiten in de groenbak terechtgekomen. Ik had geen andere keuze om de soep alleen op smaak te brengen met het asperge kookvocht. Het resultaat was een niet bittere, overheerlijke aspergesoep. Sindsdien wordt bij ons thuis de soep alleen van het aspergekookwater toebereid.

Aspergesoep – mijn overheerlijke familierecept

De bereiding van mijn overheerlijke familierecept is geen hekserij. U gaat als volg te werk:

Zet als eerste alle benodigdheden bij elkaar. U heeft nodig:

  • een ruime soeppan
  • scherp keukenmes
  • een garde
  • aspergeschiller
  • eetlepel
  • maatbeker

Was en schil de verse asperge. Bereid de verse witte asperge, zoals hieronder beschreven toe.

Begin met een blanke roux

Nu begint u met de basis voor de aspergesoep, omdat de kooktijd van de asperge net zolang is als die van de soep.

Zet een ruime soeppan op het vuur een laat er de boter, met een druppel olie, in smelten. Neem de pan even van het vuur en roer het meel gelijkmatig onder de gesmolten boter. (Toevoegen van olie voorkomt dat de boter te snel te bruin wordt en wij willen een witte soep.)

Vervolgens zet u de pan terug op het vuur en laat het meelboter mengsel op laag vuur een minuut pruttelen. Bij blanke (Roux blanc), moet u de temperatuur laag houden, zodat het meelmengsel licht kleurt en geen waterhoudend vet verbrandt. Gedurende dit proces worden de lange sterke moleculen afgebouwd tot dextrine. U spreekt van een „Roux” maken. De term „Roux”  komt uit het Frans, in Duits zeggen wij er „Mehlschwitze” tegen.

Blijf roeren, zodat u aanbakken voorkomt

Vervolgens roert u portie bij portie het koud water onder de „Roux”. Let op: u moet met een grote garde flink doorroeren om klontjes te voorkomen. Breng de basissoep aan de kook en voeg de kleingesneden aspergestukken en 2 soeplepels van het aspergekookwater toe.  Breng het geheel op smaak met zout. Laat de basissoep nu ±15 minuten op een laag vuur koken. De niet zo lekkere smaak van het meel van de Roux zal eerst na 20 minuten kooktijd verdwijnen, maar wij zijn er nog niet.

Voor een fijnere smaak – slagroom

Intussen zijn uw asperges gaar en u kunt ze warm zetten. Voeg nu net zoveel aspergekookwater aan de soep toe tot u de gewenste dikte heeft. Voor een nog fijnere en vollere smaak kunt u er 200ml slagroom bijvullen. Neem 4 asperges en snij deze in stukken van 3-4 cm. Voeg de stukken voor aan de zelfgemaakte aspergesoep toe.
Kruid de soep nu nog met nootmuskaat en laat alles op een klein vuur nog ± 5 minuten verder koken. De soep is nu bijna klaar. Even proeven en indien nodig op smaak brengen met zout, peper,  of bouillon. Neem de soep van het vuur. Voor een frisse smaak kunt u de aspergesoep verfijnen met een flinke scheutje verse citroensap of limoensap toe. Indien u bij het eten een witte wijn wilt genieten kunt u in plaats van de citroensap een scheutje witte wijn toevoegen.

Neem beter geen rode wijn – of u wilt een paarse aspergesoep!

Serveer in een soepkom of soepbord: strooi in iedere bord wat fijngesneden bieslook en/of in dunne reepjes gesneden ham. Vul de borden nu op met de hete soep. Aspergesoep moet u altijd heet genieten.
Tip: Voor een absoluut culinaire ervaring; verwarm de soepkommen of soepborden voor het serveren.

Aspergesoep is te dik – dit kunt u doen

Het komt niet zo zelden voor dat de soep wat dikker is dan u eigenlijk wilde. Geen probleem u kunt de soep altijd aanlengen met aspergekookwater zodat de soep weer iets dunner wordt. Hierna wel effe de smaak controleren en indien nodig op smaak brengen met zout, peper, suiker of bouillon.

Verse aspergesoep ook buiten de seizoen?

Aspergesoep is altijd lekker, ook buit de aspergeseizoen. Om buiten de aspergeseizoen te kunnen  genieten van een verse gekookte aspergesoep, heb ik een hele fijne tip voor u. Iedere keer dat ik verse asperge kook,  vries ik de helft van het aspergekookwater  in.  Hiervoor  moet u het kookvocht volledig laten afkoelen en in bakjes  of in diepvries vullen. 2 gekookte asperge in stukken van 3 tot 4 cm snijden en toevoegen. Goed afsluiten en in de diepvries  leggen. Ze is goed te bewaren tot maximaal 1 jaar. Ontdooid kunt u ze toevoegen aan de blanke roux. Zo ontstaat in een handomdraai buiten het aspergeseizoen een lekkere aspergesoep bijvoorbeeld voor het kerstmenu.

U kon in mijn artikel lezen hoe u deze soep het hele jaar door  kunt maken. Het aspergeseizoen is vanzelfsprekend de beste tijd om verse zelfgemaakte aspergesoep te maken. Geserveerd en verfijnt met verse kruiden, gekookt ei, reepjes ham of reepjes gerookt zalm wordt deze overheerlijke soep een hoofdgerecht of voorgerecht.

Top