U bent hier:
24tip-Startpagina > Soep > Hoe maak ik een lekkere verse champignonsoep zelf?

Hoe maak ik een lekkere verse champignonsoep zelf?

Hoe maak ik een lekkere verse champignonsoep zelf

In 30 minuten zet u een zelfgemaakte heerlijke champignonsoep op tafel. Het is eigenlijk een kinderspel en smaakt beter als een kant en klaar champignonsoep.
Ik heb vandaag een wat chique variant gemaakt: licht gebonden en met scheut fruitige, droge witte wijn. Verse citroensap geeft de soep een heerlijke frisse accent.

Verse champignonsoep iedere dag lekker

 Verse gebonden champignonsoep was in mijn jeugd een vaste component in onze voedingspatroon, omdat er in onze weien veel verse champignons waren gegroeid.  Vooral tijdens koude dagen is er niets zo lekker als een kopje zelfgemaakte champignonsoep. Maar is ze niet iedere dag lekker? Volgens mij wel! Of u ze nu als voorgerecht of hoofdgerecht serveert,lichtgebonden of stevig, ze blijft altijd een genot.

Begin met de ui en champignons

Schil de uit en was ze goed af. Snipper de ui heel fijn. Maak de champignons zuiver en snij deze in niet te dikke plakken. Zet de champignons even aan de kant. Fruit  de uien. Smelt de boter in een groete soeppan op een rustig vuur. Voeg een scheutje olie aan de boter toe, hiermee voorkomt u dat de boter verkleurt. Geef de fijngesneden uien aan de gesmolten boter-olie. Let op dat de uien  niet te bruin fruiten. Laat ze bak tot dat ze mooi glazig zijn. Gedurende dit proces, die  tot 5 minuten kan duren, ontwikkelt de uien hun zoete aroma.

Lichtgebonden – champignonsoep op zijn beste

Om de champignonsoep een goede binding te geven maakt u nu een blanke roux. Roux is een mengsel van gelijke delen boter en bloem. Om uw champignonsoep een lichte binden te geven hebt u minimaal 30 gram bloem en 30 gram boter nodig. Wilt u een stevigere soep, gebruik dan 50 gram van beide ingrediënten.  Hiervoor neemt u de pan even van het vuur. Doe de bloem in één keer in de pan en roer deze met een houten spatel door de boter tot de massa een soort deeg is.  Laat de blanke roux even garen. Vervolgens kunt u langzaam stap voor stap koud water toevoegen, terwijl u blijft roeren. Blijf goed roeren zodat er  geen klonten ontstaan. Breng de soep aan de kook.

Verse champignons toevoegen

Geeft de eerder in dunne plakken gesneden, verse champignons aan de kokend soep toe. Voeg vervolgens de kippenbouillon en slagroom toe en breng het champignonsoep rustig aan de kook.

Champignonsoep regelmatig roeren

Champignonsoep regelmatig roerenBlijf de champignonsoep regelmatig goed roeren. Laat de soep op rustig vuur 20 minuten koken. Breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel wat zout. Neem de soep van het vuur en voeg een flinke scheutje verse citroensap aan toe. Let op dat de champignonsoep mag nu niet meer koken. Was en hak de verse bladpeterselie op een snijplank met een scherp koksmes heel  fijn.

Verfijnen met witte wijn en citroensap

Geeft in iedere soepkom een theelepel fijngehakt bladpeterselie. Voeg de zelfgemaakte verse champignonsoep samen met een flinke scheutje witte droge wijn toe.

Tip: Indien kinderen mee eten geef alleen citroensap aan de soep.

U kunt de verse champignonsoep serveren met stockbrood en/of zelfgemaakte croutons.

Smakelijk eten!

Mag ik verse, zelfgemaakte  champignonsoep opwarmen?

Champignons behoren tot de meest bederfelijke levensmiddelen. Om deze reden is eerder gesuggereerd dat opgewarmd gerechten met champignons giftig zijn. De mythe was al snel ontpopt: Verse champignongerechten moet u niet nog een keer opwarmen. Deze mythe is dateert uit een tijd dat er geen koelkasten waren. Intussen is deze mythe ingehaald. Belangrijk is dat u de vers gemaakte champignonsoep snel laat afkoelen en vervolgens  in de koelkast bewaard. Zo kunt u de soep sneller laten afkoelen: Voel het afwasbak met koud water en zet de heet soeppan erin. Let op dat geen water in de soep kan komen. In de koelkast kunt u de verse soep goed bij ongeveer vier graden Celsius voor de volgende dag bewaren. Zorg ervoor dat bij het opwarmen  de soep heter worden dan 70 graden Celsius. Van het hierna nog een keer opwarmen rad men eerder af.

Een zelfgemaakte gebonden verse champignonsoep kunt u met verse champignons het hele jaar door maken.Conclusie: Een zelfgemaakte gebonden verse champignonsoep kunt u met verse champignons het hele jaar door maken. In plaats van verse citroensap kunt u ook verse limoensap gebruiken, het smaak is dan nog een beetje frisser.

One thought on “Hoe maak ik een lekkere verse champignonsoep zelf?

Comments are closed.

Top