U bent hier:
24tip-Startpagina > Tuin > Hoe slakken in de moestuin bestrijden?

Hoe slakken in de moestuin bestrijden?

Ook zo veel overlast van slakken? Indien u een vieze slijmerige zilverspoor in uw tuin ziet, denkt u misschien dat er een slak in de tuin was. Gegarandeerd is het een hele grote familie, welke in de nacht zich dik eet aan uw planten, zoals salade. Bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen is taboe in een moestuin! Voor u hebben wij natuurlijke bestrijdingsmethodes tegen slakken uitgeprobeerd. In dit artikel leest u welke positief geteste methoden wij u kunnen aanraden om zelf te gebruiken tegen de slakken invasie.

Laatste week signaleerde ik de eerste vieze slijmsporen op onze mooie tuintegels. De alarmbellen gingen bij mij direct rinkelen – help een slak in mijn tuin! Met schrik keek ik naar mijn jonge, zelf gekweekte saladeplanten. En ja wel hoor, er staken alleen nog maar twee steeltjes van 10 plantjes uit de grond. De slak kon op dit moment blij zijn dat ze een nacht actief dier was, anders had ik ze direct het opeten van mijn middageten afgeleerd! 😉

Een slak komt zelden alleen

Nadat ik dit in de avond mijn man vertelde, was hij met de woorden “Ik ga de slak vangen” en een zaklamp op jacht gegaan. Tot zijn verbazing vond hij in een handomdraai 10 slakken in onze kleine moestuin. Deze verzamelde hij in een bakje en bestrooide ze met zout. Het zout onttrekt het vocht van de slak en ze sterft snel. Overtuigd van de overwinning gingen wij slapen.
De volgende ochtend waren er enkele bladen van de steviaplant aangevreten en een grote slijmspoor te zien. Dus er moesten nog vrienden van de overleden slakken in de tuin actief zijn. Conclusie: slakken vangen met een zaklamp is niet voldoende om ze te bestrijden.

Het werk echt: bier!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezelfde avonds zijn wij de strijd tegen de slakkeninvasie aan gegaan met het geliefde bier van mijn man.  De fles bier hebben wij in een grote metalenbak geschud en  in de tuin tussen de planten gezet.
Slakken zijn gek op bier!  Zo als u hier op de foto kunt zien, was het voor deze slakken hun eerste en laatste biertje! Het bakje hebben wij de volgende de nacht met vers bier terug geplaatst en ook hier hebben enkele slakken een laatste bierparty gehad.

Conclusie: Bier helpt echt tegen slakken, maar er zijn enkele biervallen nodig om uw tuin vrij te krijgen van slakken.

Koffie is een natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen slakken

In Hawai heeft een onderzoek aangetoond dat cafeïne dodelijk is voor slakken. Cafeïne heeft bij slakken de werking als zenuwgif. Wij hebben rondom de bedreigde planten de aarde bestrooid met gemalen koffie en koffiedik. De koffie methode  is een effectief natuurlijk middel dat uw slakken probleem op langere termijn  in u moestuin bestrijd. Een positief neveneffect van koffiedik is, dat het een extra voeding aan uw planten geeft. Koffiedik nooit weggooien!

Bier in combinatie met Koffie

Voor onze kleine moestuin zijn bier en koffie of koffiedik het ideale duo om de strijd tegen de slakkeninvasie aan te gaan. Hier en daar hebben wij intussen een bierval geplaatst. Om planten die lekker zijn voor slakken,  zijn nu rondom koffiesporen te vinden.
Trouwens is ons nog opgevallen, dat er mieren ook niet echt gek zijn op koffie!

 

Top