U bent hier:
24tip-Startpagina > Vegetarisch > Aardappel-koolrabi-gratin een kostelijk, vegetarisch hoofdgerecht

Aardappel-koolrabi-gratin een kostelijk, vegetarisch hoofdgerecht

Aardappel-koolrabi-gratin  is een overheerlijk, vegetarisch gerecht. Het moet toch ook niet iedere dag vlees zijn! Een gratin is een ovenschotel meestal met aardappelen gegratineerd met  kaas. Vandaag deel ik mijn familierecept voor een delicieus aardappel-koolrabi-gratin. Dit vegetarisch gerecht is een volledig hoofdgerecht. U kunt de aardappel-koolrabi-gratin ook prima als een bijlage in combinatie met kort gebakken vlees,zoals karbonade of malse kipfilet, serveren.

Bereid eerst de met schil gekookte aardappelen

Voor mijn aardappel-koolrabi-gratin recept moet u altijd een vastkokende aardappel soort gebruiken. De aardappel goed wassen. Geef ze in een grote koekenpan met koud water. Laat ze circa in 45 minuten gaar worden. De aardappels zijn gaar als u er met een keukenmes gemakkelijk in kunt prikken. De gaartijd is afhankelijk van de aardappel grote, daarom na 18 minuten proberen of ze misschien al gaar zijn. De gekookte aardappels afgieten en laten afkoelen in koud water. Verwijder de schil van de aardappels en snij deze in dunne plakjes van ongeveer 1 cm dik.


Een organisatie tip van mij:

Ik plan een gratin altijd in, wanneer ik een gerecht maak met de schil gekookte aardappelen, bijvoorbeeld een klassieke aardappelsalade met zelfgemaakte mayonaise. Dan kook ik  twee keer zoveel vastkokende aardappelen. Zo heeft u voor meerdere dagen twee gerechten.

Koolrabi in plakjes garen

koolrabi wassen en schillenKoolrabi wassen en schillen. Vervolgens op een snijplank in gelijkmatige plakjes van ongeveer 1 cm dikte snijden. Leg onder de snijplank een vochtig keukendoekje, om ervoor te zorgen dat de snijplank niet kan wegglijden. Ervaar hier meer over koolrabi ->

Koolrabi op laag vuur garen

Fruit de plakjes koolrabi in een koekenpan, verhit de pan en voeg 1 eetlepel boter met een paar druppels olie en 2 theelepels suiker toe.Voeg nu de koolrabi plakjes toe.
Bestrooi met een theelepel zout. Laat de groente even smoren en wat eigen sap trekken. Voeg versgemalen nootmuskaat toe en leg een deksel op de koekenpan. De koolrabi moet circa 20 minuten op laag vuur sudderen. Regelmatig omroeren en indien nodig een klein beetje water toevoegen.

Intussen de tomaten en kaas voorbereiden

Was de tomaten. Verwijder uit iedere tomaat het groene kroontje, omdat deze een gif namelijk glycoalkoloïde ( soms ook solanine genoemd). bevatten, dat onder meer ernstige buikpijn en krampen kan veroorzaken. Vervolgens de tomaten op de snijplank in ongeveer 1 cm dikke plakken snijden. Dit werkt het beste indien u een echt scherp mes gebruikt.

Voor dit gerecht kun u kant-en-klare plakken kaas (Gouda) gebruiken. Bij mijn gezin gebruik ik graag kaas van de kaasboer zo moet ik de kaas nog in plakken snijden met een kaasschaaf.

Het koolrabi vocht opvangen

Vang het vocht van de koolrabi op en zet de koolrabi plakjes aan de kant. Voeg aan het koolrabi vocht 250 ml slagroom, verse nootmuskaat, 1 theelepel zout en paprikapoeder toe en breng het mengsel aan de kook. Bind de saus met Maïzena. Laat de saus nu nog 1 minuut koken.

Oven voorverwarmen en aardappel-koolrabi-gratin bouwen

Neem een schone ovenschaal en vet deze in met boter. Vervolgens de aardappelplakjes, koolrabi plakjes en tomatenplakjes dakpansgewijs in een ovenschaal leggen. Wanneer een laag vol is, overgiet u deze met de witte koolrabi saus. De saus moet zich goed verdelen. Ga zo door totdat alle aardappelplakjes, koolrabi plakjes en tomatenplakjes op zijn. Nog de laatste rest van de witte koolrabi saus over heen gieten en de schotel afdekken met de plakken Gouda kaas.

Koolrabi-aardappel-gratin serveren.

Gratineer de ovenschotel in de bakoven bij 210 C (heteluchtoven bij 190 C) gedurende 20 minuten. Als de kaas lichtbruin gekleurd is kunt u de aardappel-koolrabi-gratin serveren.
Serveer de aardappel-koolrabi-gratin op voorverwarmde borden. (Is echt veel lekkerder). Groene salade erbij serveren en een glaasje water of witte wijn, klaar is een kostelijke maaltijd.

Vandaag heb ik mijn familierecept voor kostelijke aardappel-koolrabi-gratin met u gedeeld. Als vegetarisch hoofdgerecht is het eenvoudig toe te bereiden. Toch zin in vlees, combineer de aardappel-koolrabi-gratin als bijlage met kort gebakken vlees, zoals karbonade of gebakken malse kipfilet.

Top